Κυριακή 15 Μαρτίου 2009

Στο 5% η διαφορά ΠΑΣΟΚ με Ν.Δ. - Μικρή ενίσχυση του δικομματισμού


Τάσεις ενίσχυσης του δικομματισμού και παγίωσης των πολιτικών χαρακτηριστικών της τελευταίας περιόδου καταγράφει το μηνιαίο βαρόμετρο της Public Issue για λογαριασμό της «Κ» και του ΣΚΑΪ. Στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής το ΠΑΣΟΚ αυξάνει το ποσοστό του κατά 1,5% και η Ν.Δ. κατά 1%, με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να προηγείται κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες. Στο ερώτημα της καταλληλότητας για την πρωθυπουργία, ο κ. Κώστας Καραμανλής διευρύνει το προβάδισμα έναντι του κ. Γιώργου Παπανδρέου, ενώ νέα σημαντική πτώση καταγράφει ο ΣΥΡΙΖΑ, το ποσοστό του οποίου μειώνεται κατά 2,5%, με αποτέλεσμα το ΚΚΕ να είναι έπειτα από μακρύ διάστημα, δημοσκοπικά και πάλι τρίτο κόμμα. Η πτώση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ πιθανόν να συνδέεται με το κύμα έντονης εσωστρέφειας που πλήττει την Κουμουνδούρου την τελευταία περίοδο.
Συγκεκριμένα, στην εκτίμηση της εκλογικής επιρροής το ΠΑΣΟΚ προηγείται με 40%, έναντι 35%, διευρύνοντας το προβάδισμά του από τον περασμένο μήνα κατά 0,5%. Ακολουθεί το ΚΚΕ με 8,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 7,5%, ο ΛΑΟΣ με 5% και οι Οικολόγοι με 3%. Με βάση τα ανωτέρω ποσοστά, το ΠΑΣΟΚ δεν επιτυγχάνει τον στόχο της αυτοδυναμίας με τον υφιστάμενο εκλογικό νόμο, ανεξαρτήτως εάν οι Οικολόγοι υπερβούν ή όχι το όριο του 3% και διασφαλίσουν εκπροσώπηση στη νέα Βουλή. Ομως, με το ποσοστό του 40%, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα σχημάτιζε αυτοδύναμη κυβέρνηση σε τυχόν νέες εκλογές με τον εκλογικό νόμο Παυλόπουλου.
Οπως προαναφέρθηκε, στο ερώτημα της καταλληλότητας για την πρωθυπουργία, ο κ. Κ. Καραμανλής διατηρεί σταθερό προβάδισμα έναντι του κ. Γ. Παπανδρέου, με 40% έναντι 32%. Μάλιστα, στο συγκεκριμένο ερώτημα, η μεταξύ τους διαφορά διευρύνεται σε σχέση με τον περασμένο μήνα, από τις 4 στις 8 ποσοστιαίες μονάδες. Και τούτο, όταν την τελευταία περίοδο οι κ. Κ. Καραμανλής και Γ. Παπανδρέου είχαν συχνές «μονομαχίες» στη Βουλή. Επίσης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απέρριψε την πρόταση του πρωθυπουργού για συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων με στόχο την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και επανέφερε με ένταση το αίτημα για άμεση προσφυγή στις κάλπες. Σημειώνεται ότι παρά την υποχώρηση των ποσοστών της Ν.Δ. και το προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ, η πλειονότητα της κοινής γνώμης δεν επιθυμεί τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. Συγκεκριμένα, το 56% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι «μάλλον δεν χρειάζεται» η διενέργεια εκλογών και το 37% ότι «χρειάζεται».
Πάντως, το ΠΑΣΟΚ διατηρεί πάντα σημαντικότερο προβάδισμα στο κρίσιμο ερώτημα της «παράστασης νίκης». Στο ερώτημα «ποιο κόμμα θα κέρδιζε αν είχαμε αύριο εκλογές», το 59% των ερωτηθέντων απαντά το ΠΑΣΟΚ και μόλις το 20% Ν.Δ.
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν, όμως, και τα ευρήματα του «Βαρομέτρου» για την επιθυμητή από τους πολίτες «μορφή διακυβέρνησης», όπου καταγράφεται σημαντική υποχώρηση του ποσοστού όσων προκρίνουν κυβέρνηση συνεργασίας μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικότερα, τη συγκεκριμένη επιλογή κάνει το 16% των ερωτηθέντων έναντι 23% τον προηγούμενο μήνα. Πλέον, ως «καλύτερες λύσεις» για τη χώρα θεωρούνται είτε η αυτοδύναμη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ (18%) είτε της Ν.Δ. (17%). Τέλος, ως προς το ποια θεωρείται καλύτερη κυβέρνηση για τη χώρα, το ΠΑΣΟΚ διατηρεί προβάδισμα έναντι της Ν.Δ. με 25% έναντι 21%, με ένα ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό των ερωτηθέντων (48%) να απαντά, πάντως, καμία από τις δύο, ενώ, πλέον, το ΠΑΣΟΚ θεωρείται και το καλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, έστω με σχετικά μικρή διαφορά από τα υπόλοιπα.
Η δημοσκόπηση έγινε το διάστημα 3-6/3/2009, σε 1.018 άτομα σε όλη την Ελλάδα, με τηλεφωνικές συνεντεύξεις στα νοικοκυριά των ερωτώμενων και χρήση δομημένου ερωτηματολογίου, χωρίς κάλπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: