Δευτέρα 10 Μαρτίου 2008

Εκτοξεύτηκε το ευρωπαϊκό διαστημικό φορτηγό «Ιούλιος Βερν»

Το μεγαλύτερο διαστημικό σκάφος που έχει εκτοξεύσει μέχρι σήμερα η Ευρώπη, το μη επανδρωμένο φορτηγό ATV, ξεκίνησε την Κυριακή την παρθενική του αποστολή για τον ανεφοδιασμό του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS).
Το πρώτο από τα πέντε ATV μίας χρήσης που ανέπτυξε η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA) βαφτίστηκε Ιούλιος Βερν, από τον Γάλλο συγγραφέα που έθεσε τα θεμέλια της επιστημονικής φαντασίας. Στο φορτίο της παρθενικής πτήσης περιλαμβάνεται ένα αντίγραφο του διάστημου βιβλίου του Από τη Γη στη Σελήνη.
Το ATV (Automated Transfer Vehicle, Αυτοματοποιημένο Όχημα Μεταφοράς) είναι ένα σκάφος 20 τόνων σε μέγεθος μεγάλου λεωφορείου (μήκος δέκα μέτρα και πλάτος τεσσεράμισι) που μπορεί να μεταφέρει ωφέλιμο φορτίο έως 7,6 τόνων.
Είναι το πρώτο σκάφος που μπορεί να συνδέεται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση.
Το «Ιούλιος Βερν» εκτοξεύτηκε στις 01.03' τοπική ώρα (06.03' ώρα Ελλάδας), από το διαστημικό κέντρο Κουρού στη ζούγκλα της Γαλλικής Γουιάνας, τοποθετημένο στην κορυφή ενός ενισχυμένου πυραύλου Ariane 5. Λίγη ώρα αργότερα βρισκόταν σε τροχιά σε ύψος 260 χλμ.
Το ΑΤV θα παραμείνει «παρκαρισμένο» σε τροχιά για δύο εβδομάδες, μέχρι να ολοκληρωθεί η αποστολή του διαστημικού λεωφορείου Endeavour στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Στις 3 Απριλίου το σκάφος θα συνδεθεί στη ρωσική υπομονάδα Zvezda του πολυεθνικού τροχιακού συγκροτήματος.
Το σκάφος όχι μόνο θα μεταφέρει τρόφιμα, νερό και εξοπλισμό, αλλά θα χρησιμοποιήσει τους κινητήρες του για τη διορθωτική ανύψωση του σταθμού, καθώς η τροχιά του σταδιακά φθίνει και πλησιάζει τη Γη.
Έπειτα από περίπου έξι μήνες, το φορτηγό θα αποσυνδεθεί από τον ISS φορτωμένο με απορρίμματα και θα διαλυθεί πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό.
Στο πλαίσιο της συνεισφοράς της για την κατασκευή του ISS, κόστους άνω των 100 δισ. δολαρίων, η ESA έχει δαπανήσει μέχρι σήμερα γύρω στα δύο δισ. ευρώ στο πρόγραμμα ATV. Κατασκευαστής είναι η Astrium Space Transportation, η οποία θα παραδώσει τουλάχιστον τέσσερα ακόμα ATV για αποστολές στον ISS.
Το σύνολο της πτήσης και των επιχειρήσεων πρόσδεσης θα παρακολουθούνται από ειδικό κέντρο ελέγχου για το ATV στο Εθνικό Κέντρο Διαστημικών Μελετών της Τουλούζης.
Πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: