Σάββατο 8 Μαρτίου 2008

Ξέφρενη κούρσα για πετρέλαιο - ευρώ

Σε νέα επίπεδα- ρεκόρ εκτοξεύτηκε η ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου έπειτα από την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια, συμπαρασύροντας σε ιλιγγιώδη άνοδο και το πετρέλαιο, που διαπραγματεύεται πλέον στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών.
Το ενιαίο νόμισμα «έσπασε τα κοντέρ» και έφτασε τα 1,537 δολάρια, καθώς φουντώνουν οι φόβοι για ύφεση στην αμερικανική οικονομία, αλλά κι επειδή αναμένεται ότι θα ανοίξει ακόμη περισσότερο η ψαλίδα ανάμεσα στα ευρωπαϊκά και τα αμερικανικά επιτόκια. Η πορεία του ευρώ θέτει σε μεγάλο κίνδυνο την ανταγωνιστικότητα των Ευρωπαίων επιχειρηματιών που ήδη έχουν αρχίσει να ζητούν τη λήψη μέτρων καθώς και μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η κούρσα του ευρώ συνοδεύτηκε και από νέο ρεκόρ του πετρελαίου- που αποτιμάται μόνο σε δολάρια- το οποίο εκτοξεύτηκε στα 106 δολάρια το βαρέλι. Πρόκειται για επίπεδα υψηλότερα ακόμη και από αυτά που είχε φτάσει ο μαύρος χρυσός κατά τη διάρκεια της δεύτερης πετρελαϊκής κρίσης του 1980 έπειτα από την ανατροπή του Σάχη στο Ιράν, όταν οι τιμές (σε δολάρια του 2007) είχαν ανέλθει στα 103 δολάρια το βαρέλι! Στην κούρσα του μαύρου χρυσού, εκτός από το ασθενές δολάριο και την κερδοσκοπία που έχει φουσκώσει τις τιμές, συνέβαλε και χθεσινή έκρηξη βόμβας στην πλατεία Τάιμς της Νέας Υόρκης που ξύπνησε φόβους για τρομοκρατία.
«Βράχος» η ΕΚΤ
Όπως αναμενόταν χθες, η ΕΚΤ αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια δανεισμού σε ευρώ (4%) επειδή, όπως είπε ο πρόεδρός της Ζαν Κλοντ Τρισέ, κύριος στόχος εξακολουθεί να είναι ο έλεγχος του πληθωρισμού ο οποίος στην ευρωζώνη έχει σκαρφαλώσει στο 3,2% από μόλις 2% που θέτει σαν στόχο η τράπεζα. Την ίδια στιγμή, οι επενδυτές στις διεθνείς αγορές εκτιμούν ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (FΕD) θα προχωρήσει σε νέα μείωση των επιτοκίων στις 18 Μαρτίου από 3% σήμερα, γεγονός που προκαλεί μαζική φυγή από το δολάριο προς το ευρώ επειδή αυξάνονται οι αποδόσεις του ενιαίου νομίσματος (ομόλογα κ.λπ). Το πανίσχυρο ευρώ όμως αποτελεί τροχοπέδη για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και ιδιαίτερα όσες εξάγουν προϊόντα στις ΗΠΑ ή σε χώρες των οποίων τα νομίσματα είναι στενά συνδεδεμένα με την τύχη του δολαρίου. Η πανευρωπαϊκή ένωση βιομηχάνων Βusiness Εurope εξέφρασε ανοικτά την ανησυχία της για τη χαμηλή πτήση του ενιαίου νομίσματος πάνω από τα 1,50 δολάρια, επισημαίνοντας σε σχετική ανακοίνωση ότι «δεν αποτελεί ευνοϊκή εξέλιξη για τις εξαγωγές», ενώ η Φολκσβάγκεν, η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία, παραδέχτηκε ανοικτά ότι δυσκολεύεται να βγάλει κέρδη από πωλήσεις αυτοκινήτων στις ΗΠΑ επειδή το πανίσχυρο ευρώ μειώνει την ανταγωνιστικότητά της.
Έκρηξη πετρελαίου
Ο εφιάλτης του πανάκριβου πετρελαίου πλανάται πλέον πάνω από την οικονομία, καθώς πληθαίνουν οι προβλέψεις που κάνουν λόγο για διατήρηση των τιμών πάνω από το ψυχολογικό φράγμα των 100 δολαρίων το βαρέλι. Οι κερδοσκόποι κάνουν «πάρτι» στις αγορές ύστερα από την απόφαση του ΟΠΕΚ να μην αυξήσει την παραγωγή με αποτέλεσμα να επανέλθουν στο προσκήνιο ανησυχίες σχετικά με την επάρκεια προσφοράς πετρελαίου στην παγκόσμια αγορά.
Πηγή: tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: