Πέμπτη 6 Μαρτίου 2008

O Μπιλ Γκέιτς χάνει τη θέση του ως πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου

Και το όνομα αυτού... Ουόρεν Μπάφετ. Ο γνωστός Αμερικανός επενδυτής, επικεφαλής της εταιρείας Berkshire Hathaway Inc, είναι ο άνθρωπος που εκτόπισε τον -φίλο του- Μπιλ Γκέιτς από την πρώτη θέση της φετινής λίστας του περιοδικού Forbes με τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου.
Έτσι, ο ιδρυτής της Microsoft, ο οποίος ήταν επικεφαλής της λίστας επί 13 συνεχή χρόνια, υποχώρησε στην τρίτη θέση, καθώς τη δεύτερη καταλαμβάνει ο Μεξικανός μεγιστάνας των επικοινωνιών, Κάρλος Σλιμ Χελού. Η περιουσία του φθάνει τα 60 δισ. δολάρια και διπλασιάστηκε τα δύο τελευταία χρόνια.
Αντίθετα, η περιουσία του Μπιλ Γκέιτς αυξήθηκε... μόνο κατά δύο δισ. δολάρια και ανέρχεται πλέον στα 58.000.000.000.
Όσον αφορά στον Μπάφετ, που κατακτά την κορυφή, το περιοδικό εκτιμά ότι η περιουσία του αυξήθηκε κατά δέκα δισ. δολάρια τον τελευταίο χρόνο και ανέρχεται πλέον στο ιλιγγιώδες ποσό των 62.000.000.000.
Στις πρώτες δέκα θέσεις της λίστας βρίσκονται ακόμη ο Ινδός μεγιστάνας του χάλυβα, Λάκσμι Μιτάλ, που καταλαμβάνει την τέταρτη θέση με 45 δισ. δολάρια, ενώ ακολουθούν οι επίσης Ινδοί αδελφοί Αμπάνι, Μουκές και Ανίλ, με περιουσίες που φθάνουν τα 43 και 42 δισ. δολάρια, αντίστοιχα.Ο ιδρυτής του IKEA, Ίνγκβαρ Κάμπραντ, βρίσκεται στην έβδομη θέση με 31 δισ. δολάρια και έπεται ο Ινδός Κ.Π. Σινγκ με 30 δισεκατομμύρια. Στην ένατη θέση βρίσκεται ο Ρώσος «βασιλιάς» του αλουμινίου, Όλεγκ Ντεριπάσκα, με περιουσία 28 δισ. δολαρίων και ακολουθεί ο Γερμανός «άρχοντας» του εμπορίου, Καρλ Αλμπρεχτ, με περιουσία ύψους 27.000.000.000 δολαρίων.Αλλα γνωστά ονόματα της λίστας του περιοδικού Forbes είναι ο μεγιστάνας από το Χονγκ Κονγκ Λι Κασίνγκ και η ιδιοκτήτρια της L'Oreal Λιλιάν Μπετανκούρ, η πλουσιότερη γυναίκα στον κόσμο. Η περιουσία της, που ανέρχεται σε 22,9 δισ. δολάρια, της χαρίζει τη 17η θέση, κάτω από τον Ρομάν Αμπράμοβιτς και τον Λάρι Έλισον, αλλά πάνω από τον Σαουδάραβα μεγιστάνα των επενδύσεων, πρίγκιπα Αλγουαλίντ.Σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, οι δισεκατομμυριούχοι στον κόσμο φθάνουν τον αριθμό-ρεκόρ των 1.125, με συνολική περιουσία ύψους 4,4 τρισ. δολαρίων. Τα δύο τρίτα εξ αυτών είναι αυτοδημιούργητοι και 50 από αυτούς είναι κάτω των 40 ετών. Ο νεώτερος δισεκατομμυριούχος είναι ο 23χρονος Μαρκ Ζάκερμπεργκ, ιδρυτής του Facebook, με περιουσία 1,5 δισ. δολαρίων, η οποία του εξασφαλίζει την 785η θέση.
Ο Νοτιοαφρικανός Πατρίς Μοτσέπε είναι ο πρώτος μαύρος δισεκατομμυριούχος, με περιουσία ύψους 2,4 δισ. δολαρίων. Στη λίστα περιλαμβάνονται επίσης η διάσημη Αμερικανίδα τηλεπαρουσιαστρία Όπρα Ουίνφρι, ο Ντόναλντ Τραμπ και η συγγραφέας του Χάρι Πότερ, Τζ.Κ.Ρόουλινγκ.
«Ποτέ στην ανθρώπινη ιστορία δεν υπήρξαν τόσοι πολλοί άνθρωποι σε τόσα πολλά μέρη στον κόσμο που αναπτύχθηκαν τόσο γρήγορα οικονομικά, όπως συνέβη τα τελευταία χρόνια» σχολίασε ο Στιβ Φορμπς, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Forbes Inc.
Πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: