Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2008

Επιτυχημένη η πρώτη δοκιμή του «Διαπλανητικού Ίντερνετ»

Την πρώτη πετυχημένη δοκιμή για ένα νέο φιλόδοξο επικοινωνιακό δίκτυο, που θα επεκτείνεται στο «βαθύ διάστημα» και θα βασίζεται στο μοντέλο του επίγειου Ίντερνετ, πραγματοποίησε η NASA.
Σύμφωνα με τον υπεύθυνο της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας για το έργο αυτό, Αντριαν Χουκ, «είναι το πρώτο βήμα για τη δημιουργία μιας τελείως νέας υποδομής διαστημικών επικοινωνιών, ενός Διαπλανητικού Ίντερνετ». Όπως μετέδωσε το Associated Press, κατά το πρώτο τεστ, οι μηχανικοί της NASA χρησιμοποίησαν ένα νέο λογισμικό που ονομάζεται «Δικτύωση Ανεκτική σε Διακοπές» (Disruption-Tolerant Networking - DTN), για να μεταδώσουν δεκάδες διαστημικές εικόνες προς και από το διαστημόπλοιο Epoxi της NASA (βρίσκεται καθ΄όδον προν τον κομήτη 'Xάρτλεϊ 2'), όταν ήταν σε απόσταση περίπου 32,4 εκατ. χλμ. από τη Γη. Το λογισμικό αυτό, που σχεδιάστηκε έτσι ώστε να αντέχει σε καθυστερήσεις, διακοπές και άλλες ανωμαλίες, δημιουργήθηκε σε συνεργασία με τον Βιντ Σερφ, αντιπρόεδρο της Google. Το DTN χρησιμοποιεί μια μέθοδο διαφορετική από το κανονικό πρωτόκολλο του Ίντερνετ (το TCP/IP), στο σχεδιασμό του οποίου είχε επίσης συμμετάσχει ο Σερφ.
Το DTN, αντίθετα με το TCP/IP, δεν προϋποθέτει μια συνεχή επικοινωνία δεδομένων μεταξύ αποστολέα και παραλήπτη, καθώς συχνά στο διάστημα μπορεί να υπάρξει διακοπή μετάδοσης, όταν π.χ. ένα διαστημόπλοιο κρύβεται από έναν πλανήτη ή συμβαίνουν ηλιακές καταιγίδες.
Σύμφωνα με τη NASA, για παράδειγμα, η καθυστέρηση αποστολής/λήψης δεδομένων προς και από τον Αρη κυμαίνεται μεταξύ 3,5 - 20 λεπτών με την ταχύτητα του φωτός. Όταν ένα «πακέτο» δεδομένων δεν κατορθώνει να φθάσει στον προορισμό του για οποιονδήποτε λόγο, τότε δεν απορρίπτεται, αλλά περιμένει υπομονετικά σε έναν κόμβο του διαστημικού δικτύου μέχρι να μεταδοθεί με ασφάλεια από άλλο κόμβο στον τελικό χρήστη. Μέχρι σήμερα, οι αρμόδιοι τεχνικοί και επιστήμονες στο έδαφος πρέπει χειροκίνητα να προγραμματίζουν τις συνδέσεις για λήψη/αποστολή δεδομένων και να δίνουν οι ίδιοι τις εντολές για το ποια δεδομένα θα σταλούν, πότε και που. Τώρα, με το υπό ανάπτυξη διαστημικό δίκτυο, όλα πια θα γίνονται αυτόματα. Το πρώτο δοκιμαστικό διαπλανητικό δίκτυο περιλάμβανε δέκα κόμβους: έναν στο διαστημόπλοιο Epoxi και άλλους εννέα στη Γη και σε δορυφόρους σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη μας. Όπως ανακοίνωσε η NASA, ένα επόμενο τεστ, που θα περιλαμβάνει στο δίκτυο και το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, θα ξεκινήσει το επόμενο καλοκαίρι. Σύμφωνα με τη NASA, το Διαπλανητικό Ίντερνετ θα καταστήσει εφικτά πολλά διαφορετικά είδη διαστημικών αποστολών, π.χ. με την ταυτόχρονη συμμετοχή πολλαπλών διαστημικών σκαφών, ενώ παράλληλα θα επιτρέψει μελλοντικά να υπάρξουν αξιόπιστες επικοινωνίες μεταξύ της Γης και αστροναυτών στη Σελήνη.
Πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: