Η Microsoft και η Nokia ανακοίνωσαν σήμερα ότι τα Διοικητικά Συμβούλια των δύο εταιρειών αποφάσισαν η Microsoft να αγοράσει όλες τις συσκευές και τις υπηρεσίες της Nokia, την άδεια εκμετάλλευσης του διπλώματος ευρεσιτεχνίας της Nokia, και την άδεια και τη χρήση των υπηρεσιών χαρτογράφησης της Nokia.
Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, η Microsoft θα καταβάλει το ποσό των 3,79 δισ. ευρώ για την αγορά όλων των συσκευών της Nokia και των επιχειρηματικών υπηρεσιών και 1,65 δισ. ευρώ για την άδεια εκμετάλλευσης του διπλώματος ευρεσιτεχνίας της Nokia, έναντι συνολικού τιμήματος ύψους 5,44 δισ. ευρώ σε μετρητά. Η Microsoft θα βασιστεί στα ταμεία που διαθέσει στο εξωτερικό για να χρηματοδοτήσει τη συναλλαγή η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί κατά το πρώτο τρίμηνο του 2014 αφού υπόκειται στην έγκριση των μετόχων της Nokia και σε κανονιστικές εγκρίσεις.
Με βάση την εταιρική σχέση με τη Nokia που ανακοινώθηκε το Φεβρουάριο του 2011 και την αυξανόμενη επιτυχία του smartphone Lumia της Nokia, η Microsoft έχει ως στόχο να επιταχύνει την ανάπτυξη του μεριδίου της και των κερδών σε φορητές συσκευές μέσω της καινοτομίας, την αύξηση των συνεργιών και του ενιαίου branding και marketing. Για τη Nokia, η συναλλαγή αναμένεται να είναι σημαντικά αυξητική για τα κέρδη της, να ενισχύσει την οικονομική θέση της, και να προσφέρει μια σταθερή βάση για μελλοντικές επενδύσεις.
“Είναι ένα τολμηρό βήμα προς το μέλλον, μια win-win κατάσταση για τους εργαζομένους, τους μετόχους και τους καταναλωτές των δύο εταιρειών. Φέρνοντας αυτές τις μεγάλες ομάδες μαζί, η Microsoft θα επιταχύνει το μερίδιο και τα κέρδη της σε κινητά τηλέφωνα, και θα ενισχύσει τις συνολικές δυνατότητες τόσο για τη Microsoft όσο και για τους συνεργάτες μας σε ολόκληρη την οικογένεια των συσκευών και υπηρεσιών", δήλωσε ο Steve Ballmer, διευθύνων σύμβουλος της Microsoft. “Εκτός από την καινοτομία και τη δύναμη στα κινητά τηλέφωνα, η Nokia διαθέτει την αποδεδειγμένη ικανότητα και το ταλέντο σε κρίσιμους τομείς, όπως ο σχεδιασμός του υλικού και της μηχανικής, της εφοδιαστικής αλυσίδας και της διαχείρισης της κατασκευής, τις πωλήσεις hardware, το μάρκετινγκ και τη διανομή.”
“Για τη Nokia, αυτή είναι μια σημαντική στιγμή επαναπροσδιορισμού της εταιρίας και από θέση οικονομικής ισχύος μπορούμε να οικοδομήσουμε το επόμενο κεφάλαιο μας”, δήλωσε ο Risto Siilasmaa, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Nokia και, μετά τη σημερινή ανακοίνωση, Ενδιάμεσος Διευθύνων Σύμβουλος. “Μετά από ενδελεχή αξιολόγηση του πώς να μεγιστοποιήσουμε την αξία των μετόχων, εξετάσαμε μια ποικιλία εναλλακτικών λύσεων, και καταλήξαμε ότι αυτή η συναλλαγή είναι ο καλύτερος δρόμος προς τα εμπρός για τη Nokia και τους μετόχους της. Επιπλέον, η συμφωνία προσφέρει μελλοντικές ευκαιρίες για πολλούς εργαζόμενους της Nokia ως μέρος μιας εταιρείας με στρατηγική, με οικονομικούς πόρους και αποφασιστικότητα να πετύχει στο χώρο του κινητού.”
Η ανακοίνωση της εξαγοράς του τομέα κινητών της Nokia από τη Microsoft δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία στην παγκόσμια αγορά των ψηφιακών τεχνολογιών. Δεν ήταν λίγοι οι αναλυτές που, κάθε φορά που η Nokia ανακοίνωνε ζημιές τα τελευταία 2 χρόνια, προέβλεπαν ότι η Microsoft θα έσπευδε να αγοράσει τον πιο στενό συνεργάτη της στο χώρο των κινητών συσκευών. Όμως, ήταν η Microsoft, και πιο συγκεκριμένα ο διευθύνων σύμβουλος της τελευταίας, Στιβ Μπάλμερ, ο οποίος σήκωσε το τηλέφωνο τον περασμένο Φεβρουάριο και έκανε την πρόταση προς τον Στέφεν Έλοπ, τον επικεφαλής της Nokia και πρώην στέλεχος του αμερικανικού κολοσσού.
Χρειάστηκαν, βέβαια, να γίνουν 50 συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου της Nokia για να πειστεί να δώσει το “πράσινο φως” για τη συμφωνία, βάσει της οποίας, η Microsoft θα πληρώσει 3,79 δισ. ευρώ για την απόκτηση του τομέα κινητών της φινλανδικής εταιρείας και 1,65 δισ. ευρώ για να αποκτήσει το δικαίωμα χρήσης των πατεντών που έχει ο ευρωπαϊκός όμιλος. Το τίμημα χαρακτηρίστηκε από πολλούς αναλυτές χαμηλό ως μικρό για έναν τομέα με έσοδα που ανήλθαν στα 15 δισ. ευρώ το 2012, ενώ παραμένει ο δεύτερος μεγαλύτερος κατασκευαστής κινητών τηλεφώνων παγκοσμίως πίσω από τη Samsung. Όμως, η Nokia, τα τελευταία χρόνια, δεν έχει απωλέσει μόνο την πρώτη θέση στη γενική κατάταξη, αλλά το κυριότερο δεν κατάφερε να “κερδίσει” τους καταναλωτές που στράφηκαν στις “έξυπνες” συσκευές (smartphones) με αποτέλεσμα η φινλανδική εταιρεία να μην βρίσκεται καν στην πρώτη πεντάδα της σχετικής παγκόσμιας κατάταξης. Το στοίχημα της συνεργασίας με τη Microsoft (σ.σ. όλα τα smartphones της Nokia βασίζονται στα Windows Phone) που ξεκίνησε το 2011 δεν έχει ακόμη βγει παρά την ανοδική πορεία στις πωλήσεις που παρατηρείται τα τελευταία 3-4 τρίμηνα και τις πολύ καλές συσκευές που κυκλοφόρησαν οι Φινλανδοί.
Η εξαγορά απαιτεί την έγκριση των μετόχων των δύο εταιρειών όπως και των ρυθμιστικών αρχών αλλά αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο α' τρίμηνο του 2014. Ως τότε, καθήκοντα προσωρινού διευθύνοντος συμβούλου στη Nokia θα ασκεί ο νυν πρόεδρος Ρίστο Σιλασμάα, με τον νυν διευθύνοντα σύμβουλο Στέφεν Έλοπ να είναι απλώς επικεφαλής του τομέα συσκευών.
Ο κ. Έλοπ αναμένεται να «μετακομίσει» στη Microsoft μαζί με 32.000 εργαζόμενους στον τομέα συσκευών της Nokia, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως η φινλανδική εταιρεία εκτιμάται πως συνολικά απασχολεί 90.000 εργαζόμενους.
Φινλανδία
Ενδιαφέρον σημείο είναι ότι ο κ. Έλοπ, ο οποίος πριν αναλάβει τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Nokia το 2010 ήταν επικεφαλής του τομέα επιχειρηματικών εφαρμογών της Microsoft, θεωρείται ως ένας εκ των φαβορί για να διαδεχθεί τον κ. Μπάλμερ. Ο τελευταίος ανακοίνωσε πρόσφατα ότι πρόκειται να παραιτηθεί από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Microsoft εντός των επόμενων 12 μηνών. Αυτός είναι και ο λόγος που φινλανδική εφημερίδα χαρακτήρισε ως “δούρειο ίππο” της Microsoft τον κ. Έλοπ, ο οποίος εκτός από τη σύναψη στρατηγικής συνεργασίας με τον αμερικανικό κολοσσό, πρόλαβε να περικόψει περίπου 40.000 θέσεις εργασίας, αλλά και να μειώσει τη χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας.
Γενικότερα, στη Φινλανδία, η είδηση της πώλησης του τομέα κινητών της Nokia έχει γίνει δεκτή με απογοήτευση και είναι χαρακτηριστικό το tweet του υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Διεθνού Εμπορίου της Φινλανδίας, Αλεξάντερ Σταμπ: “Για πολλούς Φινλανδούς, συμπεριλαμβανομένου και εμένα, τα κινητά της Nokia είναι μέρος του τρόπου ζωής με τον οποίο μεγαλώσαμε. Πολλές από τις πρώτες αντιδράσεις θα είναι συναισθηματικές.
Από την άλλη πλευρά, όπως σημείωσε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, ο κ. Έλοπ “είναι ξεκάθαρο για εμένα ότι αυτό ήταν το σωστό βήμα για να πάμε μπροστά”. Για να προσθέσει ότι “στεναχωριέμαι γιατί ήταν αναπόφευκτο ότι θα αλλάζαμε τη Nokia”.
Τι σημαίνει για τη Microsoft
Η απάντηση στο ερώτημα γιατί η Microsoft έσπευσε να αποκτήσει τον τομέα κινητών της Nokia βρίσκεται στην 15η διαφάνεια της παρουσίασης που έκανε χθες το πρωί στους αναλυτές ο αμερικανικός κολοσσός. Εκεί αναφέρει ότι οι συσκευές έχουν μεγάλη σημασία προκειμένου να προωθηθούν οι υπηρεσίες, απ' όπου και η Microsoft οφείλει την υψηλή κερδοφορία της. “Η επιτυχία στις κινητές συσκευές βοηθά και στην επιτυχία στα tablets. Και η επιτυχία στα tablets βοηθά στην επιτυχία των προσωπικών υπολογιστών” αναφέρεται στη διαφάνεια.
Οι συσκευές αποτελούν πλέον βασικό κομμάτι της νέας στρατηγικής της Microsoft όπως έχει διαμορφωθεί εδώ και περίπου 1,5 χρόνο από τον Στιβ Μπάλμερ, ο οποίος αποφάσισε να αξιοποιήσει την εμπειρία του Xbox, της παιχνιδομηχανής του αμερικανικού κολοσσού που της επέτρεψε να διατηρήσει ισχυρή θέση μέσα στο σαλόνι των καταναλωτών παγκοσμίως.
Αποτέλεσμα αυτής της στρατηγικής ήταν και η διάθεση του Surface, του πρώτου υπολογιστή που κατασκευάζει η ίδια η Microsoft. Η τελευταία είχε προσπαθήσει στο παρελθόν να παρουσιάσει και κινητά τηλέφωνα (σ.σ. που δεν ήταν smartphones) αλλά απέτυχε παταγωδώς, ενώ και οι πωλήσεις του Surface δεν χαρακτηρίζονται ως ικανοποιητικές. Όμως, η Microsoft εμμένει στη στρατηγική της και γι' αυτό προχωρά στην απόκτηση του τομέα κινητών της Nokia.
Βέβαια, αυτή η περίπτωση είναι λίγο διαφορετική, δεδομένου ότι το πιθανότερο σενάριο είναι ότι η Microsoft θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί το εμπορικό σήμα της Nokia. Η αλήθεια είναι πως το συγκεκριμένο θέμα δεν έχει μέχρι στιγμής διευκρινιστεί. Όπως δεν έχει διευκρινιστεί τι μέλλει γενέσθαι με τις “κλασικές” συσκευές κινητής τηλεφωνίας (feature phones) που διαθέτει στη γκάμα της η Nokia και είναι ο κύριος λόγος που η φινλανδική εταιρεία παραμένει στη δεύτερη θέση της παγκόσμιας αγοράς κινητών τηλεφώνων. Ερωτήματα που μάλλον θα απαντηθούν όταν ολοκληρωθεί η εξαγορά στις αρχές του 2014.
Η επόμενη μέρα της Nokia
Η πώληση του τομέα κινητών συσκευών της Nokia δεν σημαίνει ότι η φινλανδική εταιρεία δεν θα συνεχίσει να υπάρχει. Η χρονική στιγμή που έγινε η ανακοίνωση της συμφωνίας ίσως και να μην είναι τυχαία, δεδομένου ότι δεν έχουν περάσει περισσότερες από 3 εβδομάδες από τη στιγμή που ανακοινώθηκε η ολοκλήρωση της εξαγοράς από τη Nokia του μεριδίου της Siemens στην Nokia Siemens Networks (NSN).
Η τελευταία δραστηριοποιείται στο χώρο του τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού και ανταγωνίζεται εταιρείες όπως η σουηδική Ericsson, η κινεζική Huawei, η αμερικανο-γαλλική Alcatel-Lucent και η αμερικανική Cisco, και θα αποτελέσει στο εξής το πυρήνα των δραστηριοτήτων της νέας Nokia. Επιπλέον, η φινλανδική εταιρεία διατηρεί έναν τομέα που ασχολείται με το χώρο των συστημάτων πλοήγησης -προϊόν της εξαγοράς της Navteq- ενώ διατηρεί και ένα ιδιαίτερα μεγάλο και αρκετά προσοδοφόρο χαρτοφυλάκιο από πατέντες.
Πάντως, είναι ενδιαφέρον το πόσο γρήγορα αλλάζουν τα δεδομένα στην αγορά των ψηφιακών τεχνολογιών. Το 2007, Nokia και Siemens δημιούργησαν την NSN καθώς η πρώτη θεωρούσε ότι έπρεπε να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στον τομέα των κινητών τηλεφώνων που τότε κυριαρχούσε. Μάλιστα, πριν από μερικά χρόνια Nokia και Siemens έφθασαν πολύ κοντά στην πώληση της NSN σε ενδιαφερόμενα επενδυτικά funds. Η προσπάθεια απέτυχε, η NSN προχώρησε σε μία μεγάλη αναδιάρθρωση των δραστηριοτήτων της, δίνοντας έμφαση στον τομέα της κινητής ευρυζωνικότητας, και κατάφερε να επιστρέψει σε λειτουργική κερδοφορία. Τα κεφάλαια από την πώληση του τομέα κινητών της Nokia αναμένεται να χρησιμοποιηθούν προκειμένου η NSN (σ.σ. η επίσημη ονομασία της είναι πλέον Nokia Solutions & Networks) να ενισχύσει τη θέση στην παγκόσμια αγορά τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού όπου ο ανταγωνισμός είναι ιδιαίτερα έντονος.
Σημειωτέον πως η NSN έχει ισχυρή παρουσία στην Ελλάδα όπου διατηρεί και ένα κέντρο έρευνας και ανάπτυξης λογισμικού, το οποίο στελεχώνεται με περίπου 500 άτομα, αριθμός που πρόκειται να αυξηθεί. Από την άλλη πλευρά, το γραφείο που διατηρούσε στη χώρα μας ο τομέας κινητών της Nokia σταμάτησε να υφίσταται από το τέλος του 2013.
Τα στοιχεία
60,9 εκατ. κινητά τηλέφωνα διέθεσε η Nokia στο β' τρίμηνο του 2013
14% ήταν το μερίδιο αγοράς της στο β' τρίμηνο του 2013
19,9% ήταν το μερίδιο της Nokia το β' τρίμηνο του 2012
41% ήταν το μερίδιο της στην εποχή της παντοκρατορίας της
115 εκατ. ευρώ ήταν οι ζημίες της Nokia στο β' τρίμηνο του 2013
3,3% ήταν το μερίδιο των Windows Phone στην αγορά των smartphones το β' τρίμηνο του 2013
7,4 εκατ. Lumia συσκευές πούλησε η Nokia στο β' τρίμηνο
Πηγή:
NewMoney.gr /
Ημερησία