Δευτέρα 16 Ιουνίου 2008

Την εμπορική παραγωγή αυτοκινήτου υδρογόνου ξεκινά η Honda

Η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία Honda ξεκινά την εμπορική παραγωγή αυτοκινήτων με καύσιμο το υδρογόνο. Το τετραθέσιο όχημα με την ονομασία FCX Clarity θα κυκλοφορεί στους δρόμους της Καλιφόρνια από τον Ιούλιο και αργότερα εντός του έτους στην Ιαπωνία.
Το αυτοκίνητο χρησιμοποιεί την τεχνολογία κυψέλης υδρογόνου, η οποία παράγει ηλεκτρικό ρεύμα από την ελεγχόμενη αντίδραση υδρογόνου με οξυγόνο. Το μόνο καυσαέριο από αυτήν την αντίδραση είναι υδρατμός.
Η εταιρεία θα παράγει αρχικώς 200 αυτοκίνητα. Τα FCX Clarity θα είναι διαθέσιμα μόνο για μίσθωση τα τρία πρώτα χρόνια παραγωγής.
Το κόστος της χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing) για τρία χρόνια υπολογίζεται στα 600 δολάρια (390 ευρώ) το μήνα.
Οι πρώτοι πελάτες είναι όλοι από τη νότια Καλιφόρνια, λόγω της διαθεσιμότητας σε σταθμούς ανεφοδιασμού υδρογόνου. Πρώτη στη λίστα είναι η διάσημη ηθοποιός Τζέιμι Λι Κέρτις.
Η Honda, εξάλλου, αναφέρει ότι ένα από το κύρια εμπόδια στη διάδοσης της τεχνολογίας αυτής στα αυτοκίνητα είναι η έλλειψη πρατηρίων υδρογόνου.
Πάντως, οι ηπιότερες για το περιβάλλον εναλλακτικές λύσεις αυτοκίνησης φαίνεται να κερδίζουν έδαφος, λόγω και της εκτίναξης των τιμών της βενζίνης.
Η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία Τoyota, η οποία παράγει το υβριδικό (συνδυασμός ηλεκτροκινητήρα και βενζινοκινητήρα) Prius ανακοίνωσε αδυναμία να ανταποκριθεί στην ισχυρή ζήτηση, γιατί δεν μπορεί να φτιάξει μπαταρίες στους ρυθμούς που ζητά η αγορά.
«Τα υβριδικά πουλάνε τόσο καλά ώστε το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να αυξήσουμε την παραγωγή» δήλωσε κορυφαίο στέλεχος της εταιρείας. Μία νέα γραμμή παραγωγής μπαταριών θα είναι διαθέσιμη εντός του έτους.
Πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: