Τετάρτη 19 Μαρτίου 2008

Τίτλοι τέλους για τον Αντονι Μινγκέλα

Σαν βόμβα έπεσε την Τρίτη 18 Μαρτίου 2008, η είδηση του θανάτου του βραβευμένου με ΄Όσκαρ σκηνοθέτη, Αντονι Μινγκέλα, δημιουργού της ταινίας ΄΄Ο Αγγλος ασθενής΄΄. Τα αίτια του θανάτου του παραμένουν μέχρι στιγμής άγνωστα, αλλά ο εκπρόσωπος τύπου του 54χρονου σκηνοθέτη έσπευσε να επιβεβαιώσει την είδηση. Ο Μινγκέλα, γιος ενός Ιταλού μετανάστη και μίας Βρετανίδας, είχε γεννηθεί στο βρετανικό νησί Γουάιτ στις 6 Ιανουαρίου του 1954, ενώ διετέλεσε Πρόεδρος του Βρετανικού Κινηματογραφικού Ινστιτούτου. Η μεγαλύτερη κινηματογραφική του επιτυχία δεν είναι άλλη από τον ΄΄Αγγλο ασθενή΄΄, που το 1997 σάρωσε στα Όσκαρ κερδίζοντας 9 χρυσά αγαλματίδια.
Ξεκίνησε την καριέρα του ως σεναριογράφος στην τηλεόραση το 1981, ενώ το 1984 η Ένωση των Κριτικών Θεάτρου του Λονδίνου του έδωσε το βραβείο του πλέον υποσχόμενου θεατρικού συγγραφέα. Στον κινηματογράφο κάνει το σκηνοθετικό του ντεμπούτο το 1990 με το ΄΄Truly Madly Deeply΄΄, αλλά γίνεται ευρύτερα γνωστός έξι χρόνια αργότερα με το ρομαντικό δράμα εποχής ΄΄Ο Αγγλος ασθενής΄΄ και πρωταγωνιστές τους Ρέιφ Φάινς, Κριστίν Σκοτ Τόμας και Ζιλιέτ Μπινός. Ακολουθεί μία ακόμα μεγάλη επιτυχία, ΄΄Ο ταλαντούχος κύριος Ρίπλεϊ΄΄, βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Πατρίτσια Χάισμιθ, που τον ξαναφέρνει στο κατώφλι των Όσκαρ, αποσπώντας πέντε υποψηφιότητες.
Το 2003 επιστρέφει με το ΄΄Επιστροφή στο Cold Mountain΄΄ και πρωταγωνιστές τη Νικόλ Κίντμαν, τον Τζουντ Λο και τη Ρενέ Ζελβέγκερ (που τελικά κέρδισε Όσκαρ Β΄ Γυναικείου Ρόλου). Κάπου εκεί σταματά και η οσκαρική του παρουσία, αφού η επόμενη ταινία του ΄΄Breaking and entering΄΄ το 2006 δεν γνώρισε την ίδια επιτυχία.
Σκηνοθέτης και άριστος διεκπεραιωτής μεγαλόπνοων κινηματογραφικών σχεδίων του Χόλλυγουντ, συνέδεσε, κατά κύριο λόγο, το όνομά του με ρομαντικά έπη της αμερικάνικης κινηματογραφικής βιομηχανίας. Δεν ήταν όμως λίγες οι φορές, που ανέλαβε χρέη παραγωγή ή executive producer σε περισσότερο ΄΄καλλιτεχνικές΄΄ ταινίες, όπως το ΄΄Iris΄΄, ο ΄΄Ήσυχος Αμερικανός΄΄ και το ΄΄Michael Clayton΄΄.
Τον τελευταίο καιρό σκηνοθετούσε τη μεταφορά στην μικρή οθόνη του μυθιστορήματος του Αλεξάντερ Μακ Κολ Σμιθ ΄΄Το Νο 1 Γυναικείο Πρακτορείο Ντετέκτιβ΄΄ για το BBC, η οποία αναμένεται να παρουσιαστεί φέτος το Πάσχα.
Πηγή: flash.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: