Παρασκευή 7 Μαρτίου 2008

Ελπιδοφόρες οι πρώτες δοκιμές για το εμβόλιο της υπέρτασης

Το πρώτο εμβόλιο για την καταπολέμηση μιας συχνής μορφής υπέρτασης έδωσε καλά αποτελέσματα στην πρώτη φάση των κλινικών δοκιμών, ανακοίνωσε η ελβετική παρασκευάστρια εταιρεία.
Το εμβόλιο της Cytos Biotechnology ενθαρρύνει το ανοσοποιητικό σύστημα να παράγει αντισώματα κατά της αγγειοτενσίνης ΙΙ, μιας ορμόνης που ανεβάζει την πίεση του αίματος προκαλώντας συστολή των αγγείων.
Αν και οι γιατροί έχουν ήδη φάρμακα για την καταπολέμηση αυτής της μορφής υπέρτασης, το εμβόλιο θα απάλλασσε τους ασθενείς από την ανάγκη να παίρνουν συστηματικά τα φάρμακά τους και θα τους προφύλασσε από τις παρενέργειες.
Η πρώτη φάση στις δοκιμές του εμβολίου, γνωστού με την ονομασία AngQb, εξέτασε κυρίως την ασφάλεια του σκευάσματος. Οι 72 ασθενείς με μέτρια έως μέτρια υπέρταση που συμμετείχαν στο πείραμα δεν παρουσίασαν σημαντικές ανεπιθύμητες δράσεις.
Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου θα εκτιμηθεί σε επόμενη φάση, ωστόσο τα προκαταρκτικά αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι τα αντισώματα περιόρισαν ικανοποιητικά την πρωινή υπέρταση, που ευθύνεται για πολλά εγκεφαλικά και καρδιακά επεισόδια.
Τα συμπεράσματα της μελέτης δημοσιεύονται στην έγκριτη βρετανική επιθεώρηση Lancet. H έρευνα είναι «ενδιαφέρουα και υποσχόμενη» σχολιάζουν στο ίδιο τεύχος οι ανεξάρτητοι Ελβετοί γιατροί Όλα Σάμουελσον και Χανς Χέρλιτζ.
Πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: