Σάββατο 1 Μαρτίου 2008

Μικρόβια που παράγουν καύσιμα από CO2 δημιουργεί ο Κρεγκ Βέντερ


Γενετικά τροποποιημένοι μικροοργανισμοί που παράγουν καύσιμο οκτάνιο με πρώτη ύλη το διοξείδιο του άνθρακα θα είναι έτοιμα για δοκιμαστική χρήση σε ενάμισι χρόνο, υποστηρίζει ο γνωστός Αμερικανός γενετιστής Κρεγκ Βέντερ.
Τα καύσιμα «τέταρτης γενιάς», όπως τα ονόμασε, όχι μόνο θα βοηθήσουν στην απεξάρτηση από το πετρέλαιο αλλά θα συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Η τρίτη γενιά αντιστοιχεί στα βιοκαύσιμα.
«Έχουμε τον μετριοπαθή στόχο να αντικαταστήσουμε ολόκληρη την πετροχημική βιομηχανία και να γίνουμε σημαντική πηγή ενέργειας. Πιστεύουμε ότι θα έχουμε καύσιμα τέταρτης γενιάς σε περίπου 18 μήνες» δήλωσε ο Βέντερ στη διάρκεια συνεδρίου Τεχνολογίας, Ψυχαγωγίας και Σχεδιασμού που πραγματοποιήθηκε στην Καλιφόρνια. Μεταξύ των ακροατών ήταν ο Αμερικανός πρώην αντιπρόεδρος Αλ Γκορ, γνωστός για τις πρωτοβουλίες του κατά της κλιματικής αλλαγής, καθώς και ο Λάρι Πέιτζ, συνιδρυτής της Google.
Στη φύση, είπε, υπάρχουν μικροοργανισμοί που παράγουν οκτάνιο, όχι όμως σε αρκετά μεγάλες ποσότητες ώστε να αξιοποιηθούν στην παραγωγή καυσίμων. Το Ινστιτούτο Κρεγκ Βέντερ προσπαθεί τώρα να τροποποποιήσει γενετικά αυτά τα μικρόβια ώστε να αυξηθεί η απόδοσή τους.
Απαντώντας σε ερώτηση του Λάρι Πέιτζ, ο Βέντερ διευκρίνισε ότι η δυσκολία στην εμπορική αξιοποίηση της τεχνολογίας δεν είναι τόσο ο σχεδιασμός των μικροβίων αλλά η απομόνωση αρκετού διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα ώστε να υπάρχει αρκετή «τροφή» για τα μικρόβια.
Οι γενετικά τροποποημένοι μικροοργανισμοί θα εφοδιάζονται με «γονίδια αυτοκτονίας» ώστε να μην επιβιώνουν στο φυσικό περιβάλλον, μεταδίδει από το συνέδριο το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Τον Ιανουάριο το Ινστιτούτο Βέντερ παρουσίασε το πρώτο γονιδίωμα που κατασκευάστηκε εξολοκλήρου στο εργαστήριο, με σκοπό να το χρησιμοποιήσει για τη δημιουργία του πρώτου συνθετικού ζωντανού οργανισμού.
Ο Κρεγκ Βέντερ έγινε παγκοσμίως γνωστός το 2000 ως πρόεδρος της εταιρείας Celera, η οποία προσδιόρισε ολόκληρη την αλληλουχία του ανθρώπινου γονιδιώματος πριν από την διεθνή ερευνητική κοινοπραξία που εργαζόταν με δημόσια χρηματοδότηση.
Πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: