Οι επιστήμονες προσπαθούν εδώ και 30 χρόνια να εξηγήσουν γιατί το νότιο ημισφαίριο του Αρη είναι τραχύ και ορεινό, ενώ το βόρειο καλύπτεται από πεδιάδες με υψόμετρο πάνω από δύο χιλιόμετρα χαμηλότερο, και με φλοιό έως και 30 χλμ πιο λεπτό.
Σύμφωνα με μία από τις θεωρίες που έχουν προταθεί, η «διχασμένη προσωπικότητα» του Αρη οφείλεται σε έξαρση ηφαιστειακής δραστηριότητας πριν από 3,8 δισεκατομμύρια χρόνια, λίγο μετά το σχηματισμό του.
Σε διαφορετικό συμπέρασμα καταλήγουν και οι τρεις ερευνητικές ομάδες που δημοσιεύουν τις μελέτες τους στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού Nature. Εκτιμούν ότι ένα αντικείμενο με διάμετρο έως και πάνω από 2.000 χλμ προσέκρουσε στο βόρειο ημισφαίριο του Αρη υπό γωνία 30 έως 60 μοιρών και δημιούργησε ένα τεράστιο «βαθούλωμα».
Οι πεδιάδες του σημερινού βορείου ημισφαιρίου, που ονομάζονται στο σύνολό τους Λεκάνη Μπορεάλις (Βόρεια Λεκάνη), είναι κατάλοιπο του αρχικού κρατήρα, ο οποίος είχε ελλειπτικό σχήμα με πλάτος 8.500 χιλιόμετρα και μήκος 10.500 χλμ.
Η θεωρία της πρόσκρουσης είχε προταθεί αρχικά τη δεκαετία του 1980, μέχρι σήμερα όμως δεν είχε εξεταστεί σε τόση λεπτομέρεια.
-Στην πρώτη μελέτη, ερευνητές του MIT και του Εργαστηρίου Αεριώθησης (JPL) της NASA αναδημιουργούν την επιφάνεια του βορείου ημισφαιρίου όπως ήταν πριν από 3,8 δισ. χρόνια και δείχνουν ότι το σχήμα της λεκάνης είναι ελλειπτικό, όπως θα αναμενόταν από την πρόσκρουση αστεροειδή υπό γωνία.
-Στη δεύτερη μελέτη, επιστήμονες του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνια προσομοιώνουν την πρόσκρουση που θα μπορούσε να έχει δημιουργήσει τη λεκάνη.
-Στην τρίτη δημοσίευση, ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στη Σάντα Κρουζ διαπιστώνουν ότι το ωστικό κύμα της πρόσκρουσης θα είχε διαταράξει το φλοιό και του νότιου ημισφαιρίου και θα είχε δημιουργήσει τις μαγνητικές ανωμαλίες που πράγματι ανιχνεύονται και σήμερα.
Η πρόσκρουση εκτιμάται ότι συνέβη περίπου την ίδια περίοδο που η Γη δέχτηκε χτύπημα από ένα σώμα στο μέγεθος του Αρη, με αποτέλεσμα να εκτιναχθεί το υλικό που τελικά δημιούργησε τη Σελήνη.
Μετά την πρόσκρουση, η Λεκάνη Μπορεάλις ίσως είχε γεμίσει νερό, με αποτέλεσμα να σχηματιστεί ένας εξαφανισμένος σήμερα ωκεανός περίπου στο μέγεθος του Ειρηνικού.
Πηγή: in.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου