Τετάρτη 21 Μαΐου 2008

Αλμα του πετρελαίου πάνω από τα 130 δολάρια το βαρέλι (νέο ιστορικό ρεκόρ)

Πάνω και από τα 130 δολάρια το βαρέλι σκαρφάλωσε την Τετάρτη η τιμή του πετρελαίου, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για την επάρκεια της παραγωγής, μακροπρόθεσμα, ενώ παράλληλα τα αποθέματα καυσίμων μειώνονται.
Συγκεκριμένα, το αργό πετρέλαιο «πέταξε» έως τα 130,47 δολάρια, ενισχυμένο κατά 1,49 δολάρια σε σχέση με την Τρίτη. Στη συνέχεια υποχώρησε στα 130,36 δολάρια.
Το Μπρεντ κέρδισε 1,88 δολάρια στα 129,72 δολάρια, πετυχαίνοντας νέο ρεκόρ.

Χθες, Τετάρτη, το αργό είχε σημειώσει νέο ρεκόρ στα 129,60 δολάρια το βαρέλι, ενώ νωρίτερα σήμερα το Μπρεντ είχε ανέλθει έως τα στα 128,37 δολάρια το βαρέλι, καθώς το δολάριο υποχωρεί και ο ΟΠΕΚ είπε για μία ακόμη φορά ότι δεν πρόκειται να αυξήσει τα όρια παραγωγής του.
Το δολάριο υποχώρησε την Τετάρτη στο χαμηλότερο επίπεδο του μήνα.
Αργότερα μέσα στην ημέρα αναμένονται τα στοιχεία για τα αμερικανικά πετρελαϊκά αποθέματα και οι αναλυτές προβλέπουν οριακή μείωση.
Δυσοίωνες προβλέψεις για τις τιμές του πετρελαίου έκανε την Τρίτη και ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Αλαν Γκρίνσπαν. Σε ομιλία του μέσω δορυφορικής σύνδεσης σε επιχειρηματικούς παράγοντες, οικονομολόγους και κυβερνητικά στελέχη σε ειδική εκδήλωση στην Αθήνα, ο κ. Γκρίνσπαν άφησε να εννοηθεί ότι δύσκολα θα υποχωρήσουν οι τιμές του πετρελαίου.
Συγκεκριμένα, είπε ότι «υπάρχουν στοιχεία φούσκας στις τιμές του πετρελαίου», αλλά προσέθεσε ότι η άνοδος στις τιμές των εμπορευμάτων συντελείται επειδή συντρέχουν θεμελιώδεις παράγοντες:
Η έλλειψη νέων επενδύσεων για την ανακάλυψη και εκμετάλλευση νέων κοιτασμάτων πετρελαίου και η μεγάλη ζήτηση από τις αναπτυσσόμενες οικονομίες η οποία έχει επηρεάσει και τις τιμές των τροφίμων.
Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος του ΟΠΕΚ εξέφρασε, πρόσφατα, φόβους ότι θα συνεχιστεί το ράλι, κάνοντας πρόβλεψη για άνοδο ακόμη και στα 200 δολάρια το βαρέλι.
Μιλώντας στο Reuters, ο γγ του ΟΠΕΚ είπε ότι οι τιμές θα συνεχίσουν να αυξάνονται, αν παράγοντες εκτός της αγοράς, όπως η αδυναμία του δολαρίου, συνεχίσουν να ασκούν πιέσεις στις τιμές, αλλά ο ΟΠΕΚ θα παρέμβει μόνο αν τα θεμελιώδη της αγοράς δείξουν την ανάγκη για κάτι τέτοιο.
Ο δισεκατομμυριούχος διαχειριστής κεφαλαίων (hedge funds) Μπουν Πίκενς προβλέπει ότι σύντομα οι τιμές θα φτάσουν τα 150 δολάρια.
Η Gredit Suisse αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις της, εκτιμώντας ότι η τιμή του αργού θα διαμορφωθεί στα 120 δολάρια φέτος και σε 110 δολάρια το 2009, από τα 91 και 90 δολάρια που προέβλεπε προηγουμένως.
Τέλος, η Goldman Sachs αναθεώρησε και αυτή προς τα πάνω τις προβλέψεις για το δεύτερο εξάμηνο, στα 141 δολάρια, από 107 δολάρια.
Σημειώνεται ότι στην προθεσμιακή αγορά, το αργό πετρέλαιο παράδοσης Δεκεμβρίου 2016 έχει αυξηθεί κατά 14% το τελευταίο τριήμερο, με την τιμή του να προσεγγίζει τα 140 δολάρια.
Πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: