Τετάρτη 26 Μαρτίου 2008

Συμφωνία ΓΣΕΕ - εργοδοτών για διετή συλλογική σύμβαση εργασίας

Σε συμφωνία για διετή εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας (2008-2009) κατέληξαν την Τετάρτη η ΓΣΕΕ με τους εργοδοτικούς φορείς.
Τα ποσοστά των αυξήσεων στους μισθούς ανά οκτάμηνο (1/1/2008, 1/9/2008 και 1/5/2009) είναι 3,45%, 3% και 5,5%, με τον κατώτατο μισθό να διαμορφώνεται πλέον στα 740 από 658 ευρώ.
Το κατώτατο ημερομίσθιο θα ανέλθει στα 33,04 από 29,29 ευρώ
. Σωρευτικά, η αύξηση είναι 12,4%.
Το 2008, η αύξηση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα θα είναι 4,45%, λίγο υψηλότερα από τον πληθωρισμό.
Οι μικτές ετήσιες κατώτατες αποδοχές που ήταν το 2007 9.066 ευρώ γίνονται αντίστοιχα το 2008 9.630 ευρώ και την 1/5/2009 10.185 ευρώ.
Για παράδειγμα, άγαμος υπάλληλος χωρίς προϋπηρεσία που στις 31/12/2007 έπαιρνε μηναίο μισθό 657 ευρώ, από 1/1/2008 (αναδρομικά) θα παίρνει 681 ευρώ, από 1/9/2008 θα λαμβάνει 701 ευρώ, για να καταλήξει την 1η/5/2009 να έχει μηναίες αποδοχές 740 ευρώ.
Η συμφωνία θα επικυρωθεί τις επόμενες ημέρες από την ολομέλεια της διοίκησης της ΓΣΕΕ.
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος έκανε λόγο για μία «καλή συμφωνία», όπως άλλωστε και ο γγ της ΓΣΕΕ (ΔΑΚΕ) Κ.Πουπάκης, ο οποίος είπε ότι είναι μία «συμφωνία που καταγράφει το μάξιμουμ των εφικτών επιδιώξεων».
Τη διαφωνία τους εξέφρασαν οι συνδικαλιστικές παρατάξεις της Αυτόνομης Παρέμβασης (ΣΥΡΙΖΑ) και του ΠΑΜΕ (ΚΚΕ).
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος έκανε λόγο για ένα «σύγχρονο σύμφωνο εργασιακής ειρήνης» για τα επόμενα δύο χρόνια, ο πρόεδρος των επαγγελματοβιοτεχνών (ΓΣΕΒΕΕ) Δημήτρης Ασημακόπουλος χαρακτήρισε τη σύμβαση ως την καλύτερη των τελευταίων ετών και ο πρόεδρος των εμπόρων (ΕΣΕΕ) Δημήτρης Αρμενάκης σημείωσε ότι πρυτάνευσε η ανάγκη για ηρεμία στην αγορά.
Στη διαπραγμάτευση παρενέβη και η υπουργός Απασχόλησης Φάνη-Πάλλη Πετραλιά, ζητώντας από τους κοινωνικούς εταίρους να συμπεριληφθούν στη συμφωνία και οι «ευνοϊκές ρυθμίσεις για τη στήριξη της μητρότητας» που περιλαμβάνονται στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο.
Οι θεσμικές διατάξεις της συμφωνίας
1) Έκτη τριετία στους εργατοτεχνίτες, δηλαδή συνολικά προσαύξηση 30% στο εκάστοτε βασικό ημερομίσθιο για όσους συμπληρώνουν 18 χρόνια εργασίας.
2) Προσαύξηση της κανονικής άδειας μετά τη συμπλήρωση 25 ετών υπηρεσίας στον ίδιο ή σε οποιοδήποτε εργοδότη, δηλαδή συνολικά 31 εργάσιμες σε εξαήμερο και 26 σε πενθήμερο.
3) Αδεια με αποδοχές 4 εργάσιμων ημερών το χρόνο συνολικά και για τους δύο γονείς για κάθε ένα παιδί ηλικίας μέχρι 16 ετών που είναι μαθητής, για την παρακολούθηση της σχολικής του επίδοσης.
4) Εξομοίωση των αναδόχων γονέων με τους φυσικούς ή θετούς γονείς, με ανάλογη εφαρμογή και στους αναδόχους όλων των διατάξεων εθνικών συλλογικών συμβάσεων και διαιτητικών αποφάσεων, που θεσμοθετούνται εκάστοτε για την προστασία της οικογένειας και τη διευκόλυνση των εργαζόμενων γονέων.
5) Προσαύξηση κατά 2 εργάσιμες ημέρες της άδειας για ασθένεια εξαρτώμενων μελών των τριτέκνων και των πολυτέκνων, δηλαδή συνολικά 14 εργάσιμες ημέρες το χρόνο.
6) Αμεση εφαρμογή της ευρωπαϊκής συμφωνίας για την αντιμετώπιση του στρες στην εργασία.
7) Σύσταση στις επιχειρήσεις να εγκαθιστούν σύγχρονα εξελιγμένα τεχνολογικά βοηθήματα, για να διευκολύνονται οι εργαζόμενοι με αναπηρίες στη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών και ν'αξιοποιούνται οι δυνατότητές τους στην παραγωγική διαδικασία.
8) Υποχρέωση των επιχειρήσεων να διευκολύνουν, υποστηρίζουν και εξασφαλίζουν ίσες ευκαιρίες σε νέους και μεγαλύτερους σε ηλικία εργαζόμενους για την εξοικείωσή τους στις νέες τεχνολογίες.
9) Συμφωνία για κοινό αίτημα προς την Κυβέρνηση με σκοπό τόσο τον εξορθολογισμό και τον κοινωνικό έλεγχο της λειτουργίας του Διανεμητικού Λογαριασμού Οικογενειακών Επιδομάτων του ΟΑΕΔ, όσο και την αύξηση των επιδομάτων τέκνων που καταβάλλει ο ΔΛΟΕΜ.
10) Συμφωνία για κοινό αίτημα προς την κυβέρνηση για υποχρέωση καταβολής από τον ΟΑΕΔ δύο επιπλέον ωρομισθίων για κάθε ημέρα απασχόλησης των εργαζόμενων μαθητών.
11) Πλαίσιο αρχών για την αποτελεσματική λειτουργία του ΟΑΕΔ και τη θεσμική κατοχύρωση της αυτονομίας του ΛΑΕΚ υπό την ευθύνη των κοινωνικών ανταγωνιστών.
12) Κοινό αίτημα προς την κυβέρνηση να νομοθετούνται άμεσα, με αυτούσιο περιεχόμενο, οι συμφωνίες των κοινωνικών ανταγωνιστών.
13) Συμφωνία για την ανάγκη εθνικής στρατηγικής για την αντιμετώπισης της αδήλωτης εργασίας.
14) Σύσταση μόνιμης επιτροπής οργανωμένου διαλόγου με ονομασία «Βήμα Διαλόγου».
Πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: