Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2008

«Αδελφική» ασθένεια ο καρκίνος του μαστού

Καλά και κακά νέα για τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού αποκαλύπτουν δύο νέες μελέτες, που δημοσιεύονται σε διαφορετικές ιατρικές επιθεωρήσεις. Τα κακά νέα αφορούν έναν παράγοντα κινδύνου που δεν μπορεί να αλλάξει: το οικογενειακό ιστορικό της νόσου. Και τα καλά, έναν παράγοντα κινδύνου που μπορεί να αλλάξει: την καθιστική ζωή.
Στην πρώτη μελέτη διαπιστώθηκε ότι οι αδελφές γυναικών με καρκίνο του μαστού διατρέχουν για όλη τους τη ζωή αυξημένες πιθανότητες να εκδηλώσουν και οι ίδιες τη νόσο, ανεξάρτητα από την ηλικία που είχε η αδελφή τους όταν έγινε η διάγνωση. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην αμερικανική «Επιθεώρηση του Εθνικού Ιδρύματος Καρκίνου» (JΝCΙ) και βασίστηκε στη σύγκριση μεταξύ 24.000 γυναικών οι οποίες είχαν μια αδελφή με καρκίνο του μαστού και σχεδόν 1,8 εκατομμυρίου γυναικών δίχως οικογενειακό ιστορικό της νόσου. Όλες οι γυναίκες είναι από τη Σουηδία και η συλλογή των στοιχείων που αναλύθηκαν διήρκεσε από το 1958 έως το 2001. Όπως έδειξε η μελέτη, οι γυναίκες ηλικίας 20-39 ετών, οι οποίες είχαν μία αδελφή με καρκίνο του μαστού, διέτρεχαν εξαπλάσιες πιθανότητες να εκδηλώσουν και οι ίδιες τη νόσο, σε σύγκριση με τις συνομήλικές τους δίχως οικογενειακό ιστορικό. Ο κίνδυνος μειωνόταν από τα 39 χρόνια και πάνω, αλλά δεν εξαφανιζόταν. Μετά τα 50, οι γυναίκες με άρρωστη αδελφή διέτρεχαν διπλάσιο κίνδυνο να αρρωστήσουν και αυτές, με τον κίνδυνο σε όλες τις ηλικιακές ομάδες να επιμένει ανεξάρτητα από την ηλικία που είχε η πρώτη αδελφή όταν διαγνώσθηκε. Η μελέτη έδειξε ακόμη πως ο αυξημένος κίνδυνος υπήρχε για 20 χρόνια, καθώς και ότι ήταν υψηλότερος για τις μικρότερες αδελφές της πρώτης ασθενούς. «Αυτό υποδηλώνει ότι οι αδελφές των γυναικών με καρκίνο του μαστού, ιδίως οι νεώτερες, πρέπει να ελέγχονται εντατικά, ανεξαρτήτως των συστάσεων που γενικώς γίνονται για τις γυναίκες της ηλικίας τους», τόνισε η δρ Μαρί Ρίλι, καθηγήτρια Βιοστατιστικής στο Ίδρυμα Καρολίνσκα, της Σουηδίας.
Η δεύτερη μελέτη δημοσιεύθηκε στη «Βρετανική Επιθεώρηση Αθλητιατρικής» (ΒJSΜ) και βασίστηκε σε στοιχεία από 65.000 γυναίκες, οι οποίες συμπλήρωναν ερωτηματολόγια για τη φυσική δραστηριότητά τους από τα 12 έως τα 35 τους χρόνια, ενώ στη συνέχεια οι ερευνητές τις παρακολούθησαν για άλλα 6 χρόνια. Συνολικά 550 από τις εθελόντριες ανέπτυξαν καρκίνο του μαστού. Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, όσες εθελόντριες περπατούσαν επί 13 ώρες την εβδομάδα ή έκαναν τζόγκινγκ για 3,25 ώρες την εβδομάδα, διέτρεχαν 23% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρκίνο του μαστού πριν από την κλιμακτήριο, σε σύγκριση με τις λιγότερο δραστήριες γυναίκες. Το εύρημα αυτό υποδηλώνει ότι «η συστηματική άσκηση, καθ΄ όλη τη διάρκεια της ζωής, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού που διατρέχει κάθε γυναίκα» είπε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Γκράχαμ Κόλντιτζ, από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, στο Σιάτλ.
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: