Κυριακή 20 Απριλίου 2008

Καλπάζει η τιμή του πετρελαίου: 117 δολλάρια το βαρέλι

Ανεξέλεγκτη είναι πλέον η κούρσα ανόδου της τιμής του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, όπου καταρρίπτει το ένα ιστορικό ρεκόρ μετά το άλλο. Στα 117 δολάρια το βαρέλι, εκτινάχθηκε η τιμή του αργού πετρελαίου, την Παρασκευή, στην αγορά της Νέας Υόρκης, για να κλείσει τελικώς στα 116,69. Αιτία οι διαταραχές στην παραγωγή του μαύρου χρυσού που παρατηρούνται και πάλι στη Νιγηρία, πρώτη πετρελαιοπαραγωγό χώρα της Αφρικής.
Αφού σκαρφάλωσε στα 117 δολάρια, ενδοσυνεδριακά, έπεσε στα 116,75. Αφορμή για τη νέα άνοδο αποτέλεσαν πληροφορίες που κυκλοφόρησαν ότι σημειώνονται εκ νέου δολιοφθορές σε αγωγούς, του προϊόντος στη Νιγηρία και για αισθητό περιορισμό της μελλοντικής παραγωγής.
Στα 113,92 δολάρια το βαρέλι έκλεισε η τιμή του μπρεντ στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Λονδίνου, έχοντας νωρίτερα αγγίξει το ιστορικό ρεκόρ των 114,22 δολαρίων το βαρέλι.
Σύμφωνα με αναλυτές, η απότομη πτώση που εμφάνισε, την Παρασκευή, η χρηματιστηριακή αγορά της Κίνας, θα μπορούσε να προαναγγείλει το ξεκίνημα επιβράδυνσης της κινεζικής οικονομίας, της οποίας η ραγδαία ανάπτυξη αποτέλεσε έναν από τους βασικούς παράγοντες που εκτόξευσαν τις τιμές του πετρελαίου σε επίπεδα ρεκόρ. "Η αγορά είναι λίγο σε αμυντική θέση. Η κινεζική χρηματιστηριακή αγορά είναι πολύ αδύναμη και μοιάζει σαν να προεξοφλεί μια οικονομική επιβράδυνση στην Κίνα, η οποία θα σήμαινε πτωτική τάση για το πετρέλαιο", δήλωσε ο αναλυτής της Bache Financial Κρίστοφερ Μπίλιου.
Εν τω μεταξύ, η ισοτιμία ευρώ - δολαρίου βρίσκεται μια ανάσα από το 1,60. Την Παρασκευή διαμορφώθηκε στο 1,5957, με μέση τιμή 1,5731.
Πηγή: athina984.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: