Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

Ο Κόκκινος Πλανήτης μέσα από τα μάτια του «Curiosity»

Είναι αδιαμφισβήτητο πως ο Νιλ Αρμστρονγκ με τα ελάχιστα βήματα που έκανε επάνω στην επιφάνεια της Σελήνης πριν από 43 χρόνια ενέπνευσε εκατομμύρια ανθρώπους ανά την υφήλιο. Σήμερα, μόλις μερικές ημέρες μετά τον θάνατο του πρωτοπόρου του Διαστήματος και δεδομένου ότι οι επανδρωμένες διαστημικές αποστολές που προγραμματίζονται για τα επόμενα χρόνια δεν πρόκειται να ξεπεράσουν τα όρια του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, άνθρωποι απλοί αλλά και ειδικοί στρέφουν το βλέμμα τους στις μηχανές και αναρωτιούνται: «Θα μπορούσε ένα υπερσύγχρονο και πανάκριβο ρομποτικό όχημα που οι κατασκευαστές και οι χειριστές του αποκαλούν «Curiosity» («Περιέργεια») να πάρει κατά κάποιο τρόπο τη θέση του αμερικανού αστροναύτη και να εμπνεύσει μια νέα γενιά ανθρώπων;». Παρότι η σημασία των λόγων του Αρμστρονγκ - «ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, ένα γιγαντιαίο άλμα για την ανθρωπότητα» - δύσκολα θα ξεπεραστεί, το ενδιαφέρον που έδειξαν εκατομμύρια άνθρωποι από όλο τον κόσμο για τη διαδικασία προσεδάφισης του «Curiosity» στην επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη - για τα περιβόητα «επτά λεπτά του τρόμου» ο λόγος - αποτελεί ένδειξη του μέλλοντος μας, στο οποίο τα μεγάλα βήματα για την ανθρωπότητα θα τα κάνουν πρώτα οι μηχανές.
Τη Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012 η NASA έδωσε στη δημοσιότητα την πρώτη υψηλής ανάλυσης έγχρωμη φωτογραφία που τραβήχτηκε από τις κάμερες του Curiosity, στην οποία απεικονίζεται λεπτομερώς η πλαγιά του βουνού όπου οι επιστήμονες της Εθνικής Υπηρεσίας Αεροναυτικής και Διαστήματος των ΗΠΑ σχεδιάζουν να επικεντρώσουν τις έρευνές τους για την ανεύρεση των απαραίτητων χημικών συστατικών για την ύπαρξη ζωής. Στη φωτογραφία διακρίνονται οι διαβαθμίσεις του εδάφους κοντά στη βάση του ύψους 4 χιλιομέτρων βουνού που υψώνεται πάνω από τον κρατήρα Γκέιλ, το σημείο όπου το «Curiosity» προσγειώθηκε στις 6 Αυγούστου. Οι επιστήμονες υπολογίζουν πως θα χρειαστεί τουλάχιστον ένας χρόνος για να φτάσει το όχημα μέχρι τα σημεία που παρουσιάζουν ενδιαφέρον, στους πρόποδες του βουνού, περίπου 10 χιλιόμετρα μακριά από όπου βρίσκεται σήμερα. Τα στρώματα του εδάφους που διακρίνονται στην πρόσφατη φωτογραφία, είναι πολύ πιθανό να εμπεριέχουν αργίλιο καθώς και άλλα μεταλλεύματα που σχηματίζονται μονάχα όταν υπάρχει νερό, δήλωσαν οι επιστήμονες της NASA.
Οι προηγούμενες αποστολές στον Κόκκινο Πλανήτη βρήκαν ισχυρές ενδείξεις σχετικά με την ύπαρξη μεγάλων ποσοτήτων νερού, που ενδεχομένως στο παρελθόν να έρεαν στην επιφάνειά του. Στην πιο πρόσφατη φωτογραφία, τα διαφορετικά επίπεδα του εδάφους όπου οι επιστήμονες αναμένουν να εντοπίσουν ένυδρα μεταλλεύματα παρουσιάζουν απότομες κλίσεις, γεγονός που ενισχύει την άποψη ότι δραματικές αλλαγές έλαβαν χώρα στον κρατήρα Γκέιλ. «Πρόκειται για ένα θεαματικό χαρακτηριστικό το οποίο εντοπίστηκε πάρα πολύ νωρίς», δήλωσε ο Τζον Γκρότζινγκερ από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνιας. Στο εσωτερικό του κρατήρα Γκέιλ υπάρχει κωνοειδής σχηματισμός - το αποκαλούμενο όρος Σαρπ - ο οποίος εικάζεται πως αποτελεί κατάλοιπο του ιζήματος που στο παρελθόν κάλυπτε ολόκληρη τη λεκάνη του κρατήρα. Εχοντας ως σημείο αναφοράς την πρόσφατη φωτογραφία που το «Curiosity» έστειλε στη Γη, ο Τζον Γκρότζινγκερ τόνισε πως πλέον «μπορούμε να διαισθανθούμε πως μια σημαντική αλλαγή συντελέστηκε στο όρος Σαρπ».
Τα ανώτερα στρώματα του εδάφους του Αρη παρουσιάζουν ιδιαίτερα απότομη κλίση σε σχέση με τα κατώτερα στρώματα, φαινόμενο αντίστροφο από αυτό που παρατηρείται στο Γκραν Κάνιον, εξήγησε ο αμερικανός επιστήμων. Εκεί, η κλίση των διαφορετικών στρωμάτων του εδάφους προκαλείται εξαιτίας της δράσης των τεκτονικών πλακών, οπότε είναι αναμενόμενο τα παλαιότερα στρώματα να είναι περισσότερο κεκλιμένα από ό,τι αυτά που βρίσκονται από πάνω τους. Στον Αρη, προσδιόρισε ο Γκρότζινγκερ, παρατηρούνται επίπεδα στρώματα εδάφους τα οποία επικαλύπτονται από κεκλιμένα στρώματα. Μεταξύ των πιθανών εξηγήσεων αυτού του φαινομένου καταλέγεται και εκείνη σύμφωνα με την οποία τα διαφορετικά στρώματα του εδάφους του Αρη απέκτησαν την κλίση που παρουσιάζουν εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο σχηματίστηκαν. Ενδέχεται η κλίση που παρουσιάζουν να προκλήθηκε από την επίδραση του αέρα και του νερού. Αν επιβεβαιωθεί αυτή η θεωρία, τότε είναι πολύ πιθανό να εντοπιστούν και τα στοιχεία που είναι απαραίτητα για την ύπαρξη ζωής.
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Πιο φθηνά ως 30% νερό, κουλούρι, τόστ, σάντουιτς...

Μεγάλες μειώσεις που φτάνουν ακόμη και το 30% αποφάσισε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς για τις τιμές των γευμάτων, των καφέδων και των νερών στα κυλικεία των σχολείων, των πλοίων, των αεροδρομίων και των άλλων κλειστών αγορών.
Όπως έγραψε χθες το «Έθνος» η κυβέρνηση σε μία προσπάθεια να ανακουφίσει το οικογενειακό εισόδημα χαμήλωσε τις ανώτατες τιμές πώλησης στα σάντουιτς, τα εμφιαλωμένα νερά, τα τοστ, τους καφέδες, τους χυμούς και τα κουλούρια.
Εξέδωσε νέα αγορανομική διάταξη και όπως προκύπτει από τις νέες τιμές πια οι μαθητές με το χαρτζιλίκι τους θα μπορούν να αγοράσουν ένα σάντουιτς κι ένα μικρό μπουκαλάκι νερού μόλις με 1,35 ευρώ από 1,80 ευρώ. Οι ταξιδιώτες δε με 1,50 ευρώ από 2,10 θα έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν ένα τοστ και να ξεδιψάσουν με ένα μπουκαλάκι νερό.
Πιο συγκεκριμένα, τα εμφιαλωμένα νερά των 500 ml θα έχουν ανώτατη τιμή 0,35 ευρώ από 0,50 (-30%), ενώ οι μεγαλύτερες συσκευασίες των 750 ml πέφτουν στα 0,50 ευρώ από 0,75 ευρώ. Μεγάλες μειώσεις έγιναν όμως και στα υπόλοιπα είδη: Για παράδειγμα τα τοστ ή τα σάντουιτς με ζαμπόν τυρί έπεσαν από τα 1,80 στα 1,35 ευρώ (-25%), τα τοστ ή τα σάντουιτς μόνο με τυρί θα πωλούνται πια 1,15 ευρώ από 1,60 ευρώ (-28%). Χαμηλότερες κατά 25% είναι και οι ανώτατες τιμές πώλησης στους μονούς καφέδες (γαλλικός, ελληνικός στιγμιαίος) καθώς από τα 1,60 ευρώ μειώθηκαν στα 1,20 ευρώ. Ο εσπρέσο έχει πια τιμή 1,35 από 1,70 ευρώ.
Πέραν των προαναφερόμενων ειδών στα σχολεία τα σάντουιτς με τυρί και με την προσθήκη λαχανικών, ντομάτας κλπ. φθηναίνουν κατά 23% και συγκεκριμένα στο 1 ευρώ από 1,30. Τα σάντουιτς με τυρί και γαλοπούλα που έχουν λαχανικά, ντομάτα κ.α. πωλούνται στα 1,25 από 1,70 ευρώ (-26%). Πέφτει και το "πλαφόν" στο κουλουράκι με την τιμή στα 0,40 ευρώ από 0,50 ευρώ, ενώ χαμηλότερα κατά 10% θα αγοράζουν οι μαθητές τους χυμούς, δηλαδή 0,90 από 1 ευρώ.
Στα κυλικεία των σχολείων επίσης, η τυρόπιτα και η σπανακόπιτα μειώνεται στα 1 από 1,30 ευρώ (-23%).
Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ

«Αδειασαν» τα βιβλιάρια καταθέσεων λόγω κρίσης

Οι μικροκαταθέτες αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, όπως αποκαλύπτουν τα επίσημα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Ελληνική Ένωση Τραπεζών. Τα φυσικά πρόσωπα τα οποία διατηρούν καταθέσεις μέχρι και 10.000 ευρώ αντιστοιχούν στο 92,8% επί του συνόλου των φυσικών προσώπων που έχουν λογαριασμούς στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Το στοιχείο αυτό, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι αποταμιευτές με υψηλά ποσά, δηλαδή άνω των 100.000 ευρώ, έχουν μειωθεί και οι περισσότεροι από αυτούς, έχουν αποσύρει τις καταθέσεις τους από τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα.
Τα ποσοστά
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, οι καταθέτες μέχρι και του ποσού των 2.000 ευρώ αντιστοιχούν στο 81,5% επί του συνόλου των φυσικών προσώπων, ενώ εκείνοι που έχουν σε λογαριασμούς από 2.001 ευρώ έως και 10.000 ευρώ, αντιπροσωπεύουν το 11,3% του συνόλου των φυσικών προσώπων.
Καταθέσεις ύψους από 10.001 ευρώ έως και 50.000 ευρώ διατηρεί το 5,9% του συνόλου των φυσικών προσώπων και το 0,9% των καταθετών έχει λογαριασμούς για αποταμιεύσεις ύψους από 50.001 ευρώ έως και 100.000 ευρώ. Μόλις το 0,4% του συνόλου των φυσικών προσώπων έχει καταθέσεις που ξεπερνούν τις 100.001 ευρώ.
Υπενθυμίζεται, ότι οι καταθέσεις έως και 100.000 ευρώ είναι το ανώτατο όριο αποταμίευσης που αποζημιώνεται ανά καταθέτη από το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ).
Αποκαλυπτικά είναι επίσης τα στοιχεία που παρέθεσε η Ελληνική Ένωση Τραπεζών και για τα στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια που έχουν ρυθμιστεί από τις εγχώριες τράπεζες. Έως το τέλος Ιουνίου του τρέχοντος έτους οι τράπεζες προχώρησαν σε ρυθμίσεις δανείων των οποίων το συνολικό ποσό αντιστοιχεί σε 12,38 δισ. ευρώ, από τα 11,99 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος Δεκεμβρίου του 2011.
«Οι τράπεζες, ήδη από τις αρχές του 2010, παρακολουθώντας τις οικονομικές και κοινωνικές μεταβολές και ανταποκρινόμενες στη δυσμενή οικονομική συγκυρία, προέβησαν, παρά τα προβλήματα ρευστότητας που υπάρχουν στο τραπεζικό σύστημα, σε πολύ μεγάλο αριθμό ρυθμίσεων με οφειλέτες που αντιμετώπιζαν δυσχέρειες στην εξυπηρέτηση των δανείων τους, με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους και τη δέουσα κοινωνική ευαισθησία», επισημαίνεται στην επίσημη ανακοίνωση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.
Τα προγράμματα ρυθμίσεων των τραπεζών ξεκίνησαν το 2010 και συνεχίστηκαν καθ' όλη τη διάρκεια των ετών 2011 και 2012, προσφέροντας σε διάφορες κατηγορίες οφειλετών, όπως τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους (λόγω της περικοπής των αποδοχών τους), καθώς και τους άνεργους, επιμήκυνση της διάρκειας με μείωση των δόσεων των δανείων τους, αναφέρει η ΕΕΤ.
Αύξηση
Από τα στοιχεία των τραπεζών - μελών της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, προκύπτει ότι οι ρυθμίσεις των στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων, συμπεριλαμβανομένων των πιστωτικών καρτών, παρουσίασαν, την 30η Ιουνίου 2012, σε σχέση με την 31η Δεκεμβρίου 2011, αύξηση του αριθμού κατά 16,4%.
Παράλληλα, η επίσημη ανακοίνωση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, σημειώνει, ότι με αυτά τα στοιχεία αποδεικνύεται ότι:
Οι τράπεζες υλοποιούν ρυθμίσεις δανείων ακόμα και προς νοικοκυριά με σχετικά χαμηλό υπόλοιπο δανειοδότησης, αφού ο μέσος όρος ρυθμιζόμενου ποσού ανά ρυθμιζόμενο δάνειο έχει μειωθεί κατά 12,2%, και
Οι μέχρι σήμερα ρυθμίσεις δανείων εξυπηρετούνται σε ικανοποιητικό βαθμό, γεγονός που πιστοποιεί ότι οι προτάσεις ρύθμισης των τραπεζών είναι προσαρμοσμένες στις τρέχουσες δυνατότητες της πλειονότητας των νοικοκυριών.
Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Τρίτη 21 Αυγούστου 2012

Μηχανισμός φωτοσύνθεσης ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά σε ζώο

Οι κηπουροί τη μισούν θανάσιμα, οι εντομολόγοι όμως τη θαυμάζουν. Η μελίγκρα, όπως φαίνεται, δεν τρέφεται μόνο με τους χυμούς της τριανταφυλλιάς σας -τρέφεται και με τη λιακάδα, αφού είναι το πρώτο ζώο στο οποίο ανακαλύπτεται ένας υποτυπώδης μηχανισμός φωτοσύνθεσης.

Η φωτοσύνθεση, η διαδικασία που αξιοποιεί την ενέργεια του ήλιου για την παραγωγή σακχάρων από διοξείδιο του άνθρακα και νερό, είναι χαρακτηριστικό των φυτών, των κυανοβακτηρίων και λίγων ειδών μυκήτων.

Όλοι αυτοί οι οργανισμοί παράγουν καροτενοειδή, ουσίες με έντονα χρώματα που αποτελούν εξαρτήματα του φωτοσυνθετικού μηχανισμού. Μάλιστα πολλά ζώα, συμπεριλαμβανομένου του ανθρώπου, προσλαμβάνουν φυτικά καροτενοειδή μέσω της διατροφής και τα χρησιμοποιούν για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και τη σύνθεση ορισμένων βιταμινών.

Η πρώτη έκπληξη ήρθε το 2010, όταν ανακαλύφθηκε ότι οι αφίδες, όπως λέγονται επιστημονικά τα διάφορα είδη μελίγκρας, μπορούν να συνθέτουν καροτενοειδή από μόνες τους, αντί να τα προσλαμβάνουν με την τροφή τους.

Στο Αντίμπ της Γαλλία, ο εντομολόγος Αλέν Ρομπισόν του Ινστιτούτου Αγροβιοτεχνολογίας θέλησε να διερευνήσει γιατί αυτά τα μικροσκοπικά έντομα χρειάζονται να δαπανούν τόση ενέργεια για να παράγουν τα δικά τους καροτενοειδή.

Ο ερευνητής μελέτησε τη μελίγκρα του μπιζελιού Acyrthosiphon pisum, της οποίας το χρώμα οφείλεται σε καροτενοειδή μόρια και αλλάζει ανάλογα με τις περιβαλλοντικές συνθήκες.

Τα πειράματα έδειξαν ότι οι πράσινες μελίγκρες, οι οποίες συνθέτουν περισσότερα καροτενοειδή, παρουσιάζουν υψηλότερα επίπεδα ATP (τριφωσφορική αδενοσίνη), ενός μορίου που χρησιμοποιείται για τη μεταφορά και αποθήκευση ενέργειας σε όλους τους ζωντανούς οργανισμούς. Αντίθετα, οι άσπρες μελίγκρες, οι οποίες δεν παράγουν σχεδόν καθόλου καροτενοειδή, παρουσίαζαν τα ελάχιστα επίπεδα ATP, ένδειξη μειωμένης παραγωγής ενέργειας.

Ενδιάμεσα επίπεδα ATP παρουσίαζαν οι πορτοκαλί μελίγκρες, οι οποίες παρουσίαζαν και ενδιάμεσα επίπεδα καροτενοειδών. Το εντυπωσιακό όμως ήταν ότι, οι συγκεντρώσεις του ATP στις πορτοκαλί μελίγκρες αυξάνονταν όταν τα έντομα τοποθετήθηκαν κάτω από φως, και μειώθηκαν όταν τα έντομα επιστράφηκαν στο σκοτάδι.

Περαιτέρω εργαστηριακές μετρήσεις έδειξαν αργότερα ότι η ενέργεια που χρειαζόταν για τη σύνθεση επιπλέον ATP προερχόταν από τη φωτεινή ακτινοβολία που απορροφούσαν τα καροτενοειδή κοντά στην επιφάνεια του σώματος των εντόμων.

Παρόλα αυτά, ο μοριακός μηχανισμός που επιτρέπει στις αφίδες να φωτοσυνθέτουν παραμένει εντελώς άγνωστος, και οι ερευνητές παραδέχονται ότι τα ευρήματά τους θα πρέπει να επιβεβαιωθούν και να επεκταθούν με νέες έρευνες.

Παραμένει εξάλλου ασαφές γιατί οι αφίδες χρειάζονται τη φωτοσύνθεση, δεδομένου ότι μπορούν να βρουν στα φυτά όλα τα σάκχαρα που χρειάζονται. Μια πιθανή εξήγηση που προτείνουν οι ερευνητές είναι ότι η μελίγκρα παράγει σάκχαρα με τη βοήθεια του ήλιου σε περιόδους στρες, όπως για παράδειγμα όταν μεταναστεύει από το ένα φυτό στο άλλο.

Η ανακάλυψη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Scientific Reports.
Πηγή: in.gr

Κυριακή 19 Αυγούστου 2012

Ανακαλύφθηκε άγνωστο έως τώρα «αποχετευτικό» σύστημα καθαρισμού του εγκεφάλου

Αμερικανοί και Νορβηγοί επιστήμονες ανακάλυψαν ένα άγνωστο μέχρι τώρα δίκτυο αγγείων-αγωγών, του οποίου η αποκλειστική δουλειά είναι να αποβάλει γρήγορα τις τοξικές και άχρηστες ουσίες από τον εγκέφαλο, μεταξύ των οποίων ένα μεγάλο μέρος από το αμυλοειδές βήτα, ένα πεπτίδιο που συσσωρεύεται στον εγκέφαλο των ασθενών με Αλτσχάιμερ. Το εν λόγω «σκιώδες» σύστημα, που περιβάλλει τα εγκεφαλικά αιμοφόρα αγγεία, φαίνεται να παίζει ανάλογο ρόλο καθαρισμού με αυτόν που επιτελεί το λεμφικό σύστημα στο σώμα.
Στο υπόλοιπο σώμα, εκτός του εγκεφάλου, ένα δίκτυο αγγείων μεταφέρει τη λέμφο, ένα υγρό που απομακρύνει τις άχρηστες ουσίες από το σώμα (νεκρά κύτταρα του αίματος κ.λπ.). Όμως, αντί να διαθέτει λεμφικό σύστημα, ο εγκέφαλος κολυμπά απλώς στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό, το οποίο, όπως υποθέτουν οι επιστήμονες, με αργό ρυθμό καθαρίζει το νευρικό σύστημα από τις άχρηστες ουσίες και τις μεταφέρει στο αίμα. Τώρα, ανακαλύφθηκε ότι ο εγκέφαλος διαθέτει ένα δεύτερο καθαρά δικό του και πολύ ταχύτερο σύστημα καθαρισμού.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον νευροεπιστήμονα Τζέφρι Ίλιφ του Ιατρικού Κέντρου του πανεπιστημίου του Ρότσεστερ στη Νέα Υόρκη, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο ιατρικό περιοδικό Science Translational Medicine, σύμφωνα με το New Scientist και το Scientific American, δήλωσαν πως «ήταν παράξενο που ένα τόσο σημαντικό και ενεργό όργανο, όσο ο εγκέφαλος, δεν είχε ανακαλυφθεί ότι διαθέτει ένα εξειδικευμένο σύστημα αποβολής άχρηστων ουσιών». Όπως είπε η ερευνήτρια Μάικεν Νέντεργκαρντ, «η μελέτη δείχνει ότι ο εγκέφαλος καθαρίζει τον εαυτό του με πιο οργανωμένο τρόπο και σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα από ό,τι είχε κατανοηθεί μέχρι τώρα».
Οι επιστήμονες έκαναν την ανακάλυψη φωτίζοντας με ειδικές φθορίζουσες και ραδιενεργές ουσίες το εγκεφαλονωτιαίο υγρό ζωντανών ποντικιών, στα οποία είχαν ανοιχτεί τρύπες στο κρανίο για να είναι άμεση η παρακολούθηση του τι συμβαίνει στον εγκέφαλό τους. Με πολύ ευαίσθητα διφωτονικά μικροσκόπια, οι ερευνητές παρακολούθησαν σε πραγματικό χρόνο τη ροή του υγρού μέσω του εγκεφάλου των πειραματόζωων.
Το «αποχετευτικό» εγκεφαλικό σύστημα (που τελικά «χύνεται» στο κυρίως λεμφικό σύστημα του σώματος) δουλεύει με βάση τις γενικότερες αρχές της υδραυλικής και μένει ανέπαφο μόνο στον ζωντανό εγκέφαλο, ήταν έως τώρα δύσκολο να εντοπιστεί εκτός των ζωντανών οργανισμών. «Είναι ένα υδραυλικό σύστημα. Μόλις το ανοίγεις, σπας τις συνδέσεις του και τότε αυτό δεν είναι πια δυνατό να μελετηθεί. Όμως είμαστε τυχεροί που έχουμε πλέον την τεχνολογία, η οποία μας επιτρέπει να μελετήσουμε ανέπαφο το σύστημα, να το δούμε καθώς αυτό λειτουργεί» δήλωσε η Νέντεργκαρντ.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το νέο σύστημα βοηθάται καθοριστικά στη λειτουργία του από τα νευρογλοιακά κύτταρα, που υποστηρίζουν τα κυρίως νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου (τους νευρώνες). Γι' αυτό οι Αμερικανοί επιστήμονες ονόμασαν «γλεμφικό» το νέο σύστημα (συνδυασμός από τις λέξεις «γλοία» και «λεμφικό»).
Όπως είπε ο Ίλιφ, είναι πιθανό ότι η δυσλειτουργία του γλεμφικού συστήματος παίζει σημαντικό ρόλο στο να συσσωρεύεται αμυλοειδές βήτα στον εγκέφαλο, ένα σημείο- κλειδί για την εμφάνιση νευροεκφυλιστικών νόσων όπως το Αλτσχάιμερ. Τα πειράματα έδειξαν ότι, υπό κανονικές συνθήκες, το «αποχετευτικό» σύστημα αποβάλει από τον εγκέφαλο των ποντικιών πάνω από το 55% της ποσότητας του εν λόγω πεπτιδίου.
Οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι η ανακάλυψη θα έχει θετικές επιπτώσεις μελλοντικά για ποικίλα προβλήματα που αφορούν τον εγκέφαλο, όπως το Πάρκινσον, το Αλτσχάιμερ, το Χάντιγκτον, τα εγκεφαλικά επεισόδια, τα εγκεφαλικά τραύματα κ.ά.
Πηγή: in.gr

Πέμπτη 16 Αυγούστου 2012

Σινεμά στην Ελλάδα: Απολογισμός 2011-2012‏

Παρά την πτώση στα ταμεία, που υπολογίζεται στο 9% συγκριτικά με το 2011, ο «Σέρλοκ Χολμς», οι «Εκδικητές» και η «Εποχή των Παγετώνων 4» κατάφεραν να προσελκύσουν το κοινό.
Ακόμα και τούτες τις νεκρές εμπορικά αυγουστιάτικες μέρες, μια βόλτα στα θερινά σινεμά της γειτονιάς, ή το κοντινότερο multiplex, δεν δίνει την εντύπωση του πλήρους κινηματογραφικού λήθαργου.
Η νέα «Εποχή των Παγετώνων» εξακολουθεί να προσελκύει κόσμο, ενώ, σε τρεις εβδομάδες προβολής, 75.000 εισιτήρια έχει κόψει ο «Δικτάτορας», η νέα σατιρική κωμωδία του χαμαιλεόντειου Σάσα Μπαρόν Κοέν, που ακολουθεί το Top 20 του 2012 στην 21η θέση και αναμένεται εντός ολίγων ημερών να εκτοπίσει το «Battleship». Οι 40.000 θεατών που έχουν μέχρι στιγμής δει τον «Ερωτα του φεγγαριού» του Γουές Αντερσον, τα 33.000 εισιτήρια της γαλλικής κομεντί «Ο σεφ και ο σεφ του» ή η συνεχιζόμενη επιτυχία του «Ψαρεύοντας σολομούς στην Υεμένη» (27.000), των «Γυναικών του τελευταίου ορόφου» (25.000) ή των «Κυνηγών κεφαλών» (14.000), για να αναφερθούμε σε μερικά μόνο από τα ανεξάρτητης διανομής φιλμ που «περπάτησαν» την καλοκαιρινή περίοδο, φανερώνουν επίσης μια κινητικότητα ικανοποιητική.
Εστω κι έτσι, μακρινό παρελθόν φαντάζουν ακόμη και τα περσινά νούμερα, όπως συμπεραίνει κανείς από την αποτίμηση της μέχρι τώρα ημερολογιακής χρονιάς στις αίθουσες. Τέτοιες μέρες πέρυσι, το Top του 2011 για τους μήνες Ιανουάριο έως και Ιούλιο κυριαρχούνταν από μια ταινία των 395.000 εισιτηρίων («Οι πειρατές της Καραϊβικής: Σε άγνωστα νερά») και άλλες πέντε με πάνω από 200.000 («The tourist», «The hangover II», «Μαλλιά κουβάρια», «Μαχητές των δρόμων: Ληστεία στο Ρίο», «Μαύρος κύκνος»), ενώ στα μισά της εμπορικής της καριέρας βρισκόταν το πρώτο μέρος του «Ο Χάρι Πότερ και οι κλήροι του θανάτου», που έμελλε να δουν συνολικά 347.000 θεατές. Και να φανταστεί κανείς ότι μιλούσαμε τότε για μια χρονιά (2011) ήδη πτωτική σε σχέση με την προηγούμενη (2010), με «βουτιά» της τάξεως του 12-13%.
Με τη φετινή πτώση να υπολογίζεται στο 9% περίπου συγκριτικά με το 2011, προ των διψήφιων πυλών, συμπεραίνει κανείς ότι οι ελληνικές αίθουσες έχουν χάσει κάπου το 1/4 του κοινού τους την τελευταία διετία. Και ποιο είναι αυτό το κοινό; Κατά κύριο λόγο οι νέοι, το πιο ενεργό κομμάτι της κινηματογραφικής αγοράς, αλλά και το πιο βάναυσα χτυπημένο από την ανεργία. Αυτή τη στιγμή, στις ηλικίες μέχρι 25 ετών, η ανεργία στην Ελλάδα αγγίζει το 54%. Ρεκόρ Eυρωζώνης, με τον έναν στους δύο νέους χωρίς δουλειά.
Δεν είμαστε οι μόνοι. Ανάλογα είναι τα ποσοστά στις οικονομικά ασθενέστερες χώρες της Ευρώπης αυτή τη στιγμή. Από 12% ήταν η βουτιά στα κινηματογραφικά εισιτήρια της Ισπανίας και της Ιταλίας το πρώτο εξάμηνο του 2012 σε σχέση με το 2011, 11% έπεσε η αγορά στην Πορτογαλία, 7% στην Ιρλανδία. Το μεγάλο πλήγμα, όπως και στην περίπτωση της Ελλάδας, είναι η συνδυαζόμενη με τα περσινά νούμερα πτώση, που ξεπερνά αθροιστικά το 20% στις χτυπημένες από την κρίση αγορές, πράγμα πρωτοφανές για την Ευρώπη, όπως ομολογούν επαγγελματίες του χώρου.
Οσοι, τώρα, κατάφεραν και... πήγαν σινεμά το πρώτο 8μηνο του 2012, προτίμησαν, όπως φαίνεται από το Top 20 και ως είθισται εδώ και πολλά χρόνια, τα υπερθεάματα των σίκουελ, των ριμέικ και των φραντσάιζ. Ακόμα και στα μπλοκμπάστερ, ωστόσο, είναι σοβαρή η πτώση στην προσέλευση. Μπορεί το δεύτερο «Sherlock Holmes» να έκοψε περισσότερα εισιτήρια απ' ό,τι το πρώτο προ διετίας (280.000), η «Οργή των Τιτάνων», ωστόσο, έκανε λιγότερα από τα μισά της «Τιτανομαχίας» του 2010 (385.000), ο «Προμηθέας» απέτυχε να σπάσει το φράγμα των 100.000, ενώ είναι φανερό ότι η τέταρτη «Εποχή των παγετώνων» θα φθάσει με το ζόρι τα 260.000 εισιτήρια - 120.000 μείον από την «Αυγή των δεινοσαύρων» το 2009 (380.000).
Από την άλλη, βέβαια, υπήρξαν και οι εκπλήξεις. Με τα «Dark shadows» και «Μεθυσμένο ημερολόγιο» (60.000 εισιτήρια), ο Τζόνι Ντεπ απεδείχθη πολύ πιο δημοφιλής στην Ελλάδα απ' ό,τι οπουδήποτε αλλού στον πλανήτη το 2012, αναπάντεχο σουξέ σε περιορισμένη διανομή είχαν τα «Χιόνια του Κιλιμάντζαρο» (38.000), το «Shame» (37.000) και το «Λιμάνι της Χάβρης» (27.000), ενώ ακόμα πιο απρόβλεπτοι ήταν οι αριθμοί για τους «Αθικτους» που, με τη στήριξη των σινεφίλ, κατέκτησαν τον τίτλο της πλέον κερδοφόρας ανεξάρτητης ταινίας φέτος.
H ΚΡΙΣΗ ΣΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ
Δεν αποδίδουν οι προσφορές, περισσότερος κόσμος στα θερινά
«Τη στιγμή που τα πάντα βρίσκονται σε πτώση στην Ελλάδα, το σινεμά δεν θα μπορούσε να εξαιρεθεί» μας λέει ο Ζήνος Παναγιωτίδης, πρόεδρος της κινηματογραφικής εταιρείας Rosebud, προσθέτοντας πάντως πως ο κινηματογράφος παραμένει «η πιο φθηνή και ''υγιής'' διασκέδαση». Λέγοντας φθηνή, αναφέρεται και στις προσφορές ή τις εκπτώσεις που γίνονται φέτος στην τιμή του εισιτηρίου. Αύξησαν, όμως, οι πρωτοβουλίες αυτές την προσέλευση του κοινού;
«Το φθηνό εισιτήριο επηρεάζει τον θεατή που πάει σινεμά με κάποια συχνότητα, μία ή δύο φορές την εβδομάδα. Εκείνος που πάει σπανιότερα, δεν νομίζω πως θα επηρεαστεί από τις προσφορές. Εχουμε δει σημαντική αύξηση κόσμου τις Τετάρτες, στις αίθουσες που προσφέρουν δυο εισιτήρια στην τιμή του ενός. Αντίθετα, η πρωτοβουλία του γενικώς φθηνότερου εισιτηρίου (από 8,5 ή 9 ευρώ σε 7 ή 7,5) δεν έχει δώσει εντυπωσιακά αποτελέσματα», προσθέτει ο κ. Παναγιωτίδης, διανομέας επιτυχιών όπως «Σιδηρά κυρία» ή «Κυνηγοί κεφαλών».
Επιμένει ακόμα πως «οι στατιστικές μπορεί να προβάλλουν μια εικόνα, όμως δεν αναιρούν το πολύ ευχάριστο γεγονός πως ορισμένες ταινίες δουλεύουν εξαιρετικά, αρέσουν, εκπλήσσουν».
«Αυτή τη στιγμή, τα θερινά είναι σε καλύτερη κατάσταση απ' ό,τι τα κλειστά σινεμά», παραδέχεται ο Τάκης Τσακαλάκης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Αιθουσαρχών. Τη δε πτώση των προηγούμενων μηνών στα εισιτήρια, την αποδίδει εν μέρει και «στη φτωχή από ταινίες χειμερινή περίοδο».
Για τον κ. Παναγιωτίδη, πάντως, το κύριο πρόβλημα της αγοράς είναι πολύ παλιότερο από την κρίση της τελευταίας διετίας: «Eισάγονται πολύ περισσότερες ταινίες απ' όσες αντέχει η ελληνική αγορά. Υπάρχει μια υπερφόρτωση προϊόντος που δεν είναι δυνατόν να απορροφηθεί».
Μείωση εισιτηρίων και στα ελληνικά φιλμ
Παράλληλα με τον περιορισμό στο εύρος παραγωγής, το ελληνικό σινεμά υπέστη σημαντική μείωση και στο κοινό του, αν κρίνουμε από τα 158.000 εισιτήρια της κωμωδίας «Λάρισα εμπιστευτικό» - φωτογραφία (από τους συντελεστές του ανάλογου κλίματος «I love Karditsa», που είχε προσελκύσει 355.000 θεατές το 2010), τα απογοητευτικά 12.000 του πολυβραβευμένου «Αδικος κόσμος» με τον Αντώνη Καφετζόπουλο και, κυρίως, τα μόλις 20.000 του ακριβού χαρτοπαιχτικού δράματος «Poker face» με τον Αλκι Κούρκουλο.
Η θετική υποδοχή των ταινιών «Νήσος 2: Το κυνήγι του χαμένου θησαυρού» και «Το τανγκό των Χριστουγέννων», που ξεκίνησαν να προβάλλονται τον Δεκέμβρη του 2011 και συνέχισαν την επιτυχημένη τους πορεία τη νέα χρονιά (300.000 και 211.000 εισιτήρια, αντίστοιχα), βελτιώνει σε έναν βαθμό την εικόνα της απήχησης του ελληνικού φιλμ μέσα στη χειμερινή σεζόν, βρισκόμαστε, ωστόσο, πολύ μακριά από εποχές που ταινίες όπως η πρώτη «Νήσος» μπορούσαν να χτυπάνε έως και 550.000 εισιτήρια.
Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Δευτέρα 6 Αυγούστου 2012

Προσεδαφίστηκε το Curiosity στον Άρη

Προσεδαφίστηκε με επιτυχία στις 08:32 (ώρα Ελλάδας) τη Δευτέρα 6 Αυγούστου 2012 στον κρατήρα Γκέιλ του Αρη το πυρηνοκίνητο ρομπότ της NASA, Curiosity, για να ξεκινήσει μια νέα αποστολή εξερεύνησης του κόκκινου πλανήτη. Λίγα λεπτά αργότερα, η NASA ανακοίνωσε ότι έλαβε και τις δύο πρώτες εικόνες από τον Αρη.
«Επιβεβαιώθηκε η επαφή με το έδαφος» είπε μέλος της ομάδας ελέγχου του οχήματος από το διαστημικό κέντρο στην Πασαντίνα.
Η επιτυχημένη προσεδάφιση έγινε δεκτή με επευφημίες, χειροκροτήματα και αγκαλιές από το προσωπικό της NASA, ενώ ένας από τους αξιωματούχους μοίρασε σοκολάτες...
Η ίδια ατμόσφαιρα χαράς επικράτησε και όταν το ρομπότ έστειλε την πρώτη φωτογραφία, εξαιρετικής καθαρότητας, της σκιάς του στο έδαφος του Άρη, αμέσως μετά την προσεδάφισή του. 
Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα σε ανακοίνωσή του έκανε λόγο για «ένα άνευ προηγουμένου τεχνολογικό επίτευγμα».
To Curiosity, που μεταφέρει το κόστους 2 δισ. ευρώ ρομπότ, έφτασε στον Αρη μετά από ένα ταξίδι 565 εκατομμυρίων χιλιομέτρων.
Το ρομποτικό όχημα, λίγο πριν την προσεδάφισή του, έστειλε το πρώτο του σήμα, την ώρα που εισερχόταν στην ατμόσφαιρα του πλανήτη Αρη. «Λάβαμε σήματα, τα πράγματα φαίνονται καλά», δήλωσε μέλος της αποστολής που ελέγχει το διαστημικό όχημα.
Το σκάφος εισήλθε στην ατμόσφαιρα του Αρη με ταχύτητα περίπου 20 χιλιάδων χλμ/ώρα. Ένας συνδυασμός συστημάτων (αλεξίπτωτα, ειδικά σχεδιασμένοι προωθητήρες κ.α.), που είναι ενσωματωμένα στο σκάφος, βοήθησαν το Curiosity ώστε να προσεδαφιστεί όσο πιο «μαλακά» γίνεται για να μην υποστεί ζημιά κανένα από τα προηγμένα και υπερευαίσθητα όργανα που διαθέτει.
Η ολοκλήρωση της διαδικασίας προσεδάφισης στον Αρη με επιτυχία, έγινε δεκτή με επευφημίες, χειροκροτήματα και αγκαλιές από το προσωπικό της NASA.
Οι επιστήμονες της NASA θα περιμένουν τώρα να δουν αν τα όργανα και τα συστήματα του Curiosity λειτουργούν ομαλά και δεν προέκυψε πρόβλημα σε κάποιο από αυτά κατά την διαδικασία εισόδου του ρομπότ στην ατμόσφαιρα του Αρη και της προσεδάφισης του στη συνέχεια.
Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιο πρόβλημα, καθώς το ρομπότ έστειλε τις πρώτες εικόνες από το σημείο προσεδάφισης. Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν με μια από τις κάμερες, η οποία όμως δεν ήταν ακόμη σε πλήρη λειτουργία και για αυτό οι εικόνες είναι λίγο θολές και χαμηλής ανάλυσης.
Η ποιότητα των εικόνων, όμως, δεν έχει ιδιαίτερη σημασία, όσο το γεγονός ότι η κάμερα λειτούργησε αμέσως μετά την προσεδάφιση.
To πυρηνοκίνητο ρομπότ θα εξερευνήσει τον Αρη για δύο χρόνια και βασικός του στόχος είναι η αναζήτηση κάποιου ίχνους ζωής στον κόκκινο πλανήτη.

Νέα φιλόδοξη φάση εξερεύνησης
Εγκαινιάζεται έτσι μία νέα φιλόδοξη φάση εξερεύνησης του γειτονικού «κόκκινου πλανήτη», με κύριο διακύβευμα την εύρεση ιχνών μικροβιακής ζωής, είτε στο μακρινό παρελθόν, είτε πιο πρόσφατα, είτε- όπως ευελπιστούν οι πιο οραματιστές- ακόμα και στο παρόν.
Στην ουσία, η νέα αποστολή αναμένεται να θέσει πιο στερεά θεμέλια για μία μελλοντική αποστολή ανθρώπων για πρώτη φορά στον πλανήτη, κάτι που όμως δεν αναμένεται να συμβεί πριν από τουλάχιστον δύο δεκαετίες.
Το βάρους 900 κιλών πυρηνοκίνητο (με καύσιμο πλουτώνιο) εξάτροχο ρομποτικό ρόβερ, με την επίσημη ονομασία «Mars Science Laboratory» (Επιστημονικό Εργαστήριο Άρη»), έχει μέγεθος αυτοκινήτου, είναι υπερδιπλάσιο σε μήκος και πέντε φορές βαρύτερο από τα δίδυμα ρόβερ "Spirit" και "Opportunity" που έφθασαν στον Άρη το 2004.
Το «Curiosity» εκτοξεύτηκε στις 26 Νοεμβρίου 2011 και ταξίδεψε περίπου 248 εκατ. χιλιόμετρα για να φθάσει στον Άρη, όντας το μεγαλύτερο και ακριβότερο όχημα που έχει ποτέ σταλεί σε άλλον πλανήτη.
Η όλη αποστολή κόστισε περίπου 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια και ελπίζεται ότι το όχημα θα αντέξει να λειτουργήσει πολλά περισσότερα χρόνια από τη διετία που προβλέπει ο αρχικός σχεδιασμός της NASA.
Πρόκειται για το πιο πλήρες και τεχνολογικά εξελιγμένο διαστημικό κινητό επιστημονικό εργαστήριο, καθώς διαθέτει μια σειρά καμερών και επιστημονικών οργάνων, καθώς και ένα ρομποτικό βραχίονα συλλογής δειγμάτων, που θα του επιτρέψουν να πραγματοποιήσει, κατά τα επόμενα χρόνια, μία μεγάλη γκάμα επιτόπιων επιστημονικών αναλύσεων. Κάθε μέρα, τα αποτελέσματα των ερευνών του στο αρειανό έδαφος θα στέλνονται ηλεκτρονικά στη Γη για περαιτέρω ανάλυση από τους επιστήμονες.
Το αυτόνομο ρόβερ, που θα παραμείνει για αρκετές μέρες ακίνητο στη θέση του, ωσότου διασφαλιστεί ότι όλα πάνε καλά με τα ηλεκτρονικά συστήματά του, θα εστιάσει τις έρευνές του στα προσχωσιγενή πετρώματά του, ύψους περίπου 5 χλμ., όρους Σαρπ (ή, όπως είναι η επίσημη ονομασία του, όρους Αιολίς), το οποίο βρίσκεται μέσα στον αρχαίο και τεράστιο κρατήρα Γκέιλ, πλάτους 154 χλμ. και ηλικίας άνω των 3,5 δισ. ετών.
Τα εν λόγω βράχια θεωρούνται ένα είδος «χρονοκάψουλας» για τα διαδοχικά γεωλογικά στάδια του πλανήτη από το πιο υγρό και θερμό παρελθόν του στο άνυδρο και κρύο παρόν του.
Το όχημα- εργαστήριο, που θα κινείται αργά με ταχύτητα μόλις 30 μέτρων την ώρα (διανύοντας το πολύ 200 μέτρα τη μέρα), θα κάνει συνεχείς αναλύσεις αρειανών πετρωμάτων αναζητώντας πολύπλοκα οργανικά μόρια, που πιθανώς θα αποτελούν τη χημική «υπογραφή» κάποιων μικροοργανισμών του παρελθόντος ή και του παρόντος.
Όμως η δυσκολία για τους επιστήμονες θα είναι να βεβαιωθούν ότι τέτοια μόρια με βάση τον άνθρακα έχουν όντως βιολογική προέλευση (τον μεταβολισμό των μικροβίων), αφού θα μπορούσαν να έχουν παραχθεί και μέσω αβιοτικών γεωχημικών διαδικασιών.
Οι έως τώρα έρευνες έχουν δείξει ότι κάποτε, πριν από δισεκατομμύρια χρόνια, στον Άρη υπήρχε ατμόσφαιρα και νερό σε υγρή μορφή, συνεπώς πληρούταν μία βασική προϋπόθεση για την ανάδυση κάποιας μορφής ζωής.
Τώρα, ελπίζεται ότι το "Curiosity" θα κάνει ένα ακόμα βήμα, βρίσκοντας και εξελιγμένα οργανικά μόρια που θα μπορούσαν να είναι απομεινάρια ή υποπροϊόντα τέτοιων μικροοργανισμών.

To άδοξο παρελθόν και το πολλά υποσχόμενο μέλλον

Εδώ και περίπου 50 χρόνια, σαράντα διαστημικές αποστολές έχουν σταλεί στον Άρη και οι 26 από αυτές -ιδίως της πρώην ΕΣΣΔ και μετέπειτα της Ρωσίας- σημείωσαν αποτυχία, με τα σκάφη είτε να μη φθάνουν ποτέ στον προορισμό τους, είτε να συντρίβονται στον πλανήτη, ο οποίος έχει δικαιολογημένα αποκτήσει τη φήμη ότι «τρώει» διαστημόπλοια.
Από το 1964, οι ΗΠΑ έχουν κάνει 13 πετυχημένες και πέντε αποτυχημένες αποστολές στον Άρη, έναντι 15 αποτυχημένων και μόλις τεσσάρων πετυχημένων των Σοβιετικών/Ρώσων.
Σήμερα, εκτός του «Curiosity», στην επιφάνεια του πλανήτη συνεχίζει να δρα το παλαιότερο ρόβερ «Opportunity» που πλέον επιχειρεί στον μεγάλο κρατήρα «Endeavour» (το αδελφό ρόβερ «Spirit» έπαψε να λειτουργεί τον Μάιο του 2011, έναν χρόνο μετά το «ξεψύχισμα» του ρόβερ «Phoenix»), ενώ σε τροχιά γύρω από τον Άρη βρίσκονται δύο σκάφη της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας (Mars Odyssey και Mars Reconnaissance Orbiter) και ένα της ευρωπαϊκής (Mars Express).
Το «Curiosity» δεν σηματοδοτεί ασφαλώς το τέλος της εξερεύνησης του Άρη.
H Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία-ESA, σε συνεργασία με τη Ρωσική Διαστημική Υπηρεσία (μετά την αποχώρηση της NASA λόγω περιορισμένου προϋπολογισμού), προχωρά ήδη στην υλοποίηση του σχεδίου ExoMars, που προβλέπει την εκτόξευση το 2016 ενός νέου σκάφους σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη, καθώς και ενός οχήματος ρόβερ το 2018, το οποίο για πρώτη φορά προγραμματίζεται να κάνει γεώτρηση έως δύο μέτρων, προκειμένου να ψάξει πιο βαθιά για τυχόν ίχνη ζωής.
Επίσης η ESA σκοπεύει να συλλέξει δειγματοληπτικό υλικό και από τον δορυφόρο «Φόβο» του Άρη.
Η Ινδική Διαστημική Υπηρεσία έχει πρόσφατα ανακοινώσει, χωρίς άλλες λεπτομέρειες, ότι προτίθεται, τον Νοέμβριο του 2013, να εκτοξεύσει το πρώτο της σκάφος που θα τεθεί σε δορυφορική τροχιά γύρω από τον Άρη, ενώ η Κίνα και η Ρωσία κάνουν τα δικά τους ανάλογα σχέδια. Οι Κινέζοι έχει μάλιστα ανακοινώσει ότι σκοπεύουν να στείλουν ανθρώπους στον Άρη μεταξύ 2040 και 2060.
Παράλληλα, έχει ανοίξει η όρεξη των ιδιωτικών διαστημικών εταιριών. Η SpaceX, η πρώτη ιδιωτική εταιρία που έγραψε ιστορία πρόσφατα, όταν έστειλε με επιτυχία το σκάφος της "Dragon" να προσδεθεί στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), έχει θέσει ως στόχο να στείλει στον «κόκκινο πλανήτη» ένα σκάφος -πιθανώς επανδρωμένο με αστροναύτες- μέσα στα επόμενα 12- 15 χρόνια. 
Στο μεταξύ, πιο συντηρητικά (λόγω και έλλειψης χρημάτων), η NASA έχει προγραμματίσει για το 2013 την αποστολή στον Άρη ενός ακόμα σκάφους σε δορυφορική τροχιά, του MAVEN, το οποίο θα μελετήσει κυρίως την αρειανή ατμόσφαιρα και το κλίμα.
Σε επόμενο στάδιο όμως, έχει πιο φιλόδοξα σχέδια να στείλει αστροναύτες σε τροχιά γύρω από τον Άρη (αλλά όχι πάνω στην επιφάνειά του) έως το 2033.
Από τα πράσινα ανθρωπάκια στα αρειανά μικρόβια
Η ανθρωπότητα άρχισε να γοητεύεται με την πιθανότητα ζωής στον Άρη στο τέλος του 19ου αιώνα, όταν ο Αμερικανός αστρονόμος Πέρσιβαλ Λόουελ νόμισε ότι είδε ένα πολύπλοκο δίκτυο καναλιών πάνω στον πλανήτη, εγκαινιάζοντας έτσι μια ατελείωτη σειρά φανταστικών ιστοριών και εικασιών σχετικά με την ύπαρξη -φιλικών ή εχθρικών- Αρειανών.
Για πρώτη φορά όμως, οι άνθρωποι πήραν μια πραγματική γεύση του Άρη από πρώτο χέρι, όταν το αμερικανικό σκάφος «Μάρινερ 4» έφθασε κοντά στην επιφάνειά του, φωτογραφίζοντας έναν ξηρό και άνυδρο κόσμο. Αλλά οι νεότερες αποστολές που έδειξαν ότι υπήρχε κάποτε νερό στον πλανήτη και ότι αυτός ήταν πολύ πιο ζεστός και υγρός στο παρελθόν, εξήψαν και πάλι -αν και με πιο προσγειωμένο- τρόπο το επιστημονικό ενδιαφέρον για την πιθανότητα ύπαρξης αρειανών μικροβίων (και όχι πράσινων εξωγήινων με κεραίες).
Αν το «Curiosity» βρει πράγματι ίχνη ζωής, τότε θα ενισχυθεί γενικότερα η αισιοδοξία εκείνων των επιστημόνων, που εδώ και χρόνια υποστηρίζουν ότι η ζωή στο σύμπαν δεν είναι προνόμιο της Γης, αλλά είναι πιο κοινή από ό,τι νομίζουμε, είτε γιατί κάθε φορά αναδύεται μόνη της, είτε γιατί μεταφέρεται μεταξύ των πλανητών και ηλιακών συστημάτων στην «πλάτη» κομητών και αστεροειδών (η θεωρία της «πανσπερμίας»).
Σε κάθε περίπτωση, οι επιστήμονες θα πρέπει να αναζητήσουν πειστικές αποδείξεις ότι η ζωή αναδύθηκε στον Άρη αυτόνομα από τη Γη και δεν μεταφέρθηκε σε αυτόν ίσως ακόμα και από τον δικό μας πλανήτη μέσω κάποιου «ξέμπαρκου» μετεωρίτη, ο οποίος κάποτε αποτελούσε τμήμα του γήινου εδάφους ή υπεδάφους.
Άλλωστε, κατά παρόμοιο τρόπο, όπως υποστηρίζουν μερικοί επιστήμονες, η ζωή μπορεί να μεταφέρθηκε για πρώτη φορά στη Γη προερχόμενη από τον Άρη, μέσω κάποιου αρειανού μετεωρίτη, ο οποίος εκτοξεύτηκε στο διάστημα μετά από πρόσκρουση κομήτη ή αστεροειδούς στον Άρη και τελικά, μετά από περιπετειώδες ταξίδι, κατέληξε στη Γη με σώους τους «επιβάτες» του, δηλαδή κάποια σκληροτράχηλα μικρόβια.
 Άρα, ακόμα κι αν βρεθεί μικροβιακή ζωή στον Άρη, θα είναι μεν μια μεγάλη είδηση για τη Γη, αλλά το ζήτημα θα παραμένει επίμαχο, αφού είναι πολύ πιθανό ότι δεν θα είναι εξαρχής σαφές ποιά ακριβώς θα είναι η σχέση της αρειανής ζωής με τη ζωή στη Γη, ειδικά αν και στους δύο πλανήτες βρεθεί ότι ο «κώδικας» πάνω στον οποίο δομείται η ζωή, είναι κοινός: το μόριο του DNA.
Πλανήτης Αρης
- Η βαρύτητα στον Αρη ισούται με το 38% της βαρύτητας στη Γη.
- Μια ημέρα διαρκεί 24 ώρες και 40 λεπτά.
- Ενα έτος διαρκεί 687 ημέρες.
- Η ατμόσφαιρά του εμπεριέχει 95% διοξείδιο του άνθρακα και 0,1% οξυγόνο.
- Η ελάχιστη απόσταση από τη Γη είναι 56 εκατομμύρια χιλιόμετρα, ενώ η μέγιστη αγγίζει τα 400 εκατομμύρια χιλιόμετρα.
- Η διάμετρός του είναι 6.780 χιλιόμετρα, μισή από τη διάμετρο της Γης και διπλάσια από εκείνη της Σελήνης.
- Η θερμοκρασία κυμαίνεται από -128 βαθμούς Κελσίου στους πόλους του έως 27 βαθμούς Κελσίου στον ισημερινό.
Πηγή: in.gr / ΤΑ ΝΕΑ