Η χλωρίνη είναι υδατικό διάλυμα υποχλωριώδους νάτριου, ενός άλατος που διίσταται (διασπάται) στο νερό και δίνει το ισχυρό υποχλωριώδες οξύ.
Οι επιστήμονες γνώριζαν πώς η χλωρίνη επηρεάζει πρωτεΐνες και κυτταρικές μεμβράνες στο δοκιμαστικό σωλήνα, όμως η χημική αυτή διαδικασία δεν είχε εξεταστεί σε ζωντανούς οργανισμούς.
Στην τελευταία μελέτη, οι ερευνητές ανακάλυψαν σχεδόν τυχαία το μηχανισμό δράσης της χλωρίνης στο βακτήριο Escherichia coli. Τα πειράματα είχαν σχεδιαστεί για την εξέταση μιας βακτηριακής πρωτεΐνες του θερμικού σοκ, η οποία ενεργοποείται για την προστασία του βακτηρίου όταν αυτό εκτίθεται σε ακραίες θερμοκρασίες ή σε χημικό στρες.
Σε αυτή την περίπτωση, αναφέρει το Reuter, το χημικό στρες προερχόταν από υποχλωριώδες οξύ. Το πανίσχυρο χημικό διαπιστώθηκε ότι κροκιδώνει τις πρωτεΐνες, δηλαδή αλλάζει απότομα την τρισδιάστατη δομή τους και τις αναγκάζει να συσσωματώνονται, όπως συμβαίνει και στις κροκιδωμένες πρωτεΐνες ενός βρασμένου αβγού.
Η χλωρίνη είναι τόσο αποτελεσματική στο να ξεπερνά την άμυνα των μικροβίων ώστε χρησιμοποιείται για αυτό το σκοπό και από τον ανθρώπινο οργανισμό:
Οι ερευνητές δήλωσαν στo Reuters ότι στο ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα υπάρχουν κύτταρα που παράγουν υποχλωριώδες οξύ για να σκοτώσουν εισερχόμενα βακτήρια.
«Το υποχλωριώδες οξύ είναι σημαντικό μέρος της άμυνας του οργανισμού. Δεν είναι κάτι που χρησιμοποιείται μόνο στις επιφάνειες των πάγκων» σχολίασε η Ούρσουλα Γιάκομπ, μέλος της ερευνητικής ομάδας στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.
Η έρευνα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Cell.
Πηγή: in.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου