Το εμβόλιο έχει ήδη περάσει από το πειραματικό στάδιο στο στάδιο της χορήγησης σε εθελοντές σε ευρωπαϊκές χώρες, ανέφερε ο καθηγητής Σταύρος Μπαλογιάννης, διευθυντής της Α' Νευρολογικής Κλινικής του ΑΠΘ, με αφορμή επιστημονική ημερίδα που πραγματοποιεί τη Δευτέρα στη Θεσσαλονίκη η Ελληνική Νευρολογική Εταιρεία.
Τα αποτελέσματα από τις δοκιμές σε πειραματόζωα ήταν ενθαρρυντικά, ωστόσο οι απόψεις των ειδικών διίστανται για την αποτελεσματικότητά του στον άνθρωπο.
Το νέο εμβόλιο σχεδιάστηκε όχι για προληπτική χρήση αλλά για να σταματά την εξέλιξη της νόσου σε άτομα που έχουν μόλις διαγνωστεί. Ο εμβολιασμός ενθαρρύνει το ανοσοποιητικό σύστημα να επιτεθεί στο αμυλοειδές β (Αβ) μια παθολογική πρωτεΐνη που συσσωρεύεται στον εγκέφαλο και προκαλεί καταστροφή των νευρώνων.
Αν και ο ρόλος του Αβ μελετάται από πολυάριθμες ερευνητικές ομάδες σε όλο τον κόσμο, η αιτιοπαθογένεια της νόσου του Αλτσχάιμερ δεν είναι ακόμα σαφής, επισήμανε ο κ. Μπαλογιάννης.
Ένα παλαιότερο εμβόλιο που στοχεύει στο Αβ τελικά δεν χορηγήθηκε σε ασθενείς λόγω παρενεργειών, πρόσθεσε
Πέρα από την ανάπτυξη εμβολίων, οι έρευνες κατά της νόσου εστιάζονται επίσης στην κατανόηση της γενετικής προδιάθεσης και την ανάπτυξη θεραπειών με βλαστικά κύτταρα.
Η διάγνωση, δύσκολη μέχρι πρόσφατα, μπορεί σήμερα να γίνει με ειδική μαγνητική τομογραφία που καταγράφει τη συγκέντρωση των πεπτιδίων ΑΒ στον εγκέφαλο.
Ομάδες υψηλού κινδύνου είναι τα άτομα μεγάλης ηλικίας, ιδίως οι γυναίκες, όσοι πάσχουν από υπερλιπιδαιμία, οι παχύσαρκοι, όσοι δεν καλλιεργούν τη σκέψη, καθώς και άτομα με οικογενειακό ιστορικό.
Πηγή: in.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου