Έφυγε από τη ζωή το πρωί του Σαββάτου 9 Ιουνίου 2012, στα 87 της χρόνια, η συγγραφέας και ηθοποιός Ζώρζ Σαρρή, η κηδεία της οποίας έγινε σήμερα Τρίτη 12 Ιουνίου, στις 11 το πρωί, από το Α' Νεκροταφείο.
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1925. Η μητέρα της ήταν από τη Γαλλία και ο πατέρας της από το Αϊβαλί της Μικράς Ασίας. Άρχισε από πολύ μικρή να ασχολείται με το θέατρο, με δάσκαλο το Βασίλη Ρώτα. Μεγαλύτερη, στα χρόνια της Κατοχής, φοίτησε στη Δραματική Σχολή του Ροντήρη. Στη διάρκεια του πολέμου η Ζωρζ Σαρή συμμετείχε στην Αντίσταση και στην ΕΠΟΝ. Το 1947 αναγκάστηκε να φύγει εξόριστη στο Παρίσι, αλλά συνέχισε τις σπουδές της στη σχολή του Σαρλ Νιτλέν. Στο Παρίσι γνώρισε και παντρεύτηκε τον Αιγυπτιώτη χειρούργο Μάρκελλο Καρακώστα, από τον οποίο απέκτησε δυο παιδιά. Το 1962 επέστρεψε στην Ελλάδα και άρχισε να εμφανίζεται στο θέατρο και τον κινηματογράφο μέχρι το 1967, ώσπου, με την κήρυξη της χούντας έμεινε άνεργη και στράφηκε στο γράψιμο.
Πρωτοεμφανίστηκε ως συγγραφέας το 1969 με το Θησαυρό της Βαγίας, που έγινε μεγάλη επιτυχία και αργότερα μεταφέρθηκε και στην τηλεόραση. Η Ζορζ Σαρή έχει γράψει πλήθος αγαπημένων βιβλίων: Ο θησαυρός της Βαγίας, Τα στενά παπούτσια, Όταν ο ήλιος, Κόκκινη κλωστή δεμένη, Τα χέγια, Το παραράδιασμα, Οι Νικητές, Το ψέμα, Νινέτ, Το προτελευταίο σκαλοπάτι.
Μέχρι σήμερα έχει εκδώσει δεκαέξι μυθιστορήματα για παιδιά και για νέους, δύο σειρές βιβλίων για μικρά παιδιά και πέντε βιβλία με πολύχρωμη εικονογράφηση, τέσσερα θεατρικά έργα, μια συλλογή διηγημάτων, την "Αντιπαροχή", ενώ έχει μεταφράσει πολλά βιβλία στα ελληνικά.
Τα περισσότερα μυθιστορήματά της απευθύνονταν σε μικρά παιδιά και νέους και συχνά επέλεγε να μιλήσει για θέματα που περιστρέφονταν γύρω από σημαντικές στιγμές της νεότερης ελληνικής ιστορίας, όπως η Κατοχή και ο Εμφύλιος, ή η δικτατορία των συνταγματαρχών.
Μαζί με την Άλκη Ζέη καθιέρωσε ένα νέο στυλ στο νεανικό μυθιστόρημα, τόσο από την άποψη του αυτοβιογραφικού ύφους, όσο και της εισαγωγής του πολιτικού, κοινωνικού και ιστορικού στοιχείου στο είδος.
Το 1994 βραβεύτηκε με το Βραβείο παιδικού λογοτεχνικού βιβλίου για το μυθιστόρημα Νινέτ.
Το 1995 και το 1999 βραβεύτηκε από τον Κύκλο Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου.
Το 1988 προτάθηκε για το βραβείο Χανς Κρίστιαν Αντερσεν.
Ως ηθοποιός έχει βραβευτεί το 1960 με το βραβείο Β' Γυναικείου ρόλου του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
Πηγή: real.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου