Πέμπτη 10 Ιουλίου 2008

Καθαρισμός του αέρα με φύκια θα δοκιμαστεί σε ιαπωνικά εργοστάσια

Ιαπωνική εταιρεία που κατασκευάζει εξαρτήματα αυτοκινήτων σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει φύκια για την απορρόφηση του διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπουν τα εργοστάσιά της.
Η Denso, θυγατρική της Toyota, πειραματίζεται με μικροσκοπικά μονοκύτταρα φύκια του γένους Pseudochoricystis, τα οποία απαντώνται μεταξύ άλλων σε θερμοπηγές.
«Ο κύριος σκοπός της μελέτης είναι να κάνουμε τα φύκια να απορροφούν το CO2 από τα εργοστάσια και τις εγκαταστάσεις μας» δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας.
Τα συγκεκριμένα φύκια, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, παράγουν μέσω της φωτοσύνθεσης έλαια αλλά και ελαφρύ πετρέλαιο, παρόμοιο με το βιοντίζελ.
Αν και οι ερευνητές υπολογίζουν ότι η παραγωγή ελαφρού πετρελαίου μπορεί να φτάσει το 30% της μάζας των φυκιών, η εταιρεία δεν σχεδιάζει να αξιοποιήσει εμπορικά το παραγόμενο βιοκαύσιμο επειδή προς το παρόν είναι ασύμφορο.
Δεδομένου όμως ότι οι τιμές του πετρελαίου σταθερά ανεβαίνουν, η παραγωγή καυσίμων με μεθόδους βιοτεχνολογίας έχει γίνει ελκυστική ιδέα για πολλές άλλες εταιρείες.
Πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: