Τρίτη 15 Απριλίου 2008

Θεραπευτικό εμβόλιο καταπολεμά τον καρκίνο του μαστού

Ένα πειραματικό εμβόλιο που αναγκάζει το ανοσοποιητικό σύστημα να επιτίθεται στον καρκίνο του μαστού φαίνεται ότι μειώνει τον κίνδυνο θανάτου για ένα σημαντικό ποσοστό ασθενών, δείχνουν τα αποτελέσματα μικρής μελέτης στις ΗΠΑ.
Το θεραπευτικό εμβόλιο NeuVax της αμερικανικής Apthera προορίζεται για το 25% με 40% των γυναικών με την ασθένεια, στις οποίες οι όγκοι παράγουν μια πρωτεΐνη που ονομάζεται HER-2. Οι όγκοι αυτοί μεγαλώνουν ταχύτερα και είναι πιθανότερο να επανεμφανιστούν, σε σχέση με τους όγκους που δεν παράγουν την πρωτεΐνη.
Οι όγκοι αυτοί συνήθως αντιμετωπίζονται σήμερα με Herceprin, μια θεραπεία αντισωμάτων της αμερικανικής Genenteh, η οποία στοιχίζει στη χονδρική 40.000 δολάρια για αγωγή ενός έτους. Ένα βασικό πλεονέκτημα του εμβολίου θα ήταν το πολύ μικρότερο κόστος παραγωγής.
Η ομάδα της Δρ Λίντα Μπέναβιντς σε στρατιωτικό νοσοκομείο του Σαν Αντόνιο στο Τέξας δοκίμασε το NeuVax σε 163 ασθενείς, από τις οποίες ορισμένες είχαν όγκους με υψηλά επίπεδα HER-2 και άλλες με χαμηλά επίπεδα.
Όπως αναφέρει το Reuters, σε διάστημα 30 μηνών μετά την πρώτη ένεση, το εμβόλιο είχε μειώσει στο μισό τον κίνδυνο θανάτου και στις δύο ομάδες ασθενών. Στην ομάδα των γυναικών με όγκους χαμηλών επιπέδων HER-2 δεν αναφέρθηκε κανένας θάνατος.
Τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, ωστόσο «αυτό που προκαλεί έκπληξη ήταν ότι τα καλύτερα αποτελέσματα παρουσίασαν οι ασθενείς χαμηλής έκφρασης [HER-2], κάτι που δυσχεραίνει την ερμηνεία των αποτελεσμάτων» σχολίασε ο Ουίλιαμ Χάιτ, πρόεδρος του Αμερικανικού Συλλόγου Έρευνας Καρκίνου. Η έρευνα παρουσιάστηκε σε συνέδριο του Συλλόγου στο Σαν Ντιέγκο.
Στη Φάση ΙΙΙ των κλινικών δοκιμών, με τη συμμετοχή 700 γυναικών, το εμβόλιο θα δοκιμαστεί αποκλειστικά σε όγκους με χαμηλή έκφραση της HER-2.
Πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: