Κυριακή 26 Ιουλίου 2015

Η σολανεζουμάμπη επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου Αλτσχάιμερ

Σε επιβράδυνση του ρυθμού εξέλιξης της νόσου Αλτσχάιμερ συντελεί η πειραματική δραστική ουσία σολανεζουμάμπη, σύμφωνα με νεότερα δεδομένα από την κλινική δοκιμή της σε περισσότερους από 1.000 ασθενείς.
Η μελέτη παρουσιάστηκε σε διεθνές συνέδριο για τη νόσο Αλτσχάιμερ στην Ουάσινγκτον και οι ερευνητές έσπευσαν να διευκρινίσουν ότι η θετική επίδραση του υπό ανάπτυξη νέου φαρμάκου αφορά μόνο άτομα που βρίσκονται στα αρχικά στάδια της νευροεκφυλιστικής νόσου.
Πάντως, ήδη σχεδιάζεται μια νέα κλινική δοκιμή σε δείγμα 2.100 ατόμων τον Οκτώριο του 2016, με στόχο να επιβεβαιωθεί ότι η σολανεζουμάμπη «φρενάρει» την επιδείνωση της νόσου Αλτσχάιμερ κατά περίπου 34%.
Η σολανεζουμάμπη ανήκει σε μια πολλά υποσχόμενη κατηγορία φαρμάκων, που ενισχύουν τα αντισώματα του οργανισμού κατά της νόσου Αλτσχάιμερ. Συγκεκριμένα, μπλοκάρει τον σχηματισμό των πλακών β-αμυλοειδούς στον εγκέφαλο, χτυπώντας τη ρίζα του προβλήματος και όχι τα συμπτώματα, όπως η αμνησία. Ανοσοενισχυτικά φάρμακα χρησιμοποιούνται ήδη στην αντιμετώπιση του καρκίνου.

Παράλληλα, στο ίδιο συνέδριο παρουσιάστηκαν και τα λιγότερο θετικά αποτελέσματα από την κλινική δοκιμή ενός παρεμφερούς φαρμάκου, της δραστικής ουσίας aducanumab, η οποία αρχικά είχε θεωρηθεί πολλά υποσχόμενη. Ήδη σχεδιάζεται η δοκιμή της σε δείγμα 2.700 ασθενών.

Τέλος, σε φάση νέων κλινικών δοκιμών βρίσκονται δύο ακόμα φάρμακα κατά της νόσου Αλτσχάιμερ, οι δραστικές ουσίες crenezumab και gantenerumab, που στο παρελθόν είχαν αποτύχει.
Σε κάθε περίπτωση, ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν σκοπεύει να δώσει άδεια κυκλοφορίας σε κανένα φάρμακο αντισωμάτων, αν προηγουμένως δεν αποδειχθούν τα οφέλη του σε μεγαλύτερες κλινικές δοκιμές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, τα σημερινά φάρμακα κατά της νόσου στοχεύουν στην άμβλυνση των συμπτωμάτων, αφού δεν έχει βρεθεί τρόπος να αντιμετωπισθεί ο θάνατος των εγκεφαλικών κυττάρων. Αν όντως βρεθεί ένα φάρμακο που επιβραδύνει βιολογικά την άνοια και τη νόσο Αλτσχάιμερ, οι ασθενείς δεν θα θεραπεύονται μεν, αλλά θα μπορούν να ζήσουν περισσότερα χρόνια με ηπιότερα συμπτώματα.

Σήμερα, από άνοια και νόσο Αλτσχάιμερ πάσχουν πάνω από 45 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως, αριθμός που αναμένεται να φθάσει στα 75 εκατομμύρια έως το 2030 και τα 135 εκατ. έως το 2050.

Σύμφωνα με αμερικανική έρευνα, με επικεφαλής την Κάθριν Έμι Λι του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Ντιουκ, η οποία παρουσιάστηκε στο ίδιο διεθνές συνέδριο, οι γυναίκες με νόσο Αλτσχάιμερ συνήθως εμφανίζουν νοητική επιδείνωση με διπλάσιο ρυθμό, σε σχέση με τους άνδρες, χωρίς να είναι σαφές γιατί συμβαίνει αυτό. Γενικότερα, οι γυναίκες έχουν σχεδόν διπλάσια πιθανότητα να εμφανίσουν νόσο Αλτσχάιμερ από ό,τι οι άνδρες.
Πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: