Τρίτη 27 Μαΐου 2008

Προσεδαφίστηκε στον Άρη το διαστημόπλοιο «Φοίνιξ»

Το μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο «Φοίνιξ» προσεδαφίστηκε στον Άρη. Για πρώτη φορά θα εξερευνήσει τον βόρειο πόλο του κόκκινου πλανήτη αναζητώντας νερό και δείγματα ζωής, όπως ανακοινώθηκε από τη ΝΑΣΑ
«Το Φοίνιξ προσεδαφίστηκε», ανακοίνωσε ο υπεύθυνος της αποστολής από την Πασαντίνα της Καλιφόρνιας. Η κάλυψη, άλλωστε, μίας απόστασης 420 εκατομμυρίων μιλίων δεν είναι απλή υπόθεση. Η προσεδάφιση έγινε στις 02.53 (ώρα Ελλάδας) τα ξημερώματα της Δευτέρας 26/5/2008. Το μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο έστειλε μάλιστα τις πρώτες ιστορικές φωτογραφίες από μία ανεξερεύνητη περιοχή του πλανήτη Αρη. Το διαστημικό όχημα είναι εφοδιασμένο με ένα ρομποτικό βραχίονα που θα σκάψει για να εντοπίσει σημεία πάγου που πιστεύεται πως υπάρχουν κάτω από την επιφάνεια.
Μέσα στις επόμενες ημέρες θα εξεταστεί η περιοχή με ζητούμενο την εύρεση στοιχείων ζωής. Ο ενθουσιασμός των τεχνικών και των επιστημόντων της ΝΑΣΑ στην Καλιφόρνια ήταν μεγάλος όταν υπήρξε η επιβεβαίωση της προσεδάφισης του διαστημικού σκάφους στον Αρη. Τα τελευταία επτά λεπτά του δεκάμηνου ταξιδιού του «Φοίνιξ» στον Αρη θεωρήθηκαν ως τα πιο δύσκολα της αποστολής. Το διαστημόπλοιο έπρεπε να καταφέρει να προσγειωθεί στην επιφάνεια εισερχόμενο στην αραιή ατμόσφαιρα του πλανήτη και επιβραδύνοντας την ταχύτητά του που άγγιζε σχεδόν τα 21.000 χιλιόμετρα ανά ώρα. Υπήρξε άνοιγμα αλεξιπτώτου πριν προσγειωθεί στα τρία «πόδια» του.
Η ΝΑΣΑ κατέγραφε κάθε στάδιο της προσέγγισης και προσεδάφισης μέσω ραδιομηνυμάτων που αναμεταδίδονταν στη Γη μέσω του δορυφόρου Οδύσσεια που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από την Αρη.
«Ούτε στα όνειρά μου δεν θα μπορούσε (η επιχείρηση) να πάει τόσο τέλεια όσο σήμερα το βράδυ» δήλωσε ο Μπάρι Γκόλντσταϊν, υπεύθυνος για την αποστολή του «Φοίνιξ» στο εργαστήριο της Πασαντίνα στην Καλιφόρνια.
Οι πρώτες φωτογραφίες που έφτασαν από τον πλανήτη έδωσαν στη ΝΑΣΑ μια πιο σαφή εικόνα της περιοχής.
Το διαστημικό σκάφος θα ξεκινήσει την τρίμηνη αποστολή του μέσα στις επόμενες ημέρες.
Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθεί πως ο ενθουσιασμός όλων είναι δικαιολογημένος καθώς οι προσεδαφίσεις στον Αρη είναι μία εξαιρετικά περίπλοκη υπόθεση. Στις αποστολές που έχουν γίνει κατά καιρούς στον Αρη απότο 1960 που η Ρωσία έκανε την αρχή, υπάρχει ένα ποσοστό αποτυχίας που φτάνει το 50%.
Πηγή: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: