Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2011

Η ανασκόπηση του adslgr.com: Τηλεπικοινωνίες και Ευρυζωνικότητα 2011

Λίγες ώρες πριν μπει το 2012, το adslgr.com σας παρουσιάζει την ανασκόπηση της τηλεπικοινωνιακής και ευρυζωνικής χρονιάς που πέρασε, ξεκινώντας από τις σημαντικότερες ειδήσεις:


Τα ορόσημα του 2011











 Τα μεγάλα θέματα του 2011 (Μέρος Ά): Η συγχώνευση Vodafone - Wind

Πρόκειται για το μεγάλο μαύρο κουτί του 2011 που θα το δούμε να ανοίγει κατά την διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2012. Τόσο από το ίδιο το γεγονός της συγχώνευσης όσο και από την θετική στάση του Ομίλου ΟΤΕ - Cosmote, φαίνεται πως η βιομηχανία κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα έχει αποφασίσει πως δεν θεωρεί βιώσιμες τρεις εταιρείες στην ελληνική αγορά.

Η πιθανή συγχώνευση θα πρέπει να περάσει το εμπόδιο των ρυθμιστικών εγκρίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και κανένα στοίχημα δεν μπορεί να εκφράσει σιγουριά για την έκβαση του αποτελέσματος. Ίσως το πιο ακριβές που θα μπορούσε να ειπωθεί σχετικά με το πράσινο φως των Βρυξελλών δεν είναι αν θα δοθεί ή όχι, αλλά -εφόσον δοθεί- ποιοι θα είναι οι όροι και οι προϋποθέσεις που θα ζητηθούν.

Επιπλέον η υπόθεση αυτή θα αποτελέσει πιλότο και για άλλες συγχωνεύσεις που είναι πιθανόν να σχεδιάζονται στο σύνολο της ευρωπαϊκής αγοράς. Το βέβαιο είναι πως αν γίνει η συγχώνευση θα επηρεάσει σαρωτικά την αγορά όχι μόνο της κινητής αλλά και της σταθερής, αφού δεν πρέπει να ξεχνάμε τόσο την σταθερή της Wind όσο και την συμμετοχή της Vodafone στο μετοχικό σχήμα της hellas online.

Τα μεγάλα θέματα του 2011 (Μέρος Β'): To VDSL του ΟΤΕ και των άλλων

Aν η ιστορία της συγχώνευσης Vodafone - Wind περιορίζεται σε δύο -μόνο- λιτές ανακοινώσεις του Σεπτεμβρίου, η ιστορία του VDSL έχει εκτενέστερο σενάριο. Η ΕΕΤΤ εμφανίστηκε ως ο κακός της υπόθεσης αφού δεν επέτρεψε στον ΟΤΕ να διαθέσει υπηρεσίες VDSL (στο ξεκίνημα της ιστορίας τον Μάρτιο). Είναι σαφές πως η ρύθμιση των αγορών 4 και 5 δεν επιδέχεται εναλλακτικές ερμηνείες για την τύχη του VDSL. Παρά την εύκολη ρητορική που αναπτύχθηκε ή τα εύλογα σχόλια για παρεμπόδιση επενδύσεων σε δύσκολους καιρούς, ο ΟΤΕ όφειλε πριν ανακοινώσει τις τιμές του VDSL τον Φεβρουάριο προηγουμένως να έχει ζητήσει την έγκριση της ρυθμιστικής αρχής.

Στο χρονικό διάστημα ανάμεσα στα περιοριστικά μέτρα της ΕΕΤΤ εναντίον του ΟΤΕ (Μάρτιος 2011) και την έγκριση τιμών χονδρικής για το VDSL (Δεκέμβριος 2011) o OTE συνέχισε να εκτελεί εργασίες εγκατάστασης δικτύων VDSL σε διάφορους δήμους, όπως Βούλα και Βουλιαγμένη, Άλιμος, Π. Φάληρο, Ελληνικό κ.α. Επίσης ήδη ο ΟΤΕ προετοιμάζεται για την δεύτερη φάση ανάπτυξης του δικτύου VDSL με νέες παραγγελίες εξοπλισμού.

Η ρυθμιστική αρχή από την πλευρά της δεν μπορεί να κατηγορηθεί ούτε για την υπερβολική ταχύτητα της ούτε για άμεσα αντανακλαστικά. Έστω και ανεπισήμως γνώριζε πως ο ΟΤΕ αναπτύσσει δίκτυο VDSL και αν και δεν είναι στις άμεσες αρμοδιότητες της, θα μπορούσε να είχε προετοιμάσει και να επισπεύσει την διαδικασία ώστε να διατεθούν πιο γρήγορα υπηρεσίες στους χρήστες.

Στην αντίπερα όχθη οι εναλλακτικοί πάροχοι δεν φαίνονται ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι από την χονδρική μεταπώληση υπηρεσιών VDSL, όχι γιατί οι τιμές που ανακοινώθηκαν είναι υψηλές (κάπου ανάμεσα στα 10 και 12 ευρώ/μήνα) αλλά γιατί η επιλογή αυτή οδηγεί τους πελάτες τους πίσω στον ΟΤΕ. Εν ολίγοις ο εναλλακτικός πάροχος αναγκάζεται να αγοράσει όχι μόνο VDSL στην χονδρική, αλλά και την ίδια την γραμμή (Χονδρική Εκμίσθωση Γραμμών).

Αντιθέτως, λιγότερο ή περισσότερο φανερά, οι εναλλακτικοί επιθυμούν ένα ανάστροφο shared LLU: η γραμμή (δηλαδή οι υπηρεσίες φωνής) να παραμείνουν στον εναλλακτικό πάροχο και να τερματίζουν στον δικό του εξοπλισμό στο Α/Κ ενώ οι ευρυζωνικές υπηρεσίες VDSL να παρέχονται από τον ΟΤΕ ως προϊόν χονδρικής αγοράς. Πρόκειται για ένα σενάριο εφικτό τόσο ρυθμιστικά όσο και τεχνικά.

Ειδικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η περίπτωση της Cyta Ελλάδας η οποία πήρε μία μεγάλη απόφαση για την διάθεση υπηρεσιών VDSL μέσα από τον ιδιόκτητο εξοπλισμό της στα Αστικά Κέντρα του ΟΤΕ. Εκμεταλλευόμενη τα χαρακτηριστικά του προφίλ 8 της τεχνολογίας VDSL, η Cyta ξεκίνησε να παρέχει μεγαλύτερες των 24Mbps ταχύτητες στους -ούτως ή άλλως- τυχερούς πέριξ των Α/Κ κατοίκους. Η απόφαση αυτή που σίγουρα την φέρνει στην πρώτη γραμμή και επιβεβαιώνει την υψηλή δυναμική της εταιρείας (περί τους 250.000 πελάτες) δημιουργεί όμως και μία σειρά από προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσει η εταιρεία όπως τα πιθανά προβλήματα που ίσως εμφανιστούν στο δίκτυο του χαλκού.

Στο κομμάτι του VDSL θα πρέπει να τονιστεί πως η εκκρεμότητα του Κανονισμού Διαχείρισης Φάσματος και Έγχυσης Ισχύος στο Δίκτυο Πρόσβασης είναι σοβαρή αρνητική παράμετρος στο όλο εγχείρημα του VDSL.

Ο χαμένος μονόκερος ή αλλιώς η αναζήτηση του ανταγωνισμού

Kαι ενώ το 2010 το adslgr.com είχε μελετήσει διεξοδικά την σχεδόν απόλυτη ταύτιση στις τιμές προγραμμάτων συμβολαίου κινητής τηλεφωνίας, τα πράγματα δεν φαίνεται να βελτιώνονται το 2011. Κορυφαίο παράδειγμα ουσίας ήταν η αύξηση (και από τις τρεις εταιρείες) της ελάχιστης χρέωσης στον χρόνο ομιλίας στα 60 δευτερόλεπτα στην καρτοκινητή τηλεφωνία.

Παρά τον ενθουσιασμό που προκάλεσαν τα 380 εκ. της δημοπρασίας φάσματος της ΕΕΤΤ, τα νούμερα της δεύτερης φάσης της διαγωνιστικής διαδικασίας είναι εύγλωττα. Με τιμή εκκίνησης τα 23.3 εκ. ευρώ η μέγιστη προς τα άνω προσφορά κινήθηκε υψηλότερα κατά μόλις 30.000 ευρώ! Με απλά λόγια η δεύτερη φάση δεν ήταν ουσιαστικά ένας διαγωνισμός αλλά μια απόδοση φάσματος στην τιμή εκκίνησης του. Και αν αυτό είναι απολύτως θεμιτό να μην προβλημάτισε τις ίδιες της εταιρείες, είναι όμως φυσικό να μην προβληματίζει την ίδια την ρυθμιστική αρχή;

Η ελληνική πολιτεία και οι τηλεπικοινωνίες εν έτει 2011

Παρά τις καλές προθέσεις, ο απολογισμός της δραστηριότητας της κυβέρνησης στις τηλεπικοινωνίες είναι ιδιαίτερα φτωχός. Επικεντρώνοντας στο στενό κομμάτι του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων πρέπει να σημειωθεί πως οι δύο Υπουργοί, ο κ. Ρέππας και ο κ. Ραγκούσης, δεν φάνηκαν να διατηρούν ενδιαφέρον για την πορεία και τα προβλήματα του τομέα. Έτοιμες -από την πλευρά της Γενικής Γραμματείες Επικοινωνιών- Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις και έτοιμα Σχέδια Νόμου δεν κατάφεραν ποτέ να πάρουν τις τελικές υπογραφές και να προωθηθούν. Το αν το απλώς οι πολιτικές ηγεσίες αμέλησαν ή δεν ήθελαν ή δεν πρόλαβαν, μάλλον δεν έχει ιδιαίτερη σημασία απέναντι στο σχεδόν μηδενικό αποτέλεσμα.

Σημασία έχει πως στις ήδη υπάρχουσες πολυετείς εκκρεμότητες των δικαιωμάτων διέλευσης, της αδειοδότησης κεραιών ή της κάθετης καλωδίωσης προστέθηκε εκείνη της συμμόρφωσης της εθνικής νομοθεσίας με την κοινοτική. Η μεταρρύθμιση της πρώην επιτρόπου Ρέντινγκ έπρεπε να έχει καταστεί νόμος του ελληνικού κράτους από τον Μάιο του 2011, αλλά δυστυχώς παρά την προετοιμασία που έγινε από την Γ.Γ. Επικοινωνιών, το νομοσχέδιο δεν έφτασε καν στο Υπουργικό Συμβούλιο. Η καθυστέρηση αυτή χάρισε στην χώρα (και σε άλλες 19 βεβαίως) την επίπληξη της Ε.Ε.

Στο μέτωπο των δικαιωμάτων διέλευσης, η Κοινή Υπουργική Απόφαση είχε άδοξο τέλος αφού η διαδικασία υπογραφής της διακόπηκε από τον ανασχηματισμό του Ιουνίου. Καλύτερη τύχη είχε η άλλη Κοινή Υπουργική Απόφαση για την αδειοδότηση κεραιών, μόνο που εδώ απαιτείται και νομοθετική ρύθμιση. Την ρύθμιση αυτή έχει υποσχεθεί τώρα ο νυν Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

To εθνικό ευρυζωνικό σχέδιο και το χαμένο δισκοπότηρο του FTTH (Fiber to the home)

Η κατάσταση είναι σαφώς καλύτερη στο επίπεδο δραστηριότητας των Γενικών και Ειδικών Γραμματέων. Τα τέσσερα έργα του FTTH, της Αξιοποίησης Μητροπολιτικών Δικτύων Οπτικών Ινών σε πόλεις της Επαρχίας, της Ανάπτυξης Ευρυζωνικών Υποδομών στην ύπαιθρο (Rural Broadband) και του Σύζευξις ΙΙ αποτελούν πλέον τους πυλώνες ενός εθνικού ευρυζωνικού σχεδίου. Τόσο το Rural Broadband όσο και το Σύζευξις ΙΙ έχουν ωριμάσει και θα δημοπρατηθούν εντός του έτους ενώ η αξιοποίηση των Μητροπολιτικών Δικτύων παρότι είναι η πλέον ώριμη ως έργο τελικά θα ακολουθήσει το FTTH.

