Πέμπτη 22 Μαΐου 2008

Ξεπέρασε τα 135 δολάρια η τιμή του πετρελαίου

Η τιμή του πετρελαίου ξεπέρασε για πρώτη φορά την Πέμπτη και το φράγμα των 135 δολαρίων το βαρέλι στις ηλεκτρονικές συναλλαγές στην Ασία.
Η τιμή του αργού για συμβόλαια Ιουλίου έφτασε τα 135,14 δολάρια για να υποχωρήσει στη συνέχεια στα 134,88 δολάρια. Ιστορικό ρεκόρ σημείωσε και το Μπρεντ, στα 135,09 δολάρια.
Την Τετάρτη, η τιμή του πετρελαίου έσπασε διαδοχικά και σε λίγες ώρες τα «φράγματα» των 130, 131, 132, 133 και 134 δολαρίων το βαρέλι φθάνοντας ως τα 134,10 δολάρια στη Νέα Υόρκη και το Μπρεντ τα 133,47 δολάρια στο Λονδίνο.
Το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ ανακοίνωσε μείωση των στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου κατά 5,4 εκατομμύρια βαρέλια και της βενζίνης κατά 800.000 βαρέλια.
Η φρενήρης πορεία των τιμών του πετρελαίου συνιστά σοβαρή απειλή πλέον για την παγκόσμια ανάπτυξη, προειδοποιούν οι αναλυτές που εκφράζουν πάντως ελπίδες ότι σύντομα η αγορά θα «ηρεμήσει».
Από τον περασμένο Σεπτέμβριο, η τιμή του αργού έχει αυξηθεί κατά 50 δολάρια το βαρέλι εν μέσω εκτιμήσεων ότι μπορεί να φτάσει και τα 200 δολάρια σε 6 έως 24 μήνες.
«Το σενάριο αυτό θέτει σε κίνδυνο την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη» εκτιμά ο οικονομολόγος Εντ Γιαρντενί, προσθέτοντας ότι η πιο πιθανή συνεπεια θα είναι μια παγκόσμια επιβράδυνση της οικονομίας.
Σε αποπληθωρισμένες τιμές, η τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού κυμαίνεται πλέον πάνω από το ρεκόρ των 101,70 δολαρίων το βαρέλι, το οποίο σημειώθηκε τον Απρίλιο του 1980, ένα μήνα μετά την Ισλαμική Επανάσταση στο Ιράν, όπως σημειώνει η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας.
Για το ράλι ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό, σύμφωνα με το Bloomberg, η κάλυψη short θέσεων από επενδυτές. Τα υφιστάμενα προθεσμιακά συμβόλαια (open interest), υποχώρησαν 8,1% αυτή την εβδομάδα στα 1,36 εκατομμύρια, όταν η τιμή του πετρελαίου ενισχύθηκε κατά 2,6%. Η πτώση στα συμβόλαια, σε συνδυασμό με την άνοδο των τιμών, αποτελεί σαφή ένδειξη ότι οι επενδυτές έκλεισαν «short» θέσεις στις προθεσμιακές αγορές πετρελαίου. Η απογείωση των τιμών του μαύρου χρυσού «πλήττει την παγκόσμια οικονομία που είναι σήμερα πολύ περισσότερο ευάλωτη» από ό,τι στη διάρκεια των προηγουμένων πετρελαικών κρίσεων» σημειώνει ο αναλυτής Ίθαν Χάρις της Lehman Brothers.
Σύμφωνα με τον Χάρις, κάθε αύξηση κατά 10 δολάρια της τιμής του πετρελαίου ισοδυναμεί με υποχώρηση κατά 0,4% της αμερικανικής ανάπτυξης και κατά τι λιγότερο στην Ασία και στην Ευρώπη.
Το δολάριο υποχώρησε και πάλι σήμερα, στο χαμηλότερο επίπεδο του μήνα έναντι του ευρώ, πάνω από τα 1,58 ευρώ/δολάριο, για να ανακάμψει στη συνέχεια.
ΙΕΑ: Βλέπει λιγότερη προσφορά
Εν τω μεταξύ, σε αναθεώρηση προς τα κάτω των προβλέψεών της για την παγκόσμια προσφορά πετρελαίου ετοιμάζεται να προχωρήσει η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ), σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street JournalΑυτή τη στιγμή η ΙΕΑ βρίσκεται στο μέσο έρευνας σχετικά με τις συνθήκες που επικρατούν στα μεγαλύτερα πετρελαϊκά κοιτάσματα στον κόσμο. Αν και τα συμπεράσματά της δεν πρόκειται να δημοσιευθούν νωρίτερα από το Νοέμβριο, ξεκάθαρο είναι το γεγονός ότι η μελλοντική προσφορά αργού αναμένεται να είναι πολύ πιο περιορισμένη απ΄ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί.Για αρκετά έτη, η ΙΕΑ προέβλεπε ότι η προσφορά αργού θα συνεχίσει να αυξάνεται έτσι ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στην αυξημένη ζήτηση και θα ξεπεράσει τα 116 εκατ. βαρέλια ημερησίως μέχρι το 2030 συγκριτικά με τα 87 εκατ. βαρέλια σήμερα. Η Υπηρεσία όμως ανησυχεί τώρα ότι τα υπάρχοντα κοιτάσματα έχουν σχεδόν εξαντληθεί, γεγονός που μαζί με τις περιορισμένες επενδύσεις σημαίνει ότι οι εταιρείες ενδεχομένως να δυσκολευθούν να διοχετεύσουν περισσότερα από 100 εκατ. βαρέλια ημερησίως τις δύο προσεχείς δεκαετίες.Τα αρχικά μάλιστα συμπεράσματα από την έρευνα της ΙΕΑ για την προσφορά είναι κάπως αποθαρρυντικά στο σημείο αυτό, καθώς προβλέπεται ότι μόνο μία σημαντική αύξηση των μη συμβατικών καυσίμων, όπως η αιθανόλη, θα μπορούσε να ωθήσει την παγκόσμια προσφορά ενέργειας σε άνω των 100 εκατ. βαρελιών ημερησίως μέχρι το 2030.Οι αναμενόμενες προβλέψεις της ΙΕΑ θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν ακόμη περισσότερο την πετρελαϊκή αγορά, όπου οι τιμές του αργού εκτοξεύθηκαν σε επίπεδα σχεδόν διπλάσια απ' αυτά που βρίσκονταν πριν από ένα έτος.
Πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: