Παρασκευή 20 Ιουνίου 2008

Σε ψηφιακό σύστημα προβολής περνά ο γίγαντας της μεγάλης οθόνης IMAX

Σαράντα χρόνια μετά την ίδρυση της ομώνυμης καναδικής εταιρείας, το κινηματογραφικό φορμά Imax αλλάζει: Το φιλμ των 70mm αντικαθιστάται από ένα ψηφιακό σύστημα προβολής, το οποίο αναμένεται να διευκολύνει την παραγωγή ταινιών και να αυξήσει τις συμβατές αίθουσες.
Μέχρι τον Αύγουστο, αναφέρει το πρακτορείο Reuters, η Imax θα έχει εγκαινιάσει τις έξι πρώτες αίθουσες μεγάλης οθόνης με τη νέα τεχνολογία -δύο στην Ουάσινγκτον, τρεις στη Φιλαδέλφεια και μία στη Βαλτιμόρη- με την προοπτική να φτάσει τις 50 μέχρι το τέλος του έτους και σταδιακά να αντικαταστήσει το σύστημα προβολής στις 296 αίθουσες που λειτουργεί σήμερα σε 40 χώρες.
«Μέχρι το 2006 είχαμε πετύχει ένα μέσο όρο 35 υπογραφών για νέες αίθουσες κάθε χρόνο. Τους τελευταίους επτά μήνες υπογράψαμε για 173 νέες αίθουσες. Αυτό οφείλεται στο λανσάρισμα του ψηφιακού προϊόντος μας» δήλωσε ο συνιδρυτής της Imax Ριτς Γκέλφορντ. Οι περισσότερες νέες συμφωνίες υπογράφηκαν με τις εταιρείες AMC Entertainment και Regal Cinemas.
Μια μεγάλη πρόκληση για το επιχειρηματικό μοντέλο της Imax ήταν ανέκαθεν το κόστος διανομής. Κάθε φιλμ των 70 χιλιοστών -συγκριτικά με 35mm στο συμβατικό κινηματογράφο- κοστίζει 22.000 δολάρια ανά κόπια για τις «δυσδιάστατες» ταινίες και 45.000 δολάρια για κάθε αντίγραφο ταινιών 3D.
Με το νέο ψηφιακό σύστημα οι ταινίες μπορούν να μεταφέρονται στις αίθουσες αποθηκευμένες σε σκληρό δίσκο με κόστος μόλις 800 δολαρίων ανά κόπια.
Για τις περισσότερες εγκαταστάσεις του νέου συστήματος, η Imax θα καλύπτει το σύστημα παραγωγής και την οθόνη -κόστος γύρω στα 1,2 εκατ. δολάρια ενώ ο ιδιοκτήτης της αίθουσας καλύπτει το κόστος για την αναβάθμιση της αίθουσας -150.000 δολάρια. Τα έσοδα από τις εισπράξεις μοιράζονται ανάλογα με τη μεταξύ τους συμφωνία.
Σε άλλες περιπτώσεις, το κόστος καλύπτεται από τον ιδιοκτήτη της αίθουσας και η Imax κερδίζει ποσοστό επί των εισπράξεων.
Τα εισιτήρια για τις ταινίες Imax συνήθως κοστίζουν γύρω στο 20%-30% περισσότερο από ό,τι στις συμβατικές αίθουσες.
Σύστημα Imax λειτουργεί στην Ελλάδα στο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου.
Πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: