Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2011

Τεστ DNA αποκαλύπτει το φυσικό χρώμα των μαλλιών

To χρώμα των μαλλιών μπορεί για πρώτη φορά να ανακαλυφθεί με γενετική εξέταση, η οποία καλύπτει 11 διαφορετικά γονίδια, ανακοίνωσαν πρόσφατα Ολλανδοί και Πολωνοί ερευνητές. Μάλιστα η εξέταση αυτή είναι τόσο ακριβής που θα μπορεί να χρησιμοποιείται και από την αστυνομία.
Οπως μεταδίδει το BBC, επικαλούμενο δηλώσεις του επιστήμονα Μάνφρεντ Κάισερ του Πανεπιστημίου «Έρασμος» στη Βρετανία, η εξέταση αυτή ανοίγει νέους δρόμους, αφού μέχρι σήμερα οι γενετικές εξετάσεις μπορούσαν να αναγνωρίσουν μόνο τους κοκκινομάληδες.
«Το γεγονός ότι μπορούμε τώρα να καταλαβαίνουμε από το DNA τα διαφορετικά χρώματα μαλλιών είναι ένα σημαντικό επίτευγμα» ανέφερε ο Κάιζερ, εξηγώντας την σπουδαιότητα της μελέτης του.
Η μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Human Genetics, ουσιαστικά αναφέρει πως η εγκυρότητα του τεστ φτάνει το 90% στην περίπτωση των κόκκινων και σκουρόχρωμων μαλλιών, ενώ αγγίζει το 80% στην περίπτωση των ξανθών. Επίσης, βάσει του τεστ οι επιστήμονες μπορούν να ξεχωρίσουν χρώματα που μοιάζουν αρκετά μεταξύ τους, όπως για παράδειγμα τα ξανθά από τα καστανόξανθα ή τα κόκκινόξανθα μαλλιά. Στην μελέτη έλαβαν μέρος εκατοντάδες Ευρωπαίοι πολίτες που εθελοντικά συμμετείχαν σε εξετάσεις.
Σύμφωνα με το BBC το τεστ στηρίζεται σε 13 γενετικούς δείκτες από 11 γονίδια, για τα οποία οι επιστήμονες πάντα πίστευαν ότι σχετίζονται με το χρώμα των μαλλιών.
Η εξέταση αυτή μπορεί μελλοντικά να βοηθήσει πολύ τους εγκληματολόγους και την αστυνομία, αφού στις περιπτώσεις που θα υπάρχει δείγμα DNA των υπόπτων, αυτομάτως θα είναι γνωστό το χρώμα των μαλλιών.
Μάλιστα, πριν από λίγους μήνες η ομάδα επιστημόνων του Δρ Κάιζερ είχε καταφέρει να δημιουργήσει μία ακόμα γενετική εξέταση, σύμφωνα με την οποία αποκαλυπτόταν η ηλικία του δράστη από τις μεταβολές του DNA σε κάποια λευκά αιμοσφαίρια.
Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: