Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2015

Εκτίμηση εκλογικής επιρροής Public Issue (13 Σεπτεμβρίου 2015)

Στην εκτίμηση για την εκλογική επιρροή προκύπτει οκτακομματική Βουλή με ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. να ισοβαθμούν στο 31%. Ουσιαστικά επιβεβαιώνεται η αλλαγή του πολιτικού κλίματος, καθώς έρευνες της προηγούμενης εβδομάδας έδειχναν τη Ν.Δ. να προηγείται. Η κύρια αιτία της πολιτικής αλλαγής φέρεται να είναι ο περιορισμός της απευθείας μετατόπισης από τον ΣΥΡΙΖΑ προς τη Ν.Δ., που έφθανε έως το 4%. Η παρουσία του Αλ. Τσίπρα στη ΔΕΘ αποτελεί κομβικό σημείο αυτής της μεταστροφής του κλίματος.
Στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής ακολουθεί στην τρίτη θέση το ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜ.ΑΡ. με 8%, στην τέταρτη η Χρυσή Αυγή με 7%, στην πέμπτη το ΚΚΕ με 6,5%, στην έκτη το Ποτάμι με 4,5%, στην έβδομη η ΛΑΕ με 4%, στην όγδοη η Ένωση Κεντρώων με 3%, στην ένατη οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 2%, ενώ άλλο κόμμα θα ψηφίσει το 3%.
Υπογραμμίζεται ότι η αδιευκρίνιστη ψήφος είναι στο πολύ υψηλό 26%. Μέσα σ' αυτό το ποσοστό υπάρχουν οι αναποφάσιστοι που είναι σχεδόν το μισό ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου. Το κύριο ποσοστό των αναποφάσιστων (περίπου 4 στους 10) φέρεται να προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ υψηλό ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου δηλώνει ότι σκέφτεται την αποχή.
Επισημαίνεται ότι η έρευνα της Public Issue ήταν πανελλαδική, έγινε με τηλεφωνικές συνεντεύξεις, σε δείγμα 1.009 ατόμων από τις 5 έως τις 10 Σεπτεμβρίου (καλύπτει δηλαδή και σημαντικά πολιτικά γεγονότα όπως η παρουσία του Αλ. Τσίπρα στη ΔΕΘ, αλλά και εν μέρει το ντιμπέιτ). Λόγω στρογγυλοποίησης κάποιες κατανομές ενδέχεται να μην αθροίζουν 100%.
Πηγή: Public Issue


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: