Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

Εκτίμηση εκλογικής επιρροής VPRC (Οκτώβριος 2011)

Ριζικές αλλαγές αναμένονται στο πολιτικό σκηνικό που μέσα σε ένα εκρηκτικό κοινωνικό κλίμα, βρίσκεται σε κατάσταση πλήρους... αναδιάρθρωσης.
Ο μεταπολιτευτικός δικομματισμός –το εργαλείο λειτουργίας, δηλαδή, του πολιτικού συστήματος– φαίνεται να αποτελεί παρελθόν. Το ΠΑΣΟΚ, το σημαντικότερο κομματικό φαινόμενο της μεταπολιτευτικής δημοκρατίας, βρίσκεται μια ανάσα πριν από τη δραματική και ανεπίστρεπτη συρρίκνωση. Οι συνειρμοί με την παλαιά Ένωση Κέντρου είναι αναπόφευκτοι. Η ΝΔ, ο άλλος ισχυρός πόλος του δικομματισμού, φαίνεται ότι θα κινηθεί πλέον μοναχικά και, βεβαίως, τραυματισμένη και αυτή από τη γενικότερη κρίση του πολιτικού συστήματος.
Σε εκλογική κατάρρευση θα οδηγούνταν η κυβερνώσα παράταξη, αν την επόμενη Κυριακή είχαμε εκλογές. Η διαφορά που χωρίζει το ΠΑΣΟΚ από τη ΝΔ έχει φτάσει πλέον σε διψήφια νούμερα, ενώ χαρακτηριστική είναι η σαφής μείωση της πρόθεσης του εκλογικού σώματος για αποχή και λευκή ή άκυρη ψήφο.
Σύμφωνα με τα δεδομένα της δημοσκόπησης, η επόμενη Βουλή θα ξεπεράσει τα πέντε κόμματα. Χαρακτηριστικό, πάντως, είναι η σταθερότητα στην καταγραφή των ποσοστών που δείχνουν κόμματα όπως η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και η Χρυσή Αυγή, ενώ αυξητικές τάσεις παρουσιάζει και το Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών του Γιάννη Δημαρά. Σταθεροποιητικές τάσεις δείχνει πλέον και ο δικομματισμός, ο οποίος χωρίς να ανακάμπτει κινείται σε επίπεδα άνω του 50%. Απέχει, βέβαια, από τα ποσοστά που συγκέντρωνε την άνοιξη του 2011 και δεν φαίνεται να ανακάμπτει προς την κατεύθυνση αυτή.
Η αυτοδυναμία εξακολουθεί να αποτελεί ζητούμενο για το πρώτο κόμμα και φαίνεται ότι χρειάζεται να διανύσει ακόμα αρκετό δρόμο.
 Όλα τα στοιχεία της δημοσκόπησης αναλυτικά, με την ανάλυση του Χριστόφορου Βερναρδάκη και την επιμέλεια των Πάτροκλου Γεωργιάδη και Κωνσταντίνου Αγγελάκη, στα "ΕΠΙΚΑΙΡΑ", στο τεύχος 104, που κυκλοφορεί την Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου 2011.
Πηγή: ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

Public Issue: Δημοσκοπική κατάρρευση ΠΑΣΟΚ

Χαμηλότερα ποσοστά από τις βουλευτικές εκλογές του 1977 καταγράφει το κυβερνών κόμμα.Ανασφάλεια και απαισιοδοξία των πολιτών για το μέλλον, εκτιμήσεις για κοινωνικές συγκρούσεις στο προσεχές δωδεκάμηνο, γενικευμένη απαξίωση του πολιτικού συστήματος και κατακρήμνιση του ΠΑΣΟΚ σε ποσοστά της δεκαετίας του ’70 (καταγράφει χαμηλότερα ποσοστά από τις βουλευτικές εκλογές του 1977 - 22,5% έναντι 25,34%) είναι μερικά μόνο από τα ευρήματα του Βαρόμετρου Οκτωβρίου της Public Issue για λογαριασμό του ΣΚΑΪ και της Καθημερινής που συνθέτουν ένα ζοφερό σκηνικό για τη χώρα.

Στην παράσταση νίκης η ΝΔ καταγράφει σημαντικό προβάδισμα, με 59%, ενώ το ΠΑΣΟΚ σημειώνει μόλις 9%, ενώ στην εκτίμηση της εκλογικής επιρροής των κομμάτων και σε αυτό το Βαρόμετρο, «πρώτο κόμμα» είναι η αποχή με 34%, με την αξιωματική αντιπολίτευση να καταγράφει πλέον 9 μονάδες διαφορά σε σχέση με το κυβερνών κόμμα (31,5% - δεν επιτυγχάνει αυτοδυναμία - έναντι 22,5%).

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα ευρήματα του Βαρόμετρου ως μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας αναφέρεται το οικονομικό με 67%, η ανεργία με 34% ενώ στην τρίτη θέση οι ερωτηθέντες θεωρούν ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας είναι οι πολιτικοί με 17% με θεαματική μάλιστα άνοδο συγκριτικά με τα προηγούμενα Βαρόμετρα του αντίστοιχου μήνα στα έτη 2009 (3%) και 2010 (7%).

Για την ικανοποίηση σχετικά με τη λειτουργία της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης το κυβερνών κόμμα να καταγράφει πτώση των ποσοστών του στο 7% (από το 20% του Ιανουαρίου) ενώ η ΝΔ παραμένει σε σταθερή δημοσκοπική τροχιά αλλά στο χαμηλό του 10%.

Στην ερώτηση για το ποια είναι η καλύτερη κυβέρνηση για τη χώρα, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ καταγράφουν το ίδιο (ποσοστό 11%) ενώ το 73% θεωρεί ότι καμία από τις δύο μπορεί να δώσει απαντήσεις στα προβλήματα της χώρας. Η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων είναι ότι η κυβερνώσα παράταξη καταγράφει σταθερή πτώση των ποσοστών της, ενώ η ΝΔ ελαφρά άλλα σταθερή άνοδο.

«Κόκκινο» στους πολιτικούς αρχηγούς Ως προς τη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, σύμφωνα με τα ευρήματα το «ισοζύγιο» για άπαντες είναι αρνητικό: λιγότερο αρνητικά αντιμετωπίζεται ο Γιώργος Καρατζαφέρης (38% θετικές γνώμες 57% αρνητικές), ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας (36% - 58%), ο Αντώνης Σαμαράς (35% - 59%), η Αλέκα Παπαρήγα (27% - 68%) και την κορυφή καταλαμβάνει ο Γιώργος Παπανδρέου (23% - 73%).

Χαρακτηριστικό είναι ότι η δημοφιλία του πρωθυπουργού καταγράφει πτώση 7% σε ένα μήνα: στο 23% τον Οκτώβριο από 30% τον Σεπτέμβριο. Πτώση 2% καταγράφει και η δημοφιλία του Αντώνη Σαμαρά για το ίδιο διάστημα (από 37% σε 35%), αλλά και της Αλέκας Παπαρήγα (από 28% σε 27%). Άνοδο καταγράφουν αντίθετα ο Γιώργος Καρατζαφέρης (από 37% σε 38%) και ο Αλέξης Τσίπρας (από 34% σε 36%).

Σύμφωνα με το 47% των ερωτηθέντων καταλληλότερος πρωθυπουργός δεν είναι ούτε ο πρωθυπουργός ούτε ο πρόεδρος της ΝΔ, ενώ το 28% εκτιμά ότι καταλληλότερος είναι ο Αντώνης Σαμαράς και το 22% ο Γιώργος Παπανδρέου (1% δηλώνει ότι και οι δύο είναι καταλληλότεροι για πρωθυπουργοί και 3% δεν έχουν άποψη). Πάντως ο κ. Σαμαράς παρουσιάζεται να έχει ελαφρά αλλά σταθερή άνοδο, ενώ ο κ. Παπανδρέου καταγράφει σταθερή πτώση των ποσοστών του.

Στην ερώτηση για το ποια θα είναι η βέλτιστη μορφή διακυβέρνησης όποτε προκύψουν βουλευτικές εκλογές από 18% συγκεντρώνουν οι απαντήσεις κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και οικουμενική, 9% αυτοδύναμη κυβέρνηση ΝΔ, 7% κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ – ΛΑΟΣ, 5% κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, 4% κυβέρνηση συνεργασίας ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ, από 2% κυβέρνηση προσωπικοτήτων/ τεχνοκρατών ή κυβέρνηση των κομμάτων της Αριστεράς, και 1% αυτοδύναμη κυβέρνηση ΚΚΕ. Ενδεικτικό είναι ότι στην ίδια ερώτηση στο Βαρόμετρο Οκτωβρίου του 2009 το ΠΑΣΟΚ συγκέντρωνε 27%, και του 2010 17%.

Το 53% του ερωτηθέντων εκτιμά πάντως ότι δεν χρειάζονται αυτή τη στιγμή βουλευτικές εκλογές, 39% θεωρεί ότι μάλλον χρειάζεται ενώ το 7% δεν έχει γνώμη.

«Μονοψήφιο» στην παράσταση νίκης το ΠΑΣΟΚ Στην παράσταση νίκης η ΝΔ καταγράφει σημαντικό προβάδισμα, με 59%, ενώ 9% σημειώνει το ΠΑΣΟΚ, ενώ το 32% δηλώνει κανένα/ άλλο/ χωρίς γνώμη. Ενδεικτικό είναι ότι συγκριτικά με το Βαρόμετρο Σεπτεμβρίου η ΝΔ καταγράφει άλμα 14 ποσοστιαίων μονάδων, ενώ το ΠΑΣΟΚ υποχωρεί κατά 8 μονάδες.

Όσον αφορά την εκτίμηση της εκλογικής επιρροής των κομμάτων και σε αυτό το Βαρόμετρο, «πρώτο κόμμα» είναι η αποχή με 34%, η ΝΔ καταγράφει 31,5% το ΠΑΣΟΚ 22,5%, το ΚΚΕ 10,5%, το ΣΥΡΙΖΑ 9,5%, το ΛΑΟΣ 9%, οι Οικολόγοι 3%, η Δημοκρατική Αριστερά 5% και η Δημοκρατική Συμμαχία 2% (7% λοιπά κόμματα). Η ΝΔ γνωρίζει τον Οκτώβριο μικρή πτώση συγκριτικά με το Σεπτέμβριο (30,5% έναντι 32%), ενώ το ΠΑΣΟΚ, μετά την «αναλαμπή» του Αυγούστου, (31,5%) καταγράφει σταθερά πτωτική πορεία. ΣΥΡΙΖΑ και ΛΑΟΣ παρουσιάζουν τους τελευταίους μήνες σταθερά ανοδική πορεία ενώ το ΚΚΕ τους δύο τελευταίους μήνες γνωρίζει ελαφρά πτώση από το υψηλό Ιουλίου και Αυγούστου (10,5% έναντι 11,5%).

«Σε λάθος κατεύθυνση η χώρα» Σύμφωνα με τα ευρήματα τα πράγματα στη χώρα πηγαίνουν σε λάθος κατεύθυνση 85% και μόλις 10% σε σωστή (ούτε σωστή ούτε λάθος 2%, χωρίς γνώμη 3%).

Αναφορικά με τη διεθνή ισχύ της χώρας συγκριτικά με ένα χρόνο πριν, το 81% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι έγινε πιο αδύνατη, το 14% παρέμεινε η ίδια, το 4% ότι έγινε πιο ισχυρή και το 1% δεν έχει γνώμη.

Το 89% νοιώθει ανασφάλεια για τα επόμενα χρόνια, το 2% δεν έχει γνώμη, ενώ το 4% νοιώθουν ασφαλείς. Το 89% εκτιμά ότι θα σημειωθούν κοινωνικές συγκρούσεις στους προσεχείς μήνες ενώ το 7% εκτιμά ότι οι κοινωνικές συγκρούσεις θα είναι λίγες.

Σε ό,τι αφορά τις προσδοκίες για την προσωπική οικονομική τους κατάσταση, το 76% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι θα χειροτερέψει, και το 3% ότι θα καλυτερέψει. Το 94% δε, του δείγματος θεωρεί απίθανο να αποταμιεύσει χρήματα για το προσεχές έτος ενώ το 5% πιθανό.

«Όλοι οι δείκτες, είναι δείκτες απονομιμοποίησης και απαξίωσης των κομμάτων» σχολίασε στην εκπομπή ΣΚΑΪ Θέμα ο αναπληρωτής καθηγητής πολιτικής επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μενέλαος Γκίβαλος.
Πηγή: skai.gr

Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

Πέθανε ο Στιβ Τζομπς

Πέθανε χθες, Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011, σε ηλικία 56 ετών ο Steve Jobs. Τον θάνατό του ανακοίνωσε η εταιρεία αργά το βράδυ. "Λυπούμαστε βαθύτατα που πρέπει να ανακοινώσουμε ότι ο Στιβ Τζομπς έφυγε από κοντά μας σήμερα. Η ευφυία, το πάθος του και η ενέργεια του ήταν η πηγή αμέτρητων καινοτομιών που βελτιώνουν τη ζωή όλων μας", ανέφερε η Apple σε σύντομη ανακοίνωσή της.
Στις 24 Αυγούστου ο Τζομπς, ο άνθρωπος που κατάφερε να ξαναστήσει την Apple και τελικά να την απογειώσει, μετά την επιστροφή του το ’97 και ενώ η εταιρεία βρισκόταν στο χείλος του γκρεμού, παραιτήθηκε από τη θέση του διευθύνοντα συμβούλου και στη θέση του τον διαδέχθηκε ο Τιμ Κουκ.
 "Εάν ζήσεις κάθε μέρα ωσάν να ήταν η τελευταία σου, κάποια μέρα είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα δικαιωθείς", είναι μια ρήση που ο Τζομπς διάβασε σε μια ομιλία του το 2005 στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ. Σύμφωνα με αυτήν μπόρεσε να πάρει τις σημαντικότερες αποφάσεις στη ζωή του.

Ο Στήβεν Πωλ Τζομπς (Steven Paul Jobs, γενν. 24 Φεβρουαρίου 1955) ήταν μια από τις πιο γνωστές προσωπικότητες στον χώρο της τεχνολογίας, ένας εκ των δύο συνιδρυτών, πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλός της Apple και πρώην πρόεδρος της Pixar (μέχρις ότου εξαγοράστηκε από τη Disney, στης οποίας το Διοικητικό Συμβούλιο διατηρούσε θέση και της οποίας ήταν ο μεγαλύτερος μέτοχος). Έχει χαρακτηριστεί ως οραματιστής στον χώρο των υπολογιστών και πολλές ιδέες του άλλαξαν των τρόπο που οι καταναλωτές χρησιμοποιούν την ψηφιακή τεχνολογία. Ήταν από τους πρώτους που συνέλαβαν την ιδέα του οικιακού προσωπικού υπολογιστή.

Η ιδέα της εμπορικής εκμετάλλευσης της δουλειάς του δεύτερου ιδρυτή της Apple, Στηβ Bόζνιακ, ήταν δική του και η αρχική οικονομική επιτυχία της Apple στα τέλη της δεκαετίας του 1970 με τους υπολογιστές Apple I και II καθώς και μέχρι τα μέσα της επόμενης δεκαετίας, με τον υπολογιστή Macintosh, οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στην επιχειρηματική του ικανότητα. Παρ'όλα αυτά, ο σκληρός τρόπος διαχείρισης καθώς και κάποιες ριζοσπαστικές, οικονομικά ριψοκίνδυνες ιδέες και ο αυταρχικός τρόπος αντιμετώπισης των στελεχών κορυφώθηκαν το 1985 σε μια διαμάχη με τον τότε διευθύνων σύμβουλο της εταιρίας και πρώην στέλεχος της Pepsi, John Sculley και την απομόνωση και την μετέπειτα αποχώρησή του από την εταιρία. Το 1986 ίδρυσε την εταιρεία NeXT, μια εταιρία που αρχικά επικεντρώθηκε στην ανάπτυξη ακριβών υπολογιστών/σταθμών εργασίας. Παρότι αποτυχημένη εμπορικά, η NeXT συνέχισε να επιχειρεί μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του 1990, αναπτύσσοντας και πωλώντας το λειτουργικό της NeXTSTEP (αργότερα πλατφόρμα ανάπτυξης εφαρμογών OpenSTEP). Με την αγορά της NeXT από την Apple το 1996, το NeXTSTEP αποτέλεσε τη βάση για το λειτουργικό σύστημα MAC OS X.

To 1986 o Στήβ Τζόμπς αγόρασε την εταιρεία Pixar, μέχρι τότε αυτόνομο τμήμα της Lucasfilm, εταιρίας που ανήκε στον Τζορτζ Λούκας, ο οποίος είναι παραγωγός σειράς ταινιών όπως ο Πόλεμος των Άστρων. Η Pixar γρήγορα έγινε η πλέον επιφανής εταιρία στον χώρο των κινουμένων σχεδίων βασισμένων σε γραφικά υπολογιστών. Με την Walt Disney Pictures ως διανομέα δημιούργησε σειρά ταινιών κινουμένων σχεδίων με πρώτη το Toy Story, κάτι που την έκανε γνωστή και απέφερε μεγάλα κέρδη στον Στήβ Τζόμπς. Παράλληλα το 1996, η Apple προέβη στην εξαγορά της NeXT σκοπεύοντας να χρησιμοποιήσει το λειτουργικό της σύστημα ως τη βάση για το νεο Mac OS. Η αγορά της NeXT φέρνει τον Τζομπς πίσω στην Apple αρχικά ως interim CEO και αργότερα ως τον CEO και πρόεδρο του ΔΣ, θέση που διατηρεί μέχρι σήμερα.

Η επιστροφή του Στηβ Τζόμπς στην Apple θεωρήθηκε κρίσιμης σημασίας για την επιβίωση της εταιρίας. Μέσα σε λίγα μόλις χρόνια και με την αναδιάρθρωση των προϊόντων και τμημάτων της, όπως για παράδειγμα τη κατάργηση του Apple Newton, την συγχώνευση των υπολογιστών Macintosh σε δύο σειρές και την εξασφάλιση της επένδυσης $100 εκ. από τη Microsoft και τη σύναψη συμφωνίας μεταξύ των δυο εταιριών σχετικά με τη συνεχιζόμενη υποστήριξη της πλατφόρμας Macintosh για 5 χρόνια, η Apple γίνεται ξανά κερδοφόρα.

Το 1998 λανσαρίστηκαν οι πολύχρωμοι και αξιόπιστοι iMac Και τα iBook. Στον χώρο των πολυμέσων ο iMac ήταν ανώτερος από το IBM PC και εταιρείες όπως η Adobe και Macromedia συνείσφεραν στην επιτυχία του παρέχοντας προγράμματα πολυμέσων γι αυτόν. Αν και οι χρήστες των Mac θέλουν παραδοσιακά να παραμένουν αποστασιοποιημένοι από τα ΙΒΜ PC και τα Microsoft Windows, o Στηβ δεν ακολούθησε αυτή την γραμμή.

Ιδιαίτερα σημαντική, επιχειρηματικά, ήταν η κίνηση της Apple στον χώρο της μουσικής. Ο Τζομπς, αντιλαμβανόμενος την επανάσταση του Ίντερνετ και της ψηφιακής μουσικής, δημιούργησε το 2001 το iPod. Δύο χρόνια αργότερα, το 2003, και με δεδομένη την επιτυχία του iPod, η Apple μπήκε δυναμικά στον χώρο της διανομής μουσικής μέσω του διαδικτύου και του iTunes Music Store (iTMS).

Παρά τις διαψεύσεις σχετικά με την ανάπτυξη κινητού τηλεφώνου από τον Στηβ Τζόμπς, στις αρχές του 2007 η Apple μπήκε στην αγορά των κινητών τηλεφώνων με την παρουσίαση του iPhone, μιας συσκευής που γρήγορα κατέκτησε μεγάλο μέρος της αγοράς κινητών τηλεφώνων στις ΗΠΑ και διατίθεται επισήμως και σε αρκετές Ευρωπαϊκές χώρες.

Τον Ιανουάριο του 2010 ο Τζομπς παρουσίασε το iPad. Κατά το Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς του απονεμήθηκε ο τίτλος του «προσώπου της χρονιάς» από τη βρετανική οικονομική εφημερίδα Financial Times.

Το καλοκαίρι του 2011 παραιτήθηκε από διευθύνων σύμβουλος της Apple για λόγους υγείας.
Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ / adslgr.com