Παρά τα όσα ακούστηκαν το σχέδιο του FTTH είναι ζωντανό και χαίρει (ως σχέδιο) άκρας υγείας: η μελέτη έχει προχωρήσει αρκετά και ο μελετητής έχει παραδώσει ένα μεγάλο κομμάτι της δουλειάς. Η συγχώνευση των δύο έργων (FTTH και MAN) έχει ενισχύσει ιδιαίτερα την βιωσιμότητα του project και πλέον έχει αρχίσει να παίρνει στιβαρή μορφή (περισσότερες λεπτομέρειες θα υπάρχουν σε ανάρτηση των επόμενων ημερών).

Αυτό που λείπει πλέον από το έργο είναι αφενός η σταθερότητα του ευρύτερου οικονομικού περιβάλλοντος και αφετέρου η απαραίτητη πολιτική βούληση για να μετατραπεί ο σχεδιασμός σε πράξη. Μπορούμε να ελπίζουμε πως εντός του 2012 θα γίνουν όλες εκείνες οι νομοθετικές ρυθμίσεις που απαιτεί η δημοπράτηση του έργου, όταν δεν έχουμε καν (ως χώρα) ολοκληρώσει το θεσμικό πλαίσιο για τα δικαιώματα διέλευσης ή εκκρεμεί ακόμα η συμμόρφωση μας με την μεταρρύθμιση της κα. Ρεντινγκ;

Οι ευχές, οι προκλήσεις και οι κίνδυνοι του 2012

Τούτων δοθέντων το 2012 θα είναι μία ασφαλώς ενδιαφέρουσα χρονιά. Ξεκινώντας από τα δυσάρεστα, το σύνολο της αγοράς των τηλεπικοινωνιών είναι αντιμέτωπο με την βαθιά οικονομική κρίση. Τα σωρευμένα ζημιογόνα αποτελέσματα αρκετών παρόχων έρχονται να συναντήσουν τα πολυάριθμα αιτήματα πελατών για μειώσεις χρεώσεων και παγίων, κάτι που ναρκοθετεί επικίνδυνα την πορεία προς την κερδοφορία. Από την άλλη πλευρά οι καταναλωτές ίσως έρθουν αντιμέτωποι με μία κατάσταση όπου οι επιλογές τους λιγοστεύουν και η αγορά γίνεται λιγότερο η ανταγωνιστική. Ο λιγότερο ανταγωνισμός μπορεί να προκύψει είτε μέσω της μείωσης του αριθμού των δραστηριοποιούμενων παρόχων στην σταθερή (ήδη η Netone έχει βγει από την αγορά) είτε μέσω της συγχώνευσης των Vodafone - Wind στην κινητή.

Στα θετικά νέα, στα οποία προσβλέπουμε εντός του 2012, είναι οι πρώτες συνδέσεις VDSLείτε από τον ΟΤΕ, είτε από τους εναλλακτικούς ως χονδρική, είτε από την Cyta, δημοπράτηση μεγάλων έργων όπως το Rural Broadband και το Σύζευξις ΙΙ, η ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας ώστε να μπορούμε να έχουμε πιο σωστά δίκτυα και πιο σωστές υπηρεσίες.

Ίσως όλα τα παραπάνω μοιάζουν να προέρχονται ή να απευθύνονται σε ένα παράλληλο σύμπαν όπου η μεγάλη οικονομική και κοινωνική αβεβαιότητα απουσιάζει. Με δεδομένη την συγκυρία είναι μάλλον παράδοξες οι αναφορές σε VDSL και FTTH. Όμως αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να προσπαθούμε, να ευχόμαστε και να ελπίζουμε για το καλύτερο, ότι και αν σημαίνει αυτό για τον καθένα μας.

Κυρίες και κύριοι, φίλες και φίλοι, μέλη και επισκέπτες του adslgr.com:

Όλοι εμείς, οι άνθρωποι του adslgr.com, σας ευχόμαστε Καλή Χρονιά, Υγεία, Δημιουργικότητα, Ελπίδα, κάθε Ευτυχία.
Πηγή: adslgr.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: