Πέμπτη 31 Ιουλίου 2008

Νέο φάρμακο φαίνεται να σταματά την επιδείνωση της Αλτσχάιμερ

Εντυπωσιακά είναι τα αποτελέσματα που δίνει μέχρι στιγμής ένα πειραματικό φάρμακο για την αντιμετώπιση της νόσου του Αλτσχάιμερ: Οι νοητικές λειτουργίες των εθελοντών που το δοκίμασαν σταμάτησαν να φθίνουν.
Οι ερευνητές δηλώνουν ενθουσιασμένοι με το πειραματικό φάρμακο Rember, τονίζουν όμως ότι χρειάζονται ακόμα αρκετά χρόνια έρευνας για να επιβεβαιωθεί ότι είναι ασφαλές και αποτελεσματικό.
«Είναι τα πρώτα πραγματικά θετικά αποτελέσματα που βλέπω. Είναι απλά φανταστικό» σχολίασε ο Μαρσέλ Μόρισον-Μπόγκαρντ, διευθυντής ερευνών για τη νόσο του Αλτσχάιμερ στο αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Γήρανσης.
To Rember της φαρμακευτικής εταιρείας TauRx Therapeutics, με έδρα τη Σιγκαπούρη, σταματά τη συσσώρευση της πρωτεΐνης tau, η οποία σχηματίζει χαρακτηριστικά δεμάτια μέσα στους νευρώνες των ασθενών και τελικά τους καταστρέφει.
Ο Δρ Κλοντ Ουίσικ, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Ομπερντίν στη Σκοτία και σινιδρυτής της TauRx Therapeutics, θεωρεί ότι το φάρμακο αποτελεί «τη σημαντικότερη εξέλιξη για την αντιμετώπιση των δεματίων από τότε που ο Αλοΐσιος Αλτσχάιμερ τα ανακάλυψε το 1907».
Σε αυτή τη φάση των κλινικών δοκιμών, το φάρμακο χορηγήθηκε ως χάπι τρεις φορές την ημέρα για έξι μήνες σε 321 ασθενείς με ήπια ή μέτρια νόσο του Αλτσχάιμερ στη Βρετανία και τη Σιγκαπούρη. Οι ασθενείς που έλαβαν τη μεσαία δόση παρέμειναν σταθεροί όσον αφορά τις νοητικές λειτουργίες.
«Τα άτομα που έλαβαν placebo [ψευδοφάρμακο] έχασαν κατά μέσο όρο 7% της εγκεφαλικής τους λειτουργίας στο διάστημα των έξι μηνών, ενώ όσοι ακολούθησαν τη θεραπεία δεν επιδεινώθηκαν καθόλου» είπε ο Ουίσικ.
Τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν στο Διεθνές Συνέδριο για τη Νόσο του Αλτσχάιμερ.
Τα τέσσερα φάρμακα που κυκλοφορούν σήμερα για την αντιμετώπιση της νευροεκφυλιστικής ασθένειας απλά περιορίζουν τα συμπτώματα της νόσου.
Αλλα πειραματικά φάρμακα που δοκιμάζονταν τα τελευταία χρόνια -τα περισσότερα με απογοητευτικά αποτελέσματα- στόχευαν στις «πλάκες β-αμυλοειδούς», συσσωματώματα διαφορετικών πρωτεϊνών στο εξωτερικό των νευρικών κυττάρων.
Πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: