Αυξήσεις 4,5% για τους υπαλλήλους και 5% για τους συνταξιούχους του Δημοσίου για το 2008, προβλέπει η εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη ο υπουργός Οικονομίας Γ.Αλογοσκούφης.
Οι αυξήσεις θα καταβληθούν σε δύο δόσεις.
Η πρώτη δόση αναδρομικά από την 1 Ιανουαρίου και η δεύτερη δόση τον Οκτώβριο.
Στις αυξήσεις των μισθών ενσωματώνεται το 1/3 του κινήτρου απόδοσης (τα άλλα 2/3 θα ενσωματωθούν σε δύο δόσεις, το 2009 και το 2010).
Ουσιαστικά, δηλαδή, οι αυξήσεις είναι στο ύψος του πληθωρισμού.
Ο Γ.Αλογοσκούφης είπε ότι «εξαντλήσαμε όλα τα περιθώρια του πληθωρισμού», ενώ σε ό,τι αφορά στην ανεργία, είπε ότι αναμένεται η μείωσή της στο 7,5%, αλλά θα υπάρξει επιβράδυνση της πτώσης της ανεργίας και «λόγω της αύξησης του κόστους εργασίας».
Οι αυξήσεις αναλυτικά
Ο βασικός μισθός των λειτουργών και υπαλλήλων του Δημοσίου, των ΟΤΑ και λοιπών ΝΠΔΔ, καθώς και των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας αυξάνεται κατά 2,5% από 1/1/2008 και επιπλέον κατά 2% από 1/10/2008.
Αντίστοιχα, οι συντάξεις αυξάνονται κατά 3% από 1/1/2008 και επιπλέον κατά 2% από 1/10/2008.Οι μισθολογικές αποδοχές για όλες τις κατηγορίες αυξάνονται επιπλέον κατά 1,13% λόγω της ωρίμανσης (δηλαδή αλλαγής μισθολογικού κλιμακίου, μισθολογικές προαγωγές κ.λπ.). Παράλληλα, στους βασικούς μισθούς όλων των κλιμακίων ενσωματώνεται για το 2008 το 1/3 του κινήτρου απόδοσης. Κατά συνέπεια, ο κατώτατος βασικός μισθός, ο οποίος στο τέλος του 2007 ανερχόταν στα 651 ευρώ (για την κατηγορία Υ.Ε.), με την ενσωμάτωση του κινήτρου απόδοσης και την εφαρμογή της εισοδηματικής πολιτικής του 2008, ανέρχεται από 1/10/2008 σε 711 ευρώ, δηλαδή αυξάνεται κατά 9,2%. Παράλληλα με τις αυξήσεις αυτές, η κυβέρνηση ενισχύει το εισόδημα μεγάλης μερίδας υπαλλήλων μέσω της αύξησης ορισμένων θεσμοθετημένων επιδομάτων, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες εργασίας τους. Ειδικότερα:
Στους εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, το επίδομα διδακτικής προετοιμασίας διπλασιάζεται από 1/1/2008 από 35 σε 70 ευρώ.Στο προσωπικό των νοσοκομείων και του ΕΚΑΒ, το νοσοκομειακό επίδομα από 1/1/2008 αυξάνεται από 275 σε 310 ευρώ. Το ίδιο επίδομα για το διοικητικό, τεχνικό και το λοιπό προσωπικό από 1/1/2008 αυξάνεται από 245 σε 280 ευρώ.
Στα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων, πέραν των αυξήσεων που προέκυψαν με το Ν. 3620/2007 με τον οποίο αυξήθηκε ο βασικός μισθός του ανθυπολοχαγού σε 860 ευρώ και της περαιτέρω αναπροσαρμογής του σύμφωνα με την εισοδηματική πολιτική, αυξάνεται και το επίδομα ειδικών συνθηκών, το οποίο από 1/10/2008 ανέρχεται σε περίπου 72 ευρώ (8% επί του βασικού μισθού ανθυπολοχαγού) από 44,7 ευρώ που είναι σήμερα.
Επίσης, το επίδομα ειδικών συνθηκών στο προσωπικό των Διευθύνσεων Αστυνομικών Επιχειρήσεων αναπροσαρμόζεται από 1/1/2008 σε 80 ευρώ μηνιαίως.Συνολικά, η δαπάνη για μισθούς που βαρύνει τον προϋπολογισμό του 2008, είναι αυξημένη κατά 8,6% σε σχέση με την αντίστοιχη του 2007.
Σε ό,τι αφορά τις συντάξεις για μια ακόμη χρονιά, αυξάνονται σε ποσοστό υψηλότερο από εκείνο των μισθών, επισημαίνει το υπουργείο Οικονομικών.
Για την ενίσχυση του εισοδήματος μεγάλων κατηγοριών συνταξιούχων του Δημοσίου -προσθέτει- συνεχίζεται η υλοποίηση ρυθμίσεων, από τις οποίες προκύπτουν αυξήσεις των συντάξεων πέραν της εισοδηματικής πολιτικής.
Όπως για παράδειγμα με την αύξηση της κατώτατης σύνταξης του ΟΓΑ στα 330 ευρώ, με την αύξηση του ΕΚΑΣ στα 230 ευρώ, με την σταδιακή ενσωμάτωση επιδομάτων στο συντάξιμο μισθό.Απόσυρση της πρότασης ζητά η ΑΔΕΔΥ
«Να αποσύρει τώρα την εισοδηματική πολιτική που διαιωνίζει την λιτότητα και να καταθέσει άμεσα, όπως έχει δεσμευτεί, μισθολογική πολιτική. Δηλαδή πρόταση νέου μισθολογίου που για την ΑΔΕΔΥ αντιστοιχεί στην προδιαγραφή βασικού μισθού στα 1300 ευρώ με ενσωμάτωση όλων των επιδομάτων», ζήτησε από την κυβέρνηση ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος.
Όπως εξήγησε ο κ.Παπασπύρος, «αυτή είναι και η μόνη συνθήκη που μπορεί να προστατεύσει την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων από την ταχύτητα διάβρωσης των μισθών λόγω της ακρίβειας, του πληθωρισμού και του υψηλού κόστους ζωής».
«Σε αυτή την κατεύθυνση η ΑΔΕΔΥ θα συνεχίσει τις παρεμβάσεις της και τις κινητοποιήσεις που θα κορυφωθούν το φθινόπωρο κατά την οριστικοποίηση του νέου προϋπολογισμού» κατέληξε ο πρόεδρος του συνδικάτου.Για αυξήσεις ελεημοσύνης μιλά η Αριστερά
«Αυτό που ανακοίνωσε η κυβέρνηση ως αυξήσεις είναι κοροϊδία. Η εισοδηματική της πολιτική είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα που έχει αποφασίσει η ΕΕ. Κινείται στην ίδια κατεύθυνση της αύξησης-ελεημοσύνης που υπέγραψε η ΓΣΕΕ με τον ΣΕΒ», επισημαίνει το ΚΚΕ με αφορμή την ανακοίνωση της εισοδηματικής πολιτικής.
Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο Παν.Λαφαζάνης δήλωσε πως «δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η κυβέρνηση επέλεξε μια μέρα μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ για να ανακοινώσει μια εισοδηματική πολιτική άγριας λιτότητας και λεηλασίας μισθών και συντάξεων, την ώρα που ο επίσημος πληθωρισμός και πολύ περισσότερο η ακρίβεια καλπάζουν ανεξέλεγκτα».
«Είναι θλιβερό να θεωρεί η κυβέρνηση ότι μπορεί να αξιοποιήσει τις εξελίξεις στο ΝΑΤΟ για να επιτείνει την αντικοινωνική και αντιλαϊκή της πολιτική. Ο ελληνικός λαός δεν μασάει 'κουτόχορτο'», προσέθεσε ο κ. Λαφαζάνης.