Τρίτη 10 Ιουνίου 2008

Υπερβολικά ευρύχωρο το ιαπωνικό διαστημικό εργαστήριο στον ISS

Το ιαπωνικό εργαστήριο Kibo, το μεγαλύτερο δωμάτιο του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS), έχει ένα μειονέκτημα στις συνθήκες έλλειψης βαρύτητας: είναι τόσο μεγάλο ώστε οι αστροναύτες κινδυνεύουν να παγιδευτούν μετέωροι στη μέση.
Όταν κινούνται στο εσωτερικό του σταθμού, τα μέλη του πληρώματος συνήθως παραμένουν σε επαφή με τις ειδικές κουπαστές ή σπρώχνουν προσεκτικά τα τοιχώματα για να καλύψουν μικρές αποστάσεις πετώντας.
Το νέο εργαστήριο Kibo, που κόστισε 1 δισ. δολάρια και εγκαταστάθηκε στο τροχιακό συγκρότημα την περασμένη εβδομάδα, έχει μήκος 11 μέτρα και πλάτος 4,3 μέτρα, και οι αστροναύτες θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί.
«Μπορεί να φτάσεις στη μέση και αν δεν μπορείς να φτάσεις την κουπαστή θα μπορούσες να μείνεις κολλημένος εκεί για κάμποση ώρα» δήλωσε στο Reuters ο κυβερνήτης του σταθμού Μαρκ Κέλι.
«Ως παιδί ονειρευόμουν πώς θα ήταν να μπορώ να πετάω σαν τον Σούπερμαν. Αυτό είναι κάτι που μπορείς να κάνεις εδώ [...] Πρέπει όμως να είσαι προσεκτικός, καθώς είναι εύκολο να βγεις εκτός ελέγχου. Μπορεί μάλιστα να χτυπήσεις αν πηγαίνεις πολύ γρήγορα» σχολίασε.
Στο μεταξύ, δύο από τους αστροναύτες του διαστημικού λεωφορείου Discovery, που θα παραμείνει προσδεμένο στο σταθμό μέχρι την Πέμπτη, ολοκλήρωσαν το βράδυ της Κυριακής τον τρίτο και τελευταίο διαστημικό περίπατο της αποστολής, κατά τον οποίο εργάστηκαν στο σύστημα ψύξης του συγκροτήματος.
Η NASA έχει δεσμευτεί για οκτώ ακόμα αποστολές για την ολοκλήρωση του σταθμού πριν αποσύρει οριστικά τα διαστημικά λεωφορεία το 2010.
Πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: