Κυριακή 26 Ιουλίου 2015

Kepler-452b: Ένα νέο εξωπλανήτη «αδελφό» της Γης ανακάλυψε η NASA

Ακόμα ένα εξωπλανήτη με χαρακτηριστικά παρόμοια της Γης, εντόπισαν οι επιστήμονες σε απόσταση 1.400 ετών φωτός από τον πλανήτη μας, στον αστερισμό του Κύκνου, χρησιμοποιώντας το διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler.

 O Kepler-452b έχει περίπου το ίδιο μέγεθος με την Γη, μοιάζει να διαθέτει παρόμοια, πυκνή ατμόσφαιρα και περιστρέφεται γύρω από το μητρικό του άστρο εντός της «φιλόξενης ζώνης», εντός της οποίας η ακτινοβολία που δέχεται επιτρέπει την ύπαρξη νερού σε υγρή μορφή.

Πιο συγκεκριμένα, ο Kepler-452b, είναι περίπου 60% μεγαλύτερος από την Γη, και ένα έτος ισοδυναμεί με 385 μέρες (5% μεγαλύτερης διάρκειας από τα δικά μας). Επίσης βρίσκεται περίπου 5% πιο μακριά από το άστρο του συγκεκριμένου συστήματος, σε σχέση με την απόσταση που έχει η Γη από τον δικό μας Ήλιο. Όσον αφορά στο άστρο του συστήματος που ανήκει ο Kepler-452b, έχει παρόμοια θερμοκρασία, είναι 10% φωτεινότερο και λίγο μεγαλύτερο από το δικό μας (περίπου 4%). Επίσης είναι γηραιότερο άστρο από τον Ήλιο, περίπου 1,5 δισεκατομμύρια χρόνια γηραιότερο.

Ο επιστημονικός διευθυντής της NASA Τζον Γκράνφελντ χαρακτήρισε τον συγκεκριμένο εξωπλανήτη «ό,τι κοντινότερο μέχρι σήμερα» με τη Γη.

O Kepler-452b έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά άλλων «συγγενών» εξωπλανητών που έχουν εντοπιστεί με το τηλεσκόπιο Kepler. Μεταξύ αυτών είναι ο Kepler-186f και ο Kepler-22b.

Το διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler έχει ως αποστολή την αναζήτηση πλανητών και ειδικά εκείνων με συνθήκες ευνοϊκές για την ανάπτυξη ζωής. Μέχρι σήμερα, ο κατάλογος που έχει συντάξει η NASA με τις ανακαλύψεις του τηλεσκοπίου Κέπλερ περιλαμβάνει συνολικά 4.696 εξωπλανήτες. Το διαστημικό τηλεσκόπιο παρουσίασε βλάβη στα μέσα του 2013, όταν δύο από τα γυροσκόπιά του σταμάτησαν να λειτουργούν. Οι εξωπλανήτες αυτοί παρατηρήθηκαν πριν διαπιστωθεί η βλάβη στο Κέπλερ.

Η αποστολή Kepler ξεκίνησε το 2009 και στόχος της ήταν να ερευνήσει για πλανήτες εκτός του ηλιακού μας συστήματος. Η πρώτη ανακάλυψη εξωπλανήτη έγινε πριν 20 χρόνια. Με την αποστολή Kepler επιβεβαιώθηκε η ύπαρξη περισσοτέρων από χιλίων πλανητών, ενώ υπάρχουν τουλάχιστον 3.000 περιπτώσεις ακόμα, οι οποίες βρίσκονται υπό διερεύνηση.
Πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: