Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2008

Εύκαμπτα φωτοβολταϊκά στοιχεία υπόσχονται να τυλίξουν τα κτίρια

Νέα τεχνολογία που αναπτύχθηκε σε αμερικανικό εργαστήριο επιτρέπει την κατασκευή φωτοβολταϊκών στοιχείων αρκετά εύκαμπτων ώστε να τυλίγονται σε ρολό και αρκετά διαφανών ώστε να τοποθετούνται ακόμα και σε παράθυρα.
«Απελευθερώνει επιφάνειες στις προσόψεις κτιρίων ως ευκαιρίες για την παραγωγή ηλιακής ενέργειας» αναφέρει στο Reuters ο Τζον Ρότζερς, επικεφαλής των ερευνητών στο Πανεπιστήμιο του Ίλινοϊ στο Ουρμπάνα-Σαμπέιν.
Όπως και τα συμβατικά φωτοβολταϊκά συστήματα., οι ηλιακοί συλλέκτες που ανέπτυξε ο Ρότζερς βασίζονται στο πυρίτιο. Η διαφορά στη νέα τεχνολογία είναι ότι τα εύθραυστα φύλλα πυριτίου αρχικά κόβονται σε εξαιρετικά λεπτά κομμάτια τα οποία στη συνέχεια μεταφέρονται πάνω σε μια εύκαμπτη επιφάνεια.
Το επίτευγμά παρουσιάζεται στο βρετανικό περιοδικό Nature Materials.
Με τις τιμές του πετρελαίου να αυξάνονται συνεχώς και την αγωνία για την κλιματική αλλαγή να μεγαλώνει, η ζήτηση για φωτοβολταϊκά συστήματα έχει αυξηθεί σημαντικά.
Ηλιακοί συλλέκτες μικρού πάχους παράγονται ήδη από εταιρείες όπως η ιαπωνική Sharp και η γερμανική Q-Cells, είναι όμως λιγότερο αποδοτικοί από τους συμβατικούς.
Τώρα, τα φωτοβολταϊκά γίνονται όχι μόνο λεπτά αλλά και εύκαμπτα. Η ομάδα του Ρότζερς ανέπτυξε μια μέθοδο για την απόσπαση μικροσκοπικών κομματιών από μια πλάκα πυριτίου. Στη συνέχεια, μια ειδική συσκευή σηκώνει τα κομμάτια «σαν λαστιχένια σφραγίδα» και στη συνέχεια τα μεταφέρει πάνω σε ένα εύκαμπτο φύλλο.
«Μπορούμε να το κάνουμε αρκετά λεπτό ώστε να τοποθετείται πάνω σε πλαστικό και να τυλίγεται σε ρολό. Μπορούμε να το κάνουμε γκρι υπό τη μορφή μεμβράνης που θα μπορούσε να προστεθεί σε αρχιτεκτονικό γυαλί» υπόσχεται ο Δρ Ρότζερς.
Τα δικαιώματα χρήσης της τεχνολογίας έχουν ήδη παραχωρηθεί στην εταιρεία Semprius, με έδρα τη Βόρειο Καρολίνα, και οι πρώτες εμπορικές εφαρμογές φαίνεται ότι δεν απέχουν πολύ στο μέλλον.
Πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: