«Τα βακτήρια είναι μακράν οι πλέον ενεργοί πυρήνες πάγου στη φύση» δήλωσε ο Μπρεντ Κρίστνερ του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Λουιζιάνα. Η έρευνά του δημοσιεύεται στο περιοδικό Science.
Χωρίς τα αιωρούμενα σωματίδια που λειτουργούν ως πυρήνες για τη συμπύκνωση της υγρασίας, η θερμοκρασία των νεφών θα έπρεπε να πέσει κάτω από τους -40 βαθμούς Κελσίου, αναφέρουν οι ερευνητές.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι σταγόνες βροχής και οι χιονονιφάδες σχηματίζονται σε υψηλότερες θερμοκρασίες χάρη στους αιωρούμενους μικροοργανισμούς, οι οποίοι φαίνεται ότι προσελκύουν την υγρασία πιο αποτελεσματικά από τα ανόργανα σωματίδια.
Οι ερευνητές συνέλεξαν δείγματα χιονιού από την Γαλλία, τη Μοντάνα, το Γιούκον, τη Γαλλία και την Ανταρκτική. Σε ορισμένα από τα δείγματα, περισσότερο στη Γαλλία και τη Μοντάνα και λιγότερο στην Ανταρκτική, έως και το 85% των πυρήνων ήταν βακτήρια. Μικρόβια ανακαλύφθηκαν αργ'ότερα και στις σταγόνες της καλοκαιρινής βροχής στην Λουιζιάνα.
Το βακτήριο που εντοπιζόταν στα δείγματα με την υψηλότερη συχνότητα ήταν μια ψευδομονάδα, η Pseudomonas syringae, που μολύνει μεταξύ άλλων τη ντοματιά και τη φασολιά.
Η ανακάλυψη, γράφουν οι ερευνητές, ίσως βοηθήσει στις μετεωρολογικές προβλέψεις προσφέροντας στους επιστήμονες νέα στοιχεία για τη σχέση βιόσφαιρας και κλίματος.
Πηγή: in.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου