Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπέρκλεϊ στην Καλιφόρνια χρησιμοποίησαν την τεχνική του λειτουργικού μαγνητικού συντονισμού (fMRI), μια παραλλαγή της μαγνητικής τομογραφίας, μέσω της οποίας απεικονίζεται η αύξηση της ροής του αίματος στις ενεργές περιοχές του εγκεφάλου.
Ο Δρ Τζάκ Γκάλαντ και οι συνεργάτες του χρησιμοποίησαν ειδικό λογισμικό για αναλύσουν την εγκεφαλική δραστηριότητα δύο εθελοντών την ώρα που κοιτούσαν 1.750 εικόνες διαφόρων αντικειμένων, όπως άλογα, δέντρα και κτίρια. Οι καταγραφές επέτρεψαν τη δημιουργία ενός μοντέλου των εγκεφαλικών αντιδράσεων που αντιστοιχούσαν σε κάθε εικόνα.
Όταν ο κάθε εθελοντής κλήθηκε στη συνέχεια να κοιτάξει 120 νέες εικόνες, το σύστημα βασίστηκε σε αυτό το μοντέλο για να μαντέψει ποια εικόνα έβλεπε ο εξεταζόμενος εκείνη τη στιγμή.
Το ποσοστό επιτυχίας ήταν 72% στον ένα εθελοντή, ενώ στον δεύτερο έφτανε το εντυπωσιακό 92%, αναφέρει η ομάδα στο περιοδικό Nature. Αν ο υπολογιστής μάντευε στην τύχη, το ποσοστό αυτό δεν θα ξεπερνούσε το 0,8%.
Πρόκειται για σημαντική επιτυχία, δεδομένου ότι ο υπολογιστής δεν γνώριζε εκ των προτέρων πώς θα αντιδρούσε ο εγκέφαλος του κάθε εθελοντή σε μια εντελώς νέα εικόνα, όπως συνέβαινε στις περισσότερες αντίστοιχες έρευνες που είχαν δημοσιευτεί ως σήμερα.
«Οι εκτιμήσεις μας δείχνουν ότι με ένα σετ ενός δισεκατομμυρίου εικόνων -περίπου όσες είναι οι εικόνες που περιλαμβάνει ο κατάλογος της Google στο Διαδίκτυο- ο αποκωδικοποιητής θα αναγνώρισε σωστά την εικόνα στο 20% των περιπτώσεων» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Δρ Γκάλαντ.
Ο ερευνητές εκτιμά ότι η νέα τεχνολογία θα μπορούσε να χρησιμοποιείται ως διαγνωστικό εργαλείο για παθήσεις του εγκεφάλου, ή ακόμα και στην ψυχοθεραπεία ή την ανάλυση των ονείρων.
Επισημαίνει πάντως ότι η ερευνητική πρόοδος στο θέμα θα μπορούσε να εγείρει φόβους για παραβίαση των σκέψεών μας, του πιο προσωπικού δεδομένου.
«Κανείς δεν πρέπει να υποβάλλεται σε οποιαδήποτε διαδικασία ανάγνωσης του εγκεφάλου, είτε ακούσια, είτε κρυφά, είτε χωρίς να ενημερωθεί και να δώσει τη συγκατάθεσή του» είπε.
Πηγή: in.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου