Ο Μπιλ Γκέιτς αποσύρεται προκειμένου να αφιερωθεί στις φιλανθρωπικές προσπάθειες του Ιδρύματος Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς, όπως είχε ανακοινώσει ο ίδιος τον Ιούνιο του 2006. «Δεν πρόκειται για συνταξιοδότηση, αλλά για αλλαγή προτεραιοτήτων» είχε δηλώσει αργότερα.
Μετά την απόσυρσή του από την εταιρεία που ίδρυσε το 1975 μαζί με τον φίλο του Πολ Αλεν, ο 53χρονος σήμερα Γκέιτς θα παραμείνει πρόεδρος του ΔΣ της Microsoft και ο μεγαλύτερος μέτοχός της, με το 9% των μετοχών.
Τρεις άνθρωποι θα καλύψουν το κενό που αφήνει πίσω του: Ο Ρέι Όζι έχει ήδη αναλάβει επικεφαλής Αρχιτεκτονικής Λογισμικού· ο Κρεγκ Μάντι γίνεται επικεφαλής του τομέα Έρευνας και Στρατηγικής· και ο συμφοιτητής του στο Χάρβαρντ Στιβ Μπάλμερ είναι ήδη διευθύνων σύμβουλος.
«Δεν νομίζω ότι θα αλλάξει κάτι δραστικά την ημέρα που θα φύγει» εκτίμησε με δηλώσεις του στο AFP o Ματ Ρόσοφ της εταιρείας αναλύσεων Directions on Microsoft. «Αν σκεφτεί κάτι σημαντικό, ο Στιβ Μπάλμερ θα τον ακούσει» είπε.
Αλλοι όμως πιστεύουν ότι η απώλεια της εμβληματικής φυσιογνωμίας, που δικαίωσε τους «σπασίκλες» όλου του κόσμου, θα επηρεάσει την ψυχολογία της εταιρείας: «Ένας ιδρυτής έχει τόσο σημαντικό ρόλο και καθοδηγεί την εταιρεία με τόσο ανεπαίσθητους τρόπους, που συχνά ξεχνιούνται όταν ο ιδρυτής φύγει» δήλωσε ο αναλυτής Ρομπ Έντερλι της Enderle Group στη Σίλικον Βάλεϊ. «Αυτό το κενό, για πολλές εταιρείες, ήταν σχεδόν μοιραίο» τόνισε.
Αλλοι αναλυτές επισημαίνουν ότι η Microsoft δεν βρίσκεται σήμερα στα καλύτερά της: Αν και τα Windows χρησιμοποιούνται ακόμα στο 90% των προσωπικών υπολογιστών, οι υπολογιστές Mac της Apple έχουν ανέβει στο 5% της αγοράς και η Google κυριαρχεί στο Διαδίκτυο και προσφέρει δωρεάν εφαρμογές που ανταγωνίζονται το Office.
Κερδισμένοι, όμως, ίσως βγουν οι εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι στους οποίους απευθύνεται το Ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς. Οι προσπάθειές του εστιάζεται στην καταπολέμηση του AIDS, της φυματίωσης και της ελονοσίας καθώς και σε προγράμματα εκπαίδευσης και επιμόρφωσης.
Σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, από το 2000 έως το 2004 ο Μπιλ Γκέιτς είχε δωρίσει για φιλανθρωπικούς σκοπούς 29 δισεκατομμύρια δολάρια.
Οι δωρεές αυτές, σε συνδυασμό με την πτώση της μετοχής της Microsoft, το 2008 έριξαν τον Γκέιτς από την πρώτη στην τρίτη θέση της λίστας με τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου, με περιουσία που εκτιμάται στα 52 δισ. δολάρια.
Ο μεγιστάνας Ουόρεν Μπάφετ, πρώτος στη λίστα για το 2008, δεσμεύτηκε πρόπερσι να προσφέρει στο Ίδρυμα Γκέιτς 1,5 δισ. δολάρια το χρόνο σε μετοχές της εταιρείας του Berkshire Hathaway.
Πηγή: in.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου