Ο αμερικανικός αλιγάτορας (Alligator mississippiensis) μετακινεί τα εσωτερικά του όργανα χρησιμοποιώντας τους μύες του διαφράγματος, της κοιλιάς των πλευρών.
Χάρη σε αυτή τη μοναδική ικανότητα, οι γεμάτοι με αέρα πνεύμονες λειτουργούν ως μετακινούμενα όργανα πλευστότητας: Όταν ωθούνται προς τα πίσω, το κέντρο βάρος μετακινείται προς τα εμπρός και το ερπετό καταδύεται με το κεφάλι προς τα κάτω. Όταν αντίθετα οι πνεύμονες ωθούνται προς τα εμπρός, ο αλιγάτορας αναδύεται με το κεφάλι προς τα πάνω.
Η ασυνήθιστη αυτή μέθοδος «τους επιτρέπει να αλλάζουν αθόρυβα τη στάση τους στο νερό ώστε να μπορούν να επιτεθούν» δήλωσε στο Reuters η Τι-Τζέι Ουριόνα, μεταπτυχιακή φοιτήτρια Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Γιούτα.
Οι ερευνητές μελέτησαν νεαρούς αλιγάτορες τοποθετώντας τους ηλεκτρόδια που καταγράφουν τις μυικές συσπάσεις καθώς και ψηφιακές συσκευές που παρακολουθούν την κίνησή τους μέσα σε μια μεγάλη δεξαμενή με νερό.
Τα συμπεράσματα της έρευνας δημοσιεύονται στο Journal of Experimental Biology.
H μελέτη ίσως εξηγεί γιατί οι αλιγάτορες διαθέτουν διάφραγμα, μια δομή γενικά ασυνήθιστη στα ερπετά. Μέχρι σήμερα οι βιολόγοι υπέθεταν ότι το διάφραγμα εμφανίστηκε στους μικρόσωμους προγόνους του αλιγάτορα που ζούσαν στην ξηρά πριν από 250 εκατ. χρόνια για να τους επιτρέπει να αναπνέουν και να τρέχουν ταυτόχρονα.
Η νέα έρευνα υποδεικνύει ότι το διάφραγμα πρωτοεμφανίστηκε ως όργανο πλευστότητας. Οι ερευνητές υποθέτουν μάλιστα ότι η ίδια τεχνική ίσως εφαρμόζεται και από τους κροκόδειλους, ορισμένες υδρόβιες χελώνες, ακόμα και από αμφίβια όπως οι βάτραχοι και οι σαλαμάνδρες.
Πηγή: in.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου