Δευτέρα 24 Μαρτίου 2008

Θεραπευτική κλωνοποίηση καταπολεμά τη νόσο του Πάρκινσον σε ποντίκια

Ποντίκια με συμπτώματα της νόσου του Πάρκινσον παρουσίασαν σημαντική βελτίωση όταν Αμερικανοί ερευνητές τούς μεταμόσχευσαν κύτταρα που είχαν παραχθεί από τα ίδια τα πειραματόζωα με κλωνοποίηση.
Μέσω της λεγόμενης θεραπευτικής κλωνοποίησης, οι επιστήμονες ελπίζουν ότι στο μέλλον θα μπορούν να καλλιεργούν «ανταλλακτικούς» ιστούς από το γενετικό υλικό των ίδιων των ασθενών, ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος απόρριψης του μοσχεύματος.
Στην περίπτωση της νόσου του Πάρκινσον, τα κύτταρα που απαιτούνται είναι νέοι νευρώνες που παράγουν ντοπαμίνη σε μια περιοχή του εγκεφάλου που συντονίζει τις κινήσεις του σώματος.
Οι επιστήμονες πειραματίζονται εδώ και καιρό με τη χρήση βλαστικών κυττάρων για την αντιμετώπιση της νόσου του Πάρκινσον. Ωστόσο στις περισσότερες μελέτες του είδους χρησιμοποιήθηκαν ξένα βλαστικά κύτταρα, τα οποία συχνά απορρίπτονται από τον οργανισμό του δέκτη.
Για να παρακάμψουν το πρόβλημα της απόρριψης, οι ερευνητές του Κέντρου Καρκίνου Sloan-Kettering στη Νέα Υόρκη αποφάσισαν να δημιουργήσουν έμβρυα τα οποία περιέχουν το ίδιο γενετικό υλικό με το κάθε άρρωστο πειραματόζωο.
Εφάρμοσαν τη λεγόμενη«πυρηνική μεταφορά σωματικού κυττάρου», κατά την οποία ο πυρήνας από ένα σωματικό κύτταρο μεταφέρεται μέσα σε ένα ωάριο από το οποίο έχει αφαιρεθεί ο δικός του πυρήνας. Το έμβρυο που προκύπτει είναι κλώνος του δότη και μπορεί να καλλιεργηθεί στο εργαστήριο για λίγες ημέρες ώστε να χρησιμοποιηθεί ως πηγή βλαστικών κυττάρων.
Στη νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature, οι ερευνητές δημιούργησαν νευρικά κύτταρα χρησιμοποιώντας ως πρώτη ύλη ξένα ωάρια και κύτταρα από τις ουρές των ίδιων των πειραματόζωων.
Όπως αναφέρει ο δικτυακός τόπος του Nature, οι νευρώνες μεταφέρθηκαν πίσω στα πειραματόζωα και περιόρισαν τα συμπτώματα σε διάστημα τριών εβδομάδων.
Σε αρκετές χώρες, όπως οι ΗΠΑ, οι θρησκευτικές οργανώσεις και οι πολέμιοι των αμβλώσεων αντιτίθενται στην εφαρμογή θεραπευτικής κλωνοποίησης για ηθικούς λόγους.
Σε μια προσπάθεια να παρακάμψουν την αμφιλεγόμενη χρήση εμβρύων, οι επιστήμονες πειραματίζονται τώρα με την απευθείας μετατροπή οποιουδήποτε κυττάρου του σώματος σε βλαστικό κύτταρο, χωρίς την εφαρμογή κλωνοποίησης.
Τα σχετικά πειράματα βρίσκονται ακόμα σε πρώιμο στάδιο και οι περισσότεροι ερευνητές εκτιμούν ότι τα πειράματα με έμβρυα πρέπει να συνεχιστούν.
Πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: