Κυριακή 5 Απριλίου 2009

Τα κύτταρα της καρδιάς αναγεννώνται, αποκαλύπτει πείραμα ραδιοχρονολόγησης

Ήλθε η ώρα να καταρρεύσει -όπως προηγουμένως συνέβη και με τον εγκέφαλο- η κρατούσα αντίληψη ότι η καρδιά δεν μπορεί να παράγει νέα κύτταρα μετά τη γέννηση. Πείραμα ραδιοχρονολόγησης στις ΗΠΑ προσφέρει για πρώτη φορά ενδείξεις για την ανανέωση των καρδιακών κυττάρων σε όλη τη διάρκεια της ζωής του ανθρώπου. Πριν λίγα χρόνια, οι επιστήμονες είχαν ανακαλύψει ότι υπάρχει συνεχής αναγέννηση εγκεφαλικών κυττάρων και τώρα κάτι ανάλογο διαπιστώνεται για την καρδιά, αντιστρέφοντας πλέον τη στατική εικόνα που επικρατούσε μέχρι τώρα για τα δύο πιο ζωτικά όργανα του σώματος. Αναδύεται έτσι μια δυναμική και πιο ελπιδοφόρα αντίληψη ότι το ανθρώπινο σώμα έχει πολύ περισσότερες ικανότητες προσαρμογής, αναγέννησης και αυτοθεραπείας από ό,τι νόμιζαν μέχρι πρόσφατα οι επιστήμονες. Η μελέτη, που αποτελεί σημαντική επιστημονική ανακάλυψη και ανοίγει το δρόμο για νέες θεραπείες των καρδιοπαθειών, δημοσιεύεται στο περιοδικό Science. Η ομάδα του Γιόνας Φρίζεν στο διάσημο σουηδικό Ινστιτούτο Καρολίνσκα χρονολόγησαν τα καρδιακά κύτταρα 50 εθελοντών μετρώντας το ραδιενεργό άνθρακα-14 που προερχόταν από τις επιφανειακές πυρηνικές δοκιμές την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου (όλοι οι εθελοντές είχαν γεννηθεί πριν από τη δεκαετία του 1960 και είχαν εκτεθεί σε ραδιενεργά ισότοπα από τις δοκιμές).
Η ραδιοχρονολόγηση έδειξε ότι η βιολογική ηλικία των εθελοντών ήταν μεγαλύτερη από τη μέση ηλικία των καρδιακών κυττάρων.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ερευνητών, τα κύτταρα της καρδιάς ανανεώνονται κατά 1% ετησίως στην ηλικία των 25 ετών, ρυθμός που πέφτει στο 0,45% στην ηλικία των 75 ετών.
Σύμφωνα με τον Φρίζεν, αυτό σημαίνει ότι ακόμα κι αν κανείς ζήσει μια μακρά ζωή, δεν προλαβαίνει να ανανεώσει πάνω από τα μισά κύτταρα της καρδιάς του μέχρι να πεθάνει.
Οι επιστήμονες πιστεύουν πλέον ότι και η καρδιά έχει τα δικά της βλαστοκύτταρα, τα οποία θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν μελλοντικά για επαναστατικές θεραπείες, μειώνοντας την ανάγκη για εμφυτεύματα και μεταμοσχεύσεις.
Η νέα ανακάλυψη θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί ως προγνωστικό εργαλείο για να διαπιστωθεί το κατά πόσο ένας αργός ρυθμός αναγέννησης των καρδιακών κυττάρων δημιουργεί προδιάθεση για καρδιοπάθεια.
Πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: