Το σύστημα T500 της Thruvision μπορεί να αναγνωρίζει διάφορα υλικά, από απόσταση έως και 50 μέτρα, ανιχνεύοντας τη φυσική ακτινοβολία που εκπέμπουν σε μια συγκεκριμένη περιοχή του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος, τις ακτίνες terahertz ή «ακτίνες Τ».
Σαρωτές terahertz είχαν παρουσιαστεί και στο παρελθόν, ωστόσο η νέα κάμερα αυξάνει την εμβέλεια ανίχνευσης στα 25 μέτρα και λειτουργεί αποτελεσματικά ακόμα και όταν οι άνθρωποι κινούνται.
Η συσκευή βασίζεται σε «τεχνολογία παθητικής απεικόνισης», δηλαδή δεν εκπέμπει ακτινοβολία, και επιπλέον «δεν αποκαλύπτει τις ανατομικές λεπτομέρειες» του εξεταζόμενου, διαβεβαιώνει η εταιρεία.
Η κάμερα T500 θα παρουσιαστεί σε συνέδριο που πραγματοποιεί από τις 12 έως τις 15 Μαρτίου το τμήμα επιστημονικής έρευνας του υπουργείου Εσωτερικών.
Η νέα τεχνολογία προορίζεται για χρήση από το στρατό, την αστυνομία, ή για το γρήγορο έλεγχο του πλήθους σε αθλητικές εκδηλώσεις και μεγάλα εμπορικά κέντρα.
«Η ικανότητα ανίχνευσης μεταλλικών και μη μεταλλικλων αντικειμένων σε άτομα έως και 25 μέτρα μακριά είναι οπωσδήποτε μια δυνατότητα-κλειδί για την ενίσχυση οποιουδήποτε συστήματος ασφαλείας» δήλωσε στο Reuters ο διευθύνων σύμβουλος της ThruVision Κλάιβ Μπίτι.
Η τεχνολογία του Τ500 προήλθε από συνεργασία της ThruVision με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA) και σε μελέτες αστροφυσικής για το θάνατο των άστρων.
Η λειτουργία του βασίζεται στο γεγονός ότι όλα τα αντικείμενα εκπέμπουν ηλεκτρομαγνητική ενέργεια χαμηλής έντασης. Η κάμερα ανιχνεύει την ακτινοβολία terahertz, η οποία βρίσκεται ανάμεσα στο υπέρυθρο τμήμα του φάσματος και τα μικροκύματα και διαπερνά εμπόδια όπως οι τοίχοι.
Τα διάφορα ύποπτα υλικά που θα μπορούσε να μεταφέρει πάνω του ένας άνθρωπος μπορούν να γίνουν αντιληπτά επειδή η ακτινοβολία τους φέρει διαφορετική φασματική υπογραφή.
Σύμφωνα με την εταιρεία, η κάμερα μπορεί να δει μέσα από τα ρούχα μέταλλα, πλαστικά, εκρηκτικά, σύνθετα υλικά, ναρκωτικά, νομίσματα και υγρά, μεταξύ άλλων.
Με τόσο προηγμένες δυνατότητες, πάντως, η νέα τεχνολογία είναι πιθανό να ενισχύσει τους φόβους για «κοινωνίες υπό επιτήρηση». Δεν είναι τυχαίο ότι το σύστημα αναπτύχθηκε στη Βρετανία, όπου η πυκνότητα των καμερών παρακολούθησης είναι η υψηλότερη στον κόσμο.
Πηγή: in.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου