Το Phoenix ήταν το πρώτο σκάφος που «άγγιξε και γεύτηκε» με τα όργανά του τον πάγο νερού που είχε εντοπιστεί από τροχιά να κρύβεται λίγα εκατοστά κάτω από την επιφάνεια κοντά στον βόρειο πόλο.
Το στατικό ρομπότ διαπίστωσε ακόμα ότι το ελαφρώς αλκαλικό έδαφος θα ήταν κατάλληλο για να καλλιεργήσει κανείς φυτά, και περιέχει άλατα που υποδηλώνουν ότι στην επιφάνεια έρευσε κάποτε υγρό νερό. Ακόμα και χιόνι ανιχνεύθηκε να πέφτει ψηλά στον ουρανό.
Το Phoenix απέτυχε πάντως να ανιχνεύσει τα οργανικά μόρια που θα ήταν απαραίτητα για την εμφάνιση μικροβιακής ζωής. Η ανάλυση των δεδομένων συνεχίζεται.
Η αποστολή έφτασε στον Αρη στις 25 Μαΐου και κράτησε πέντε μήνες, δύο μήνες περισσότερο από την ονομαστική διάρκεια που έδινε αρχικά η NASA. Καθώς το βόρειο ημισφαίριο του πλανήτη μπαίνει στο φθινόπωρο, τα νέφη και η σκόνη από τις αμμοθύελλες εμποδίζουν τους ηλιακούς συλλέκτες να φορτίσουν τις μπαταρίες.
Το σκάφος σταμάτησε τη μετάδοση δεδομένων στις 2 Νοεμβρίου και λίγες ημέρες αργότερα οι ελπίδες έχουν χαθεί. «Ουσιαστικά τερματίζουμε τις επιχειρήσεις, κηρύσσοντας το τέλος της αποστολής σε αυτή τη φάση» δήλωσε τη Δευτέρα ο Μπάρι Γκόλντσταϊν, επικεφαλής της αποστολής στο Εργαστήριο Αεριώθησης (JPL) στην Καλιφόρνια.
Στον Κόκκινο Πλανήτη εξακολουθούν πάντως να λειτουργούν τα δίδυμα ρομπότ της NASA, Spirit και Opportunity, που εδώ και τέσσερα χρόνια εξερευνούν το τοπίο στη ζώνη του ισημερινού.
Σε τροχιά πάνω από τον πλανήτη βρίσκονται και τρεις δορυφόροι, o ευρωπαϊκός Mars Express και οι αμερικανικοί Mars Reconnaissance Orbiter και Mars Odyssey, οι οποίοι για κάθε ενδεχόμενο θα συνεχίσουν να προσπαθούν να καταγράψουν σήματα από το Phoenix.
Πηγή: in.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου