Αντί να περνούν όλη τους τη ζωή στο ιχθυοτροφείο, οι μαύρες τσιπούρες (Centropristis striata) αρχικά θα εκπαιδεύονται μέσα σε κλουβιά και στη συνέχεια θα απελευθερώνονται στον ωκεανό.
Αν το σχέδιο πετύχει, οι ιχθυοκαλλιεργητές θα τις καλούν περιοδικά με τον ειδικό ήχο για να τις ταΐσουν και, όταν έχουν φτάσει στο κατάλληλο μέγεθος, θα τις παγιδεύουν ξανά στα κλουβιά για να τις συλλέξουν.
«Ακούγεται τρελό, αλλά είναι αλήθεια» δήλωσε ο Σάιμον Μάινερ, ερευνητής του Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου Woods Hole, το οποίο έλαβε χρηματοδότηση 270.000 δολαρίων για το πρόγραμμα από την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ.
Το σχέδιο θα μείωνε σημαντικά το κόστος για τους ιχθυοκαλλιεργητές, αφού τις περισσότερες ημέρες τα ψάρια θα τρέφονται μόνα τους στην ανοιχτή θάλασσα.
Μέχρι στιγμής τα πειράματα έχουν δείξει ότι η μαύρη τσιπούρα μπορεί πράγματι να εκπαιδευτεί, παραμένει ωστόσο αδιευκρίνιστο για πόσο καιρό μπορεί να θυμάται όσα έμαθε. Αγνωστο είναι επίσης τι ποσοστό των ψαριών θα γίνεται βορά των θηρευτών στη θάλασσα.
Το πρόγραμμα ξεκίνησε πέρυσι το καλοκαίρι με 6.500 μαύρες τσιπούρες, ένα ψάρι του βυθού που ζει ανάμεσα στη Φλόριντα και το Κέιπ Κοντ και κάθε χειμώνα μεταναστεύει νότια του Νιου Τζέρσι.
Το πρώτο στάδιο της έρευνας ήταν να διαπιστωθεί αν το ψάρι μπορεί να εκπαιδευτεί. Ο Μάινερ κρατούσε τα ψάρια σε μια κυκλική δεξαμενή και τα τάιζε μέσα σε μια κλειστή «ζώνη ταΐσματος» με μικρό άνοιγμα, αφού πρώτα έπαιζε έναν συγκεκριμένο ήχο για 20 δευτερόλεπτα.
Αυτό γινόταν τρεις φορές την ημέρα για περίπου τρεις εβδομάδες, οπότε οι τσιπούρες είχαν μάθει να μπαίνουν στη ζώνη ταΐσματος κάθε φορά που άκουγαν τον ήχο. «Πατάς το κουμπί και μπαίνουν σε αυτή την περιοχή όπου περιμένουν υπομονετικά» αναφέρει ο Μάινερ.
Ο ερευνητής προσπαθεί τώρα να διαπιστώσει πόσο καιρό μπορούν οι τσιπούρες να θυμούνται το μάθημά τους. Μερικές το ξεχνάνε σε πέντε ημέρες, άλλες σε δέκα, ανάλογα με το πόσο καιρό είχαν εκπαιδευτεί, αναφέρει.
Το επόμενο στάδιο της έρευνας θα ακολουθήσει το Μάιο. Περίπου 5.000 μαύρες τσιπούρες θα μεταφερθούν στο «AguaDome», ένα κλουβί πλάτους δέκα μέτρων και ύψους πέντε μέτρων, το οποίο θα στερεωθεί στο βυθό του κόλπου Μπάζαρντς, 45 μίλια νοτιοανατολικά της Βοστόνης.
Μετά τη βασική τους εκπαίδευση, τα ψάρια θα απελευθερωθούν και θα κληθούν στο κλουβί δύο ημέρες αργότερα. Ο ήχος θα ακούγεται σε ακτίνα 100 μέτρων, την οποία οι ερευνητές θεωρούν επαρκή, δεδομένου ότι η μαύρη τσιπούρα δεν συνηθίζει να απομακρύνεται πολύ από τον τόπο διαμονής της.
Οι υπεύθυνοι του προγράμματος υπολογίζουν ότι η πρωτοποριακή μέθοδος εκτροφής θα είναι κερδοφόρος ακόμα κι αν επιστρέψουν μόνο τα μισά ψάρια.
Η τελική απάντηση, όμως, δεν θα έρθει πριν από το τέλος της άνοιξης.
Πηγή: in.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου