Οι μικροκαταθέτες αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, όπως αποκαλύπτουν τα επίσημα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Ελληνική Ένωση Τραπεζών. Τα φυσικά πρόσωπα τα οποία διατηρούν καταθέσεις μέχρι και 10.000 ευρώ αντιστοιχούν στο 92,8% επί του συνόλου των φυσικών προσώπων που έχουν λογαριασμούς στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Το στοιχείο αυτό, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι αποταμιευτές με υψηλά ποσά, δηλαδή άνω των 100.000 ευρώ, έχουν μειωθεί και οι περισσότεροι από αυτούς, έχουν αποσύρει τις καταθέσεις τους από τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα.Τα ποσοστά
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, οι καταθέτες μέχρι και του ποσού των 2.000 ευρώ αντιστοιχούν στο 81,5% επί του συνόλου των φυσικών προσώπων, ενώ εκείνοι που έχουν σε λογαριασμούς από 2.001 ευρώ έως και 10.000 ευρώ, αντιπροσωπεύουν το 11,3% του συνόλου των φυσικών προσώπων.
Καταθέσεις ύψους από 10.001 ευρώ έως και 50.000 ευρώ διατηρεί το 5,9% του συνόλου των φυσικών προσώπων και το 0,9% των καταθετών έχει λογαριασμούς για αποταμιεύσεις ύψους από 50.001 ευρώ έως και 100.000 ευρώ. Μόλις το 0,4% του συνόλου των φυσικών προσώπων έχει καταθέσεις που ξεπερνούν τις 100.001 ευρώ.
Υπενθυμίζεται, ότι οι καταθέσεις έως και 100.000 ευρώ είναι το ανώτατο όριο αποταμίευσης που αποζημιώνεται ανά καταθέτη από το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ).
Αποκαλυπτικά είναι επίσης τα στοιχεία που παρέθεσε η Ελληνική Ένωση Τραπεζών και για τα στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια που έχουν ρυθμιστεί από τις εγχώριες τράπεζες. Έως το τέλος Ιουνίου του τρέχοντος έτους οι τράπεζες προχώρησαν σε ρυθμίσεις δανείων των οποίων το συνολικό ποσό αντιστοιχεί σε 12,38 δισ. ευρώ, από τα 11,99 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος Δεκεμβρίου του 2011.
«Οι τράπεζες, ήδη από τις αρχές του 2010, παρακολουθώντας τις οικονομικές και κοινωνικές μεταβολές και ανταποκρινόμενες στη δυσμενή οικονομική συγκυρία, προέβησαν, παρά τα προβλήματα ρευστότητας που υπάρχουν στο τραπεζικό σύστημα, σε πολύ μεγάλο αριθμό ρυθμίσεων με οφειλέτες που αντιμετώπιζαν δυσχέρειες στην εξυπηρέτηση των δανείων τους, με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους και τη δέουσα κοινωνική ευαισθησία», επισημαίνεται στην επίσημη ανακοίνωση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.
Τα προγράμματα ρυθμίσεων των τραπεζών ξεκίνησαν το 2010 και συνεχίστηκαν καθ' όλη τη διάρκεια των ετών 2011 και 2012, προσφέροντας σε διάφορες κατηγορίες οφειλετών, όπως τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους (λόγω της περικοπής των αποδοχών τους), καθώς και τους άνεργους, επιμήκυνση της διάρκειας με μείωση των δόσεων των δανείων τους, αναφέρει η ΕΕΤ.
Αύξηση
Από τα στοιχεία των τραπεζών - μελών της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, προκύπτει ότι οι ρυθμίσεις των στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων, συμπεριλαμβανομένων των πιστωτικών καρτών, παρουσίασαν, την 30η Ιουνίου 2012, σε σχέση με την 31η Δεκεμβρίου 2011, αύξηση του αριθμού κατά 16,4%.
Παράλληλα, η επίσημη ανακοίνωση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, σημειώνει, ότι με αυτά τα στοιχεία αποδεικνύεται ότι:
Οι τράπεζες υλοποιούν ρυθμίσεις δανείων ακόμα και προς νοικοκυριά με σχετικά χαμηλό υπόλοιπο δανειοδότησης, αφού ο μέσος όρος ρυθμιζόμενου ποσού ανά ρυθμιζόμενο δάνειο έχει μειωθεί κατά 12,2%, και
Οι μέχρι σήμερα ρυθμίσεις δανείων εξυπηρετούνται σε ικανοποιητικό βαθμό, γεγονός που πιστοποιεί ότι οι προτάσεις ρύθμισης των τραπεζών είναι προσαρμοσμένες στις τρέχουσες δυνατότητες της πλειονότητας των νοικοκυριών.
Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου