Πέμπτη 3 Απριλίου 2008

Μύθος αποδεικνύονται τα οφέλη από την αυξημένη πρόσληψη νερού

Το να πίνει κανείς μεγάλες ποσότητες νερού δεν βλάπτει, ούτε όμως βελτιώνει αισθητά την υγεία ή την ομορφιά, δείχνει ανασκόπηση της διεθνούς βιοβλιογραφίας.
Η νέα μελέτη Αμερικανών νεφρολόγων φαίνεται να καταρρίπτει τους «τέσσερις μεγάλους μύθους» για τα οφέλη από την πρόσληψη μεγάλης ποσότητας νερού: ότι οδηγεί σε αποβολή τοξινών, βελτιώνει την όψη του δέρματος, περιορίζει την πείνα και μειώνει τη συχνότητα των πονοκεφάλων.
Ο Δρ Στάνλεϊ Γκόλντφαρμπ και οι συνεργάτες του στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια στη Φιλαδέλφεια εξέτασαν τις επιστημονικές δημοσιεύσεις για τη σύσταση που δίνουν ορισμένοι γιατροί να πίνουμε τουλάχιστον οκτώ ποτήρια (σχεδόν δύο λίτρα) την ημέρα.
Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύονται στο Journal of the American Society of Nephrology, δείχνει ότι οι συστάσεις αυτές βασίζονται μάλλον σε αστικούς μύθους.
Οι αθλητές και οι κάτοικοι θερμών περιοχών έχουν αυξημένες ανάγκες σε νερό και ορισμένες κατηγορίες ασθενών τα πάνε καλύτερα όταν πίνουν περισσότερο νερό. Για τον μέσο υγιή άνθρωπο, όμως, περισσότερο νερό δεν σημαίνει καλύτερη υγεία.
Ο Δρ Γκόλντφαρμπ εξηγεί στο Reuters γιατί το πολύ νερό δεν μπορεί να αποτοξινώσει τον οργανισμό: «Τα νεφρά απομακρύνουν τοξίνες. Αυτό κάνουν τα νεφρά. Το κάνουν πολύ αποτελεσματικά. Και το κάνουν ανεξάρτητα από το πόσο νερό πίνει κανείς. Όταν πίνεις πολύ νερό, αποβάλεις περισσότερα ούρα, αλλά όχι περισσότερες τοξίνες στα ούρα».
Όσον αφορά τη θεωρία ότι το νερό κόβει την όρεξη, τα δεδομένα ήταν ανεπαρκή, και ο Δρ Γκόλντφαρμπ καταλήγει ότι «είναι λίγο ασαφές το κατά πόσο αυτό ισχύει».
Πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: