Στο 3,9% έκλεισε τελικώς η διαφορά μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, με την ευρωκάλπη να αναδεικνύει νικητή το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που συγκέντρωσε 26,6% έναντι 22,7% του κυβερνώντος κόμματος. Ο ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο δεν κατάφερε να υπερβεί το 26,89% που ήταν το ποσοστό του στις εθνικές εκλογές του 2012. Η ΝΔ, από την πλευρά της, απώλεσε περίπου 7 μονάδες αφού το 2012 είχε λάβει 29,66%. Ενισχυμένη στην τρίτη θέση με ποσοστό 9,4% εμφανίστηκε η Χρυσή Αυγή, ενώ η ΕΛΙΑ (ΠΑΣΟΚ) παρά τις δημοσκοπήσεις του τελευταίου διαστήματος κατάφερε να βρεθεί στην τέταρτη θέση με 8,0%.
Με ένα σημαντικό ποσοστό εισήλθε στην πολιτική σκηνή και το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη που έλαβε 6,6%, ενώ ενισχυμένα ποσοστά σε σχέση με το 2012 είχε και το ΚΚΕ λαμβάνοντας 6,1% έναντι 4,5% στις εθνικές εκλογές.
Στους χαμένους των εκλογών κατατάσσονται οι Ανεξάρτητοι Έλληνες που μείωσαν περίπου στο μισό τη δύναμή τους λαμβάνοντας 3,5%, έναντι 7,5% το 2012, καθώς και η ΔΗΜΑΡ που σχεδόν εξαϋλώθηκε περιοριζόμενη στο 1,2%. Εντυπωσιακό come back από το ΛΑΟΣ του Γ. Καρατζαφέρη που συγκέντρωσε 2,7%. Με τα συγκεκριμένα αποτελέσματα ο ΣΥΡΙΖΑ εκλέγει 6 ευρωβουλευτές, η ΝΔ πέντε, τρεις η Χρυσή Αυγή, από δύο η ΕΛΙΑ, το ΠΟΤΑΜΙ και το ΚΚΕ και έναν ευρωβουλευτή οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.
Συνολικά ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να επικρατήσει σε 33 από τις 56 εκλογικές περιφέρειες, έναντι 21 της ΝΔ, ενώ σε δύο νομούς (Ροδόπης και Ξάνθης) πρώτο αναδείχθηκε το μειωνοτικό κόμμα «Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας».
Τα μεγαλύτερα ποσοστά του τα πετύχαινε ο ΣΥΡΙΖΑ σε Κέρκυρα, Αχαϊα, Ηράκλειο, Άρτα, Β Πειραιώς, Χανιά, Ζάκυνθο, Ιωάννινα, Βοιωτία, Εύβοια και Β' Αθηνών. Στον αντίποδα τις χειρότερες επιδόσεις είχε σε Ροδόπη, Έβρο, Ξάνθη, Σέρρες, Δράμα, Καστοριά, Γρεβενά, Κιλκίς, Λακωνία και Χίο.
Για τη ΝΔ τα καλύτερα ποσοστά καταγράφηκαν στις περιφέρειες Λακωνίας, Μεσσηνίας, Καστοριάς, Έβρου, Χίου, Ευρυτανίας, Σερρών, Τρικάλων, Χαλκιδικής και Αρκαδίας. Στον αντίποδα βρέθηκαν τα Χανιά, η Β' Πειραιώς, το Ηράκλειο, η Ροδόπη, η Κέρκυρα, η Ξάνθη, το Λασίθι, το Ρέθυμνο, η Βοιωτία και η Αχαία.
Τις καλύτερες επιδόσεις της η ΕΛΙΑ τις είχε σε Ρέθυμνο, Χίο, Λασίθι, Θεσπρωτία, Ηράκλειο, Γρεβενά, Ηλεία, Δωδεκάνησα, Δράμα και Τρίκαλα, ενώ χαμηλά ποσοστά συγκέντρωσε σε Ροδόπη, Β' Πειραιώς, Αττική, Α' Θεσσαλονίκης, Μαγνησία, Β' Αθηνών, Α' Πειραιώς, Β' Θεσσαλονίκης, Μεσσηνία και Κέρκυρα.
Παρά την καταιγίδα αποκαλύψεων για την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής, υψηλά ποσοστά τις έδωσαν οι περιφέρειες Λακωνίας, Πέλλας, Κιλκίς, Καστοριάς, Ημαθίας, Β' Θεσσαλονίκης και Αττικής, ενώ την απέρριψαν οι ψηφοφόροι σε Λασίθι, Ηράκλειο, Ρέθυμνο και Χίο.
Για το πρωτοεμφανιζόμενο Ποτάμι τα καλύτερα ποσοστά αποτυπώθηκαν σε Χανιά, Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Α' Θεσσαλονίκης, Β' Αθηνών, Λασίθι και Κυκλάδες, ενώ τα χειρότερα σε Ροδόπη, Σάμο, Πρέβεζα, Γρεβενά, Φωκίδα και Άρτα.
Το ΚΚΕ τα πήγε καλύτερα σε Σάμο, Κεφαλλονιά, Λέσβο, Ζάκυνθο και Λευκάδα, ενώ κακές ήταν οι επιδόσεις του σε Ροδόπη, Ξάνθη, Λασίθι, Δράμα και Κόρινθο.
Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ / Υπουργείο Εσωτερικών