Κυριακή 13 Απριλίου 2008

Η ΙΒΜ ετοιμάζει τον αντικαταστάτη του σκληρού δίσκου και της μνήμης flash

Ένα νέο είδος μνήμης που συνδυάζει τα καλύτερα χαρακτηριστικά της μνήμης flash και των σκληρών δίσκων παρουσιάστηκε από την IBM Research, με την προοπτική να φέρει επανάσταση την επόμενη δεκαετία.
Η μνήμη «racetrack» («ιππόδρομος»), την οποία οι ερευνητές περιγράφουν με δύο δημοσιεύσεις τους στο περιοδικό Science, συνδυάζει τη μεγάλη χωρητικότητα και την αξιοπιστία των σκληρών δίσκων με την απουσία κινούμενων εξαρτημάτων και την ταχύτητα των τσιπ flash.
Η νέα τεχνολογία, αναφέρει ανακοίνωση της εταιρείας, «θα οδηγήσει σε συσκευές ικανές να αποθηκεύουν πολύ περισσότερα δεδομένα στον ίδιο χώρο, με αστραπιαίους χρόνους εκκίνησης, πολύ μικρότερο κόστος και ανεπανάληπτη σταθερότητα και αντοχή».
H πυκνότητα δεδομένων στη μνήμη racetrack θα είναι 100 φορές υψηλότερη μεγαλύτερη σε σχέση τις σημερινές τεχνολογίες, εξήγησε ο Στούαρτ Πάτρικ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας στα ερευνητικά εργαστήρια Almaden της IBM στην Καλιφόρνια.
Στη μνήμη racetrack, κάθε τρανζίστορ έχει πρόσβαση σε 16 bits πληροφορίας κάθε φορά, κάτι που σημαίνει ότι η ταχύτητα ανάγνωση και εγγραφής είναι 100.000 φορές υψηλότερη σε σχέση με τα τσιπ flash. «Στους σκληρούς δίσκους, κάθε τρανσίστορ έχει πρόσβαση σε 1 bit, ενώ στη μνήμη flash ίσως σε 2 ή ακόμα και σε 4 bit, αλλά αυτό είναι όλο» είπε ο Πάτρικ.
Ακόμα, η νέα μνήμη θα είναι «πρακτικά άφθαρτη», σε αντίθεση με τη flash που φθείρεται έπειτα από 10.000 κύκλους διαγραφής-εγγραφής. Η racetrack είναι μαγνητικό μέσο αποθηκεύει δεδομένα στο σπιν των ηλεκτρονίων, χωρίς να υπάρχει μετακίνηση ατόμων μέσα στο κύκλωμα. «Κάθε φορά που μετακινείς άτομα παρουσιάζονται προβλήματα και οι συσκευές φθείρονται με τον καιρό» πρόσθεσε ο ερευνητής.
Ο Πάτρικ εκτίμησε ότι η IBM θα μπορούσε να έχει ένα πρωτότυπο σε δύο με τέσσερα χρόνια και να αρχίσει την παραγωγή της νέας μνήμης σε επτά με οκτώ χρόνια.
Πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: