Κυριακή 20 Ιουλίου 2008

Κοινοβούλιο έξι κομμάτων σε «πράσινο» φόντο



Έξι κόμματα στην ελληνική Βουλή δείχνει, για πρώτη φορά, έρευνα της VPRC, που δημοσιεύει η «Κ.Ε.». Επιβεβαιώνεται έτσι η κρίση του δικομματισμού και η τεράστια ρευστότητα του κομματικού συστήματος. Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τις σημερινές εκτιμήσεις σχετικά με τους εκλογικούς συσχετισμούς, μπορεί κανείς να είναι σχεδόν βέβαιος για τα παρακάτω:
- Η διαφορά των δύο μεγάλων κομμάτων διατηρείται μεν στις 3,5 ποσοστιαίες μονάδες, ωστόσο οι πτωτικοί ρυθμοί της Ν.Δ. είναι έντονοι και δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο μέσα σε λίγους μήνες η «ψαλίδα» να μειωθεί.
- Η κρίση του δικομματισμού εμφανίζεται συνεχής και με βάση τα σημερινά δεδομένα θα είναι πολύ δύσκολο τα δύο μεγάλα κόμματα τελικά να ξεπεράσουν αθροιστικά, στις επόμενες εκλογές, το 65%.
- Πρώτη φορά διαγράφεται έντονα η προοπτική στην επόμενη Βουλή να υπάρχουν έξι κόμματα, με την είσοδο των Οικολόγων – Πρασίνων (ΣΣ, ή άλλου κόμματος)
- Η προοπτική εξακομματικής Βουλής ανατρέπει πολλά από τα σενάρια για κυβερνήσεις συνεργασίας. Η διασπορά των ψήφων, αλλά και των εδρών, καθιστά πιο σύνθετο το «παιχνίδι των συνεργασιών».
- Η δυναμική ανόδου του ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να είναι μεγάλη και, κατά τα φαινόμενα, έχει σταθεροποιηθεί.
Πηγή: antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: