Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2008

Στο 3,5% η διαφορά ΠΑΣΟΚ με Ν.Δ.

Ηχηρό σήμα κινδύνου προς την κυβέρνηση εκπέμπει το Βαρόμετρο της Public Issue για την «Καθημερινή» και τον ΣΚΑΪ, που καταγράφει σημαντική αύξηση της ψαλίδας υπέρ του ΠΑΣΟΚ, βελτίωση όλων των ποιοτικών στοιχείων της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και ανάδειξη έκτου «πόλου», ο οποίος, μάλιστα, κινείται ακριβώς στα όρια της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης. Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου, το ΠΑΣΟΚ προηγείται με 37,5% έναντι 34% της Ν.Δ. και ακολουθούν ο ΣΥΡΙΖΑ με 12%, το ΚΚΕ με 7,5%, ο ΛΑΟΣ με 5% και οι Οικολόγοι με 3%. Στο Βαρόμετρο του Οκτωβρίου, η διαφορά των δύο κομμάτων εξουσίας ήταν μόλις 1%, ενώ η, έστω οριακή, είσοδος των Οικολόγων στη Βουλή επηρεάζει σημαντικά τον αριθμό των εδρών του πρώτου κόμματος. Αυτό σημαίνει ότι αν σήμερα γίνονταν εκλογές, το ΠΑΣΟΚ θα εξασφάλιζε 138 έδρες, η Ν.Δ. 89, ο ΣΥΡΙΖΑ 32, το ΚΚΕ 20, ο ΛΑΟΣ 13 και οι Οικολόγοι 8.
Μεγάλη είναι πλέον η διαφορά και στην παράσταση νίκης, όπου το ΠΑΣΟΚ προηγείται με 41% έναντι 29% της Ν.Δ.
Στο ερώτημα περί καταλληλότερου πρωθυπουργού, η εικόνα παραμένει αμετάβλητη σε σχέση με τον Οκτώβριο, με τον Κ. Καραμανλή να συγκεντρώνει ποσοστό 41% έναντι 33% του Γ. Παπανδρέου και 24% που απαντά κανέναν από τους δύο. Ωστόσο, σε ό,τι αφορά τη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, ο Κ. Καραμανλής εμφανίζεται να έχει απολέσει μία μονάδα, ενώ ο Γ. Παπανδρέου έχει αυξήσει το ποσοστό του από 49% σε 52%.
Επίσης, στο ισοζύγιο της δημοτικότητας των πολιτικών αρχηγών ο κ. Καραμανλής παρουσιάζει για πρώτη φορά οριακό έλλειμμα θετικών κρίσεων της τάξεως του 2 %. Αρνητική είναι η εικόνα και για τους κ.κ. Αλέκα Παπαρήγα και Γ. Καρατζαφέρη. Αντιθέτως, ο κ. Αλ. Τσίπρας έχει 14% πλεόνασμα θετικών κρίσεων και ο κ. Γ. Παπανδρέου 7%. Δημοφιλέστερο κόμμα παραμένει ο ΣΥΡΙΖΑ με τη Ν.Δ. να βρίσκεται στην τελευταία θέση με 62% αρνητικές και 36% θετικές γνώμες.
Τέλος, στην έρευνα, που επιβεβαιώνει την επιδείνωση της κυβερνητικής εικόνας τις τελευταίες εβδομάδες, οι πολίτες εμφανίζονται αρνητικοί στο ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: