Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2009

Λογισμικό προσομοιώνει το μεταβολισμό βακτηρίου

Το πρώτο υπολογιστικό μοντέλο του μεταβολισμού ενός ζωντανού οργανισμού παρουσιάζεται την Παρασκευή στο περιοδικό Science.
Ερευνητική κοινοπραξία στις ΗΠΑ προσομοίωσε το κεντρικό μεταβολικό δίκτυο ενός βακτηρίου που ζει σε θερμά νερά, του Thermatoga maritima.

Το μοντέλο περιλαμβάνει 478 πρωτεΐνες, των οποίων οι δομές υπολογίστηκαν σε επίπεδο ατόμου. Περιλαμβάνει επίσης τις αλληλεπιδράσεις των πρωτεΐνών αυτών με 562 ουσίες του μεταβολισμού σε 562 ενδοκυτταρικές και 83 εξωκυτταρικές μεταβολικές αντιδράσεις.
«Δημιουργήσαμε τρισδιάστατα μοντέλα όλων των πρωτεΐνών στο κεντρικό μεταβολικό σύστημα» του μικροβίου, αναφέρει ο Ανταμ Γκότζικ του αμερικανιkού Ινστιτούτου Ιατρικής Έρευνας Burnham, μέλος της διατομεακής ερευνητικής ομάδας.
Το μοντέλο ατομικής κλίμακας προσομοιώνει τις μεταβολικές αντιδράσεις σε βιοχημικό και μοριακό επίπεδο και θα μπορούσε να εμβαθύνει σημαντικά τη μελέτη των ζωντανών οργανισμών.
Θα μπορούσε επίσης «να βοηθήσει στην αναγνώριση των θετικών και των ανεπιθύμητων αλληλεπιδράσεων ανάμεσα σε φάρμακα», ελπίζουν οι ερευνητές.
Πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